Merenje brzine na naplatnim rampama: Ne dobijaju svi vozači iste priznanice, a evo i zašto

Merenje brzine na naplatnim rampama: Ne dobijaju svi vozači iste priznanice, a evo i zašto

Nisu svi vozači u Srbiji, koji su se danas vozili autoputem, na priznanicama prilikom plaćanja putarine mogli da pročitaju i kojom su brzinom vozili određenom deonicom. Razlog - uhodavanje sistema.

Kako za “Blic” kažu u JP “Putevi Srbije”, od juče je na pojedinim naplatnim stanicama počelo uhodavanje sistema, odnosno merenje prosečne brzine, na osnovu koje bi vozači, koji su je prekoračili, ubuduće mogli da budu i kažnjeni.

- Od juče se testira sistem. Zato su na nekim naplatnim rampama izdavane priznanice sa prosečnom brzinom, a negde ne - navode u ovom preduzeću.
Kako kažu, testiranje je počelo od severa i juga zemlje, odnosno na pojedinim naplatnim rampama u Vojvodini, ali i na izlasku iz Srbije na Koridoru 10. Takođe, kako navode, ove priznanice su sporadično deljene, tako da ih nisu dobili ni svi vozači koji su prošli kroz istu rampu.

- Sistem će se uhodavati i tokom naredne nedelje. Uvodiće se postepeno na rampama, dok ne budu sve “pokrivene”. To je razlog zašto su priznanice sa prosečnim brzinama negde izdavane, a negde ne - objašnjavaju u “Putevima”.
Ilustracije radi, na jednoj od većih rampi na autoputu kroz Srbiju - Bubanj Potok, danas priznanice sa prosečnom brzinom prelaska deonice nisu štampane, već samo one uobičajene, sa cenom putarine i vremenom prolaska kroz rampu.

Pre desetak dana MUP je najavio da će ubuduće brzinu vožnje na autoputu kontrolisati i pomoću naplatnih rampi, odnosno na osnovu prosečne brzine prelaska određene deonice.
Zapravo, na osnovu vremena prolaska kroz jednu, i isključenja na drugoj rampi, meriće se srednja brzina vožnje, a za njeno prekoračenje postoji mogućnost da vozači budu kažnjeni.

Kako je rečeno iz Uprave saobraćajne policije, vozače koji su prekoračili brzinu policija bi mogla da zaustavlja odmah na naplatnoj rampi, a druga mogućnost je da prijave o prekoračenju brzine dobijaju na kućne adrese.

 

Piše: Lana Gedošević
Izvor: Blic