Miljan Kovač - Samovolja predsjednika BORS-a: Savčić nikom ne polaže račune


Miljan Kovač - Samovolja predsjednika BORS-a: Savčić nikom ne polaže račune

Savčić slupao službeni automobil, pa mu BORS kupio drugo vozilo. Bez znanja i saglasnosti organa BORS trgovao na berzi. Nema finansijskih izvještaja, jer skupština ove organizacije ne zasjeda.

Samovolja predsjednika Boračke organizacije RS, Milomira Savčića, sumnjiva nabavka službenog automobila, netransparentno poslovanje, samo su neki od uzroka sve većeg nezadovoljstva članova ove organizacije.

Kap u čaši nezadovoljstva demobilisanih boraca prelila je odluka o obustavljanju davanja jednokratne pomoći socijalno ugroženim pripadnicima boračke kategorije. Dopis kojim su o ovome obavještene lokalne boračke organizacije, Savčić je uputio ubrzo nakon što je razbio službeni automobil, pa mu BORS kupio drugi.

U međuvremenu, skupština BORS-a ne zasjeda, njeno nesazivanje prvi čovjek organizacije pravda epidemiološkom situacijom, izavanom pandemijom virusa korone.

Demobilisani borci se pitaju da li rukovodstvo ove organizacije koristi koronu kao izgovor za sumnjive radnje po ugledu na institucije vlasti, o čemu su mediji proteklih mjeseci izvještavali.

Savčić im, kažu, duguje odgovore na brojna pitanja, a između ostalog i izvještaj o prodaji akcija „BORS invest fonda“, bez odluke nadležnih organa BORS-a.

Nekadašnje borce posebno iritira to što general, protiv koga je podignuta i optužnica za ratne zločine, sve češće hvali aktuelnu vlast u RS, koju oni smatraju najodgovornijom za težak položaj u kome su se oni i članovi njihovih porodica našli.

Za automobil ima, za borce nema

Nakon što je Savčić u blizini Kozarske Dubice u septembru ove godine slupao službeni automobil marke „Škoda“, za njega je BORS nabavio drugi automobil.

Automobil je nabavaljen po ubrzanom postupku, a plaćen je 28 400 KM.

Pošto je procedura nabavke, kako nam je sam Savčić rekao, obavljena po principu zamjene staro za novo, ova cijena je umanjena za iznos od 2500 maraka, koliko je procijenjen uništeni automobil.

Sreća za Savčića da se niko nije „sjetio“ da bi štetu trebalo da snosi onaj koji je i napravio. A ko je krivac za ovu nezgodu, nije teško zaključiti – ako to ne bi bio Savčić, koji je prema tvrdnji naših sagovornika autom upravljao u alkoholisanom stanju, onda sigurno ni on ni BORS ne bi izdvajali novac već bi šteta bila nadoknađena preko osiguranja.

Koliko god to bilo (ne)bitno, Savčić insistira i na tome da automobil nije uništen nego oštećen, te da je procedura nabavke obavljena strogo prema propisima.

Savcic auto

„Nije nabavljen novi, nego polovan automobil. Automobil nije uništen nego je oštećen. Evo, imam ovdje tri procjene od tri različite auto-kuće i kažu ovako: Predmet procjena polovnog vozila: Vozilo je, uzgred da vam kažem, knjigovodstveno je nula, ono nema nikakvu knjigovodstvenu vrijednost“, kaže Savčić, koji nam nije dozvolio da fotografišemo dokumente o nabavci službenog vozila.

Prema njegovim riječima proceduru nabavke je provela za to formirana komisija, vršeći izbor između više ponuda.

Prihvaćena je ponuda koju je dostavio „Autokomerc VS“ iz Banjaluke. Na osnovu te ponude nabavljen je automobil za 28 400 KM.

Savčićevi kritičari iz vrha te organizacije, međutim, ukazuju na činjenicu da su komisiju činila lica zaposlena u kancelariji boračke organizacije, koja slijepo izvršavaju generalova naređenja.

„Autokomerc VS“ je poslao najpovoljniju ponudu, koji inače, kako kaže Savčić, održava automobil BORS-a, pa se postavlja pitanje čemu je uopšte bio potreban cirkus oko formiranja navodne komisije, kada se već po ustaljenoj praksi zna čija će ponuda biti „najpovoljnija“.

Inače, vlasnik ove auto kuće je Siniša Vidović, „ugledni privrednik“, favorizovan od strane aktuelne vlasti RS, ujedno i zamjenik predsjednika stranke Ujedinjena Srpska, Nenada Stevandića.

Sreća za Savčića je i što je u kasi BORS-a bilo dovoljno novca za nabavku automobila, inače bi morao voziti onaj koji je uništio ili se koristiti sredstvima prevoza kojima se koristi većina članova organizacije na čijem je čelu.

A upravo za te članove i njihove porodice novca u kasi BORS-a je nestalo, nekako ubrzo nakon što je predsjednik slupao službeni automobil.

On je o tome i zvanično obavijestio lokalne boračke organizacije, dopisom od 7. oktobra ove godine.

„Ovim putem Vas obavještavam da Boračkoj organizaciji Republike Srpske, koja se finansira od strane Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite RS, u tekućoj godini nisu doznačena sredstva prema prijavljenim projektima, te Vas molimo da pri obraćanju naših članova s molbom za Vašu preporuku za jednokratne novčane pomoći, gore navedeno imate u vidu. Iz naprijed navedenih razloga nismo u mogućnosti do daljnjeg pozitivno rješavati vaše preporuke i pojedinačne zahtjeve članova BORS-a. Ukoliko nam budu doznačena sredstva prema prijavljenom projektu, bićete obaviješteni.“

DopisSavcic123

General nikome ne polaže račune

Članovi BORS-a, međutim, nisu u mogućnosti da pitaju Savčića, kako to da njemu za nabavku automobila novca ima, dok ga za pomoć socijalno ugroženim demobilisanim borcima i njihovom porodicama nema.

Skupština Boračke organizacije Republike Srpske ove godine nije zasjedala. Sjednica skupštine koja je bila planirana za juni ove godine, kako tvrdi predsjednik BORS-a, Milomir Savčić, odgođena je zbog složene epidemiološke situacije izavane pandemijom korona virusa.

Da je održana, Savčić bi po svemu sudeći morao odgovoriti na za njega vrlo nezgodna pitanja nezadovoljnih predstavnika demobilisanih boraca.

Pored nezadovoljstva socijalnim položajem ove kategorije stanovništva u Republici Srpskoj i (ne)zalaganjem rukovodstva organizacije da se taj položaj popravi, članovi skupštine BORS-a bi Savčiću mogli da postave i niz drugih pitanja, na koja on najradije ne bi ni odgovarao.

Nije samo epidemiološka situacija razlog neodržavanje skupštine, tvrde nezadovoljni borci. Uostalom, navode primjere zasjedanja skupštine RS, koje se redovno održava i u ovakvim okolnostima, a kažu da bi Savčić i na daljinu (online) mogao bar podnijeti izvještaj za prethodnu godinu, što još uvijek nije učinjeno.

Na skupštini bi trebalo da se razmatra izvještaj o poslovanju BORS-a za 2019. godinu. U tom slučaju Savčić bi morao objasniti proceduru kojom su prodate akcije boračke organizacije u „BORS invest fondu“.

„BORS invest fond“ je kao zatvoreni akcijski investicioni fond (ZAIF), osnovan u procesu privatizacije, u kojem BORS ima većinski udio akcija.

Nakon zakonskih izmjena, fond je preoblikovan u otvoreni akcijski fond, kojim upravlja Društvo za upravljanje investicionim fondovima “Management solutions” a.d.

Ovo društvo je po otvaranju fonda, srazmjerno učešću u vlasništvu u ZAIF-u, svakom akcionaru dodijelilo udjele otvorenog investicionog fonda. Kako je broj emitovanih akcija u ZAIF-u u preoblikovanju „BORS INVEST FOND“ a.d. Banjaluka 1 724 564 akcija, shodno tome, svaki vlasnik jedne akcije ZAIF u preoblikovanju „BORS INVEST FOND“ a.d. Banja Luka, postao je vlasnik jednog udjela u otvorenom fondu u početnom vrednovanju gdje je imovina otvorenog fonda podijeljena na 1 263 637 udjela.

Najveći udio u „BORS invest fondu“, još kada je osnovan kao zatvoreni fond, imala je Boračka organizacija Republike Srpske.

Bez odluke nadležnog organa BORS-a 3. januara 2019. godine raspisana je prodaja akcija u „BORS invest fondu“.

Prijavljeno je 15 akcionara, i tada je prodato akcija u vrijednosti od 411 878 KM.

Sljedećeg dana, 4. januara 2019. godine, prodate su akcije u vrijednosti od 214 541 KM.

Trgovanje na berzi bez odluke nadležnih organa BORS-a je nastavljeno, pa se akcijama trgovalo i 3.jula 2019. godine.

Savčić, međutim tvrdi da za ovu trgovinu akcijama nije morao pitati skupštinu BORS-a.

Prema njegovim tvrdnjama, sve je urađeno po zakonu i u interesu boračke organizacije, a prodaji akcija se, tvrdi, moralo pristupiti, upravo zbog novonastalih okolnosti preoblikovanjem fonda iz zatvorenog u otvoreni oblik poslovanja.

„Mi smo se morali prijaviti jer da nismo, mi bismo tada mogli dobiti negdje u Višegradu ili negdje u Kneževu nekakvu zemlju ili nekakvu halu u ruševinama i šta ću s njom. I ovo je najbolje, ja sam to rekao hiljadu puta, mi smo imali više sreće nego pameti kada je ovo u pitanju, jer smo dobili sve i taj novac je na računu boračke organizacije“, kaže Savčić.

On navodi i da je sav novac od prodatih akcija na računu BORS-a i da se u ovoj organizaciji moraju „snalaziti“, jer u ovoj godini nisu dobili sredstva iz budžeta RS za kandidovane projekte, iako im je, kako navodi, odobreno 106 000 KM.

Savčićevi kritičari, međutim, i ne spore samo trgovanje na berzi, kao jednu od mogućnosti finansijskog poslovanja, ali i dalje postavljaju pitanje zašto taj posao kao i mnogi drugi u BORS-u nije urađen transprentno i zašto o tome nije informisana skupština ove organizacije.

Pitaju se i kako je moguće da se Savčić tako dobro „snalazi“ kada treba obezbijediti novac za njegove potrebe (primjer je nabavka službenog automobila), dok novca za borce nema.

Interesantno je da nam se predsjednik BORS-a požalio kako od vlade nije dobio ni pfeniga od odobrenih 106 000 KM, iako je nedavno izjavio da je „buđenje svijesti nadležnih organa o pitanju boraca primjetno“.

Autor: Impuls

Izvor: Infomedia Balkan