Mezimica, film koji nećete gledati u bioskopima


Mezimica, film koji nećete gledati u bioskopima

U društvu i branši koji su, pre svega zbog političke situacije, osetljivi i na samu ideju da neko (ko?) može i želi nešto da zabrani.
Prošle nedelje se govorilo samo o jednom nesnimljenom filmu.

„Mezimica“, scenariste Dimitrija Vojnova, reditelja Nemanje Ćipranića i producenta Svetozara Cvetkovića, ostala je bez finansiranja, sporazumnim raskidom ugovora, na svega sedam dana pre pada prve klape. Film je, kažu upućeni, etiketiran kao „antisrpski“, piše najnoviji broj Nedeljnika.

Profesor FDU Aleksandar S. Janković kaže za novi Nedeljnik da su informacije, poluinformacije i spekulacije u vezi s filmom „Mezimica“ trajale čitav vikend.

“Situacija sa ‘Mezimicom’ ima tu finu dozu opšte šizofrenije društva... “, ocenjuje Janković.

„Najzabavniji deo mi je proglas članova Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih Srba sa Kosova koji su ovaj film proglasili ‘srpskim antifilmom’, kao i taj usiljeni pritisak koji se desio u prostorijama FCS-a gde su demonstratori navodno sve znali o filmu a ništa nisu znali. Živimo u veoma opasnom svetu kada je dovoljna neka lažna informacija koja nekog može da košta glave”, rekao je Janković za Nedeljnik.

U novom Nedeljniku koji je na kioscima od četvrtka 27. septembra, možete da pročitate kako je i zašto zaista došlo do prekida snimanja filma pre negó što je ono i počelo, kakva je u ovom slučaju uloga politike, kakva je uloga Jelene Trivan, koga optužuje scenarista Dimitrije Vojnov, a ko optužuje njega; šta kažu svi direktni akteri, kako odgovara Filmski centar Srbije? Šta kažu glumci, režiseri, profesori sa FDU…

 

Izvor: nedeljnik.rs/b92.net