Ministarstvo traži istragu o upotrebi hemikalija na Ukrini

Ministarstvo traži istragu o upotrebi hemikalija na Ukrini

Najoštrije osuđujemo upotrebu hemijskih sredstava u prirodnim vodotocima, a što je zabilježeno proteklog vikenda na rijeci Ukrini, poručeno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Ministarstvo je zatražilo od Inspektorata Srpske da se istraži i ispita ovaj slučaj, koji je privukao i pažnju medija, a u kojem je na osnovu do sada prikupljenih podataka utvrđeno da je pjena koja je korištena u rijeci Ukrini nastala iz topa za generator pjene.

“Vode Srpske” su već naložile da se uzme uzorak vode za hemijsku analizu.

– Upotreba hemikalija pogubna je za biljni i životinjski svijet rijeka, a posebno je specifično što se to dogodilo na rijeci Ukrini, koja je jedinstvena i po specifičnom fenomenu “cvjetanja rijeke”, odnosno “ukrinskom vodenom cvijetu”, koje izaziva jedna vrsta bijelog leptira – naveli su u Ministarstvu.

Kako su naveli, neshvatljivo je i nedopustivo da se u svrhu zabave u rijeku ispuštaju hemikalije.

– Ministarstvo će do kraja insistirati da se utvrde sve okolnosti i kazne počinioci ovakvog zagađenja rijeka – kažu u Ministarstvu.

Mediji su prenijeli da je na “pjena partiju” na Ukrini bio i bivši ministar bezbjednosti BiH i poslanik u Predstavničkom domu BiH Dragan Mektić.

Naime, Dragan Mektić, bivši ministar bezbjednosti BiH, postavio je juče ujutru na svom Twitter profilu video snimak kojim je razbjesnio korisnike ove društvene mreže. Na snimku se vidi kako skače u rijeku Ukrinu koja je puna pjene, a korisnici Twittera pretpostavljaju da je pjena nastala od šampona čije prisustvo u rijeci ugrožava biljni i životinjski svijet.

Izvor: srpskacafe.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks