Miladin Šobić danas slavi 62. rođendan

Miladin Šobić danas slavi 62. rođendan

Pjesnik koji je podario sunce i obilježio mnoge mladosti, životne i muzičke puteve Nikšićanin Miladin Šobić danas slavi 62. rođendan.

Šobić je u rođen u Nikšiću 1956. godine. Tu je i odrastao i završio srednju školu. U srednjoškolskim danima prvi put je počeo da komponuje i da piše.

Nakon srednje škole, Šobić upisuje turizam u Dubrovniku. Taj period se smatra ključnim za njegovo stvaralaštvo.

Pod utiskom studentskog života i velikih prijateljstava stvara svoje najveće pjesme, a 1975. godine objavljuje prvu pjesmu “To sam ja”, koja u to vrijeme u privatnim studentskim dubrovačkim krugovima dobija status studentske himne.

Na muzičkom festivalu “Omladina 76” u Subotici godinu dana kasnije osvaja drugo mjesto sa pjesmom “Daj nam neba”. Na tom festivalu je nastupio i Đorđe Balašević sa grupom “Suncokret” gdje je osvojio treće mjesto.

Šobić se potom preselio u Sarajevo gdje je briljirao 1980. godine kada je izdao svoj prvi album “Ožiljak” za sarajevski Diskoton. Sa tog albuma se izdvajaju legendarna studentsko-socijalna tema “Džemper za vinograd” i najpoznatija “Marija”. Na tom LP-ju su se našle “Ne pokušavaj mijenjat me”, “Vrijeme ide dalje”. U tom trenutku Šobić je bio na vrhuncu svoje karijere.

Legendarni nikšićki kantautor 1982. godine završava album “Umjesto gluposti”. Album počinje da se radi u Studiju muzičkog ateljea u Subotici, u noći 21. februara a završava se 8. marta iste godine.

Pored naslovne pjesme tu su: “Đon”, “Od druga do druga”, “Opet krivi tip”, “Svetozara Markovica 39″…

Te godine je održao niz koncerata na kojima je okupio veliki broj ljudi. Uvijek se odazivao i na pozive studenata i ljudi iz manjih gradova. Sam vrh njegove karijere bio je 1983. godine kada je posjetio Berane i u Domu kulture koji je bio ispunjen do posljednjeg mjesta održao četvorosatni koncert. Koncert je bio toliko dobar da je sam Šobić izjavio da taj nastup nikada neće zaboraviti.

Najpoznatije njegove pjesme, pored već pomenutih, su “Ašik Ajša”, “Sutomore”, “Svetionik” i “Desetka iz drugarstva”, himna studentskih domova.

U vrijeme najvećeg uspjeha Šobić doživljava porodičnu tragediju. Njegova sestra umire nakon teške bolesti, da bi se nakon toga povukao sa muzičke scene.

Prije pet godina doživio je moždani udar, a oporavak je bio dug. Nakon operacije naš najveći muzičar je pušten na kućno liječenje.

Šobiću je 2016. godine u Podgorici uručena Trinaestojulska nagrada za životno djelo. Uručenju nagrade je prethodila peticija, koju je za kratko vrijeme potpisalo preko 5.000 ljudi.

Legendo, poživi nam još dugo!


Izvor: Portal Mladi Nikšića