Ministri iz SNSD i HDZ kupuju zgradu od 8 miliona u BL

Ministri iz SNSD i HDZ kupuju zgradu od 8 miliona u BL

Za prostor površine između 1.800 i 2.000 kvadratnih metara, Savjet ministara trebalo bi izdvojiti 8,5 miliona maraka. Dakle, u najjeftinijoj varijanti, kvadrat tog poslovnog prostora koštao bi 4.250 maraka. Najskuplja bi značila da je jedan kvadrat 4.720 KM.

Četiri puta državni ministar saobraćaja i komunikacija Vojin Mitrović pisao je urgenciju Savjetu ministara da se na dnevni red uvrsti prijedlog odluke o odobravanju sredstava za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, namijenjenog Direkciji za civilnu avijaciju Bosne i Hercegovine (BHDCA).

Ukratko, za prostor površine između 1.800 i 2.000 kvadratnih metara, Savjet ministara trebalo bi izdvojiti 8,5 miliona maraka. Dakle, u najjeftinijoj varijanti, kvadrat tog poslovnog prostora koštao bi 4.250 maraka. Najskuplja bi značila da je jedan kvadrat 4.720 KM, piše portal Istraga.ba.

Ministar Mitrović ove je sedmice, u četvrtak, ponovo zatražio da Savjet ministara donese odluku o izdvajanju 8,5 miliona KM za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD) i zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara i ministar finansija Vjekoslav Bevanda (HDZ) bili su za.

No, zbog protivljenja zamjenice predsjedavaćeg i ministrice spoljnih poslova BiH Bisere Turković, odluka je skinuta s dnevnog reda. A evo šta piše u materijalima.

U julu prošle godine SNSD-ov ministar odlučio je pokrenuti proceduru kupovine poslovnog prostora u Banjaluci za potrebe Direkcije za civilnu avijaciju BiH (BHDCA).

“Ovom odlukom odobravaju se sredstva za kupovinu/nabavku poslovnog prostora za potrebe smještaja Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH u Banjaluci, ukupne površine od 1.800 do 2.000 metara kvadratnih, nabavne vrijednosti do 8,5 miliona KM s uključenim iznosom pripadajućeg poreza”, navedeno je u Prijelogu odluke koja je Savjetu ministara dostavljena 30. jula prošle godine.

Dva dana prije nego što će SNSD-ov ministar uputiti prijedlog ove odluke prema Savjetu ministara, pribavio je i mišljenje ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevande.

“Ministarsto financija i trezora daje pozitivno mišljenje na Nacrt odluke o odobravanju sredstava i načinu provođenja postupka kupovine/nabave u Banjaluci za potebe Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH”, naveo je u svom aktu HDZ-ov ministar Bevanda.

Uprkos tome, odluka nije uvrštena u dnevni red, a ministru Mitroviću se žurilo da u Banjaluci kupi zgradu. Stoga se odlučio da piše urgencije. Prva je napisana 10. avgusta 2020. godine, a u njoj traži “uvrštavanje Prijedloga odluke o odobravanju sredstava za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci na dnevni red naredne sjednice Savjeta ministara”.

Prijedlog nije uvršten. Mjesec i po kasnije, 24. septembra 2020. godine, Mitrović opet piše urgenciju. I opet uzalud, jer su bošnjački ministri bili protiv uvrštavanja u dnevni red. Ministar komunikacija i saobraćaja 23. novembra 2020. godine obnavlja urgenciju. Nakon što mu zbog blokade bošnjačke zamjenice predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Bisere Turković prijedlog nije uvršten na dnevni red, Mitrović 18. decembra upućuje novu urgenciju.

Ponovo je odbijen. Sve je, opet, obnovljeno i u aprilu ove godine, ali prijedlog je skinut s dnevnog reda sjednice Savjeta ministara. Protiv uvrštavanja su bili bošnjački ministri, dok su kadrovi SNDS-a i HDZ-a podržali Mitrovićev prijedlog da se u Banjaluci kupi zgrada za 8,5 miliona maraka.

“Procjena potrebnih finansijskih sredstava urađena je nakon provedenog ispitivanja tržišta nekretnina u Banjaluci. Tržišne cijene poslovnog prostora kreću se između 2.500 i 5.000 KM po kvadratu, zavisno od lokacije i karakteristika prostora”, navedeno je u obrazloženju Prijedloga odluke.

Izvor: Agencije

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter