Miodrag Rajković: Kada treba pomoći građanima država nezaintersovana, ali kada treba -uzeti- ? (Foto)


Miodrag Rajković: Kada treba pomoći građanima država nezaintersovana, ali kada treba -uzeti- ? (Foto)

U ova bremenita i nesigurna vremena nije nam, bar većini, lako preživljavati i između ostalog i trpiti ogromne anomalije koje nam je možda najviše i donio ovaj 21. vijek. Mislili smo da će nam u godinama koje smo iščekivali doći i taj, često spominjani "boljitak" koji smo uvijek očekivali posle raznih izbora, od onih parlamentarnih, lokalnih pa i izbora u mjesnim zajednicama ali smo isto tako tu riječ pakovali i u čestitke svojim najmilijima, svojim prijateljima u povodu raznih praznika i značajnih datuma, ali, izgleda uzalud, boljitak ne uočavamo ali su zato stalno tu razne anomalije.

Anomalija je riječ koju svako od nas shvata različito a isto tako se i ophodimo prema njima (anomalijama) a ako su dio određenih zakonskih propisa, onda nam samo ostaje da, ovako, pojedinačno komentarišemo njihov uticaj na naš život.

Ono što se od mene očekuje, kada su komentari u pitanju, to je saobraćaj koji sa svojim elementima i na razne načine, može biti veoma važan za sve nas a posebno ako ste vozač. Obzirom da nisam pravnik i nisam zakonopisac, jedino mi preostaje da budem predlagač i da tako djelujem a samim tim i kao neko ko može objektivno da ukazuje na razne anomalije, pogotovo na one koje nas mogu "udarati", ako ne po glavi, onda po džepu a tu smo, definitivno, najosjetljiviji i to nas najviše zaboli.

Foto: Infomedia Balkan/Miodrag Rajković

Iako je saobraćaj jedna od mojih osnovnih djelatnosti u kojima sam se školovao i usavršavao, priznajem da me nikad, kod saobraćajnih prekršaja, koje sam i ja naravno imao, nije interesovalo po kom članu Zakona o bezbjednosti saobraćaja moram platiti neku kaznu. I ovog puta, ukazujem na jednu anomaliju sadržanu u "popularnom" ZOBS-u Bosne i Hercegovine i ne znam broj člana tog zakona o kojem želim da vas upoznam.

Ako ste kojim slučajem zaboravili da produžite registraciju vašeg auta, dobili ste "čestitku" da platite novčanu kaznu, minimalnih 100 KM, koju, zahvaljujući odredbi, ako platite u roku od sedam dana, iznos je duplo manji i to je jedino regularno, reklo bi se. Međutim, ako ta vaša zaboravnost potraje do 30 dana, i kazna se povećava.

Ono što je nelogično, i po meni, ogromna anomalija, što zbog tog "prekršaja" dobijete 2 kaznena boda i oduzima vam se pravo upravljanja motornim vozilom u periodu od 30 dana, minimalno !? Pretpostavljam da vam je poznato da ako i po nekim drugim osnovama "zaradite" deset i više kaznenih bodova u jednoj godini, polažete ponovo takozvane testove. Znači, ti bodovi nisu nimalo bezazleni a oduzimanje vozačke dozvole, pogotovo.

Mnogi od nas žive od ili zahvaljujući toj vozačkoj dozvoli zarađujemo platu i ako vam je oduzmu, ne možete raditi, voziti djecu ili stare roditelje i prijatelje kod ljekara i mnogo šta vam je u tom periodu uskraćeno.

Zašto?

Ako u ovoj, ovako teškoj svakodnevici o kojoj sam pisao na početku ovog teksta, zaboravite iz bilo kog razloga, da produžite registraciju vozila a danas je normalno da zaboravite kojeg datuma trebate odvesti dijete na vakcinu, dan-datum u kome je neko vama drag rođen i ne uputite čestitku ili neki drugi primjer i sve to, kako kažu, živ čovjek ispravi, nadoknadi i ne plaća nikakvu kaznu, život teče dalje.

Ne može me niko ubijediti da ako vam je auto juče bio potpuno ispravan jer mu je važila registracija a danas, 24 sata posle, je vaš auto nebezbjedno i ugrožava bezbjednost saobraćaja i da ta činjenica povlači za sobom plaćanje kazne i oduzimanje vozačke dozvole. Slično posmatrano, kakve veze sa upravljanjem motornog vozila ima vaš neplaćen račun za struju ili, recimo telefon te da vam zbog toga, recimo, oduzmu zdravstvenu knjižicu, na primjer ?

Foto: Infomedia Balkan

Zašto ovu grešku ili previd stavljati u istu ravan sa prekršajima drugih vozača koji, recimo, voze prebrzo u odnosu na ograničenje, onih koji voze pod dejstvom alkohola, pretiču na punoj liniji i tako izazivaju teške nesreće i na žalost, imamo još mnogo primjera koji su osnova za oduzimanje vozačke dozvole i dodijeljivanja kaznenih bodova.
To razumijem i podržavam ali ako ste za dan, dva ili više dana zaboravili da produžite registraciju auta, nema logike ni za kaznene bodove a pogotovo za oduzimanje vozačke dozvole. Da ne bude nesporazuma, novčane kazne, veće ili manje, DA,  mada bi i one mogle biti niže, recimo u nivou kazni zbog nevezivanja sigurnosnog pojasa, ne korištenja dnevnih svjetala,( koja, uzgred skoro čitava Evropa ne pali sem u nekim zemljama samo u zimskom računanju vremena) i tome slično, što će se i većina vas složiti, nadam se ?

Šta je trenutno rješenje?

Da su osiguravajuće kuće agilnije, (mada neke i jesu) a sve se bore za više klijenata, da nam pošalju obični SMS čime bi nas podsjetili da naša polisa, koju smo njima na vrijeme platili, ističe određenog datuma, vozači-vlasnici automobila ne bi plaćali kazne nego bi, na primjer, taj dio novca mogli usmjeriti ka njima, za kasko polisu, na primjer.
U neka, ranija vremena, mi stariji bar to pamtimo, osiguravajuće kuće su slale već izumrle dopisnice sa obavještenjem  o isteku važenja polise osiguranja a još u ta vremena je u Bijeljini bilo samo nekoliko osiguravajućih kuća koje su se mogle nabrojati na prste jedne ruke.

Na kraju, ovo je jedna od anomalija u našem društvu sa kojima, htjeli ili ne, živimo godinama i na našu žalost ima ih mnogo a za one ostale, pozivam sve vas da ukažete na njih i da svi zajedno pravimo neku bolju klimu za život a ja ću nastaviti sa ukazivanjem na mnoge ostale nelogičnosti iz sfere saobraćaja iščekivajući neke pozitivne efekte. Iskreno, kada je u pitanju predmetna anomalija, nisam optimista u smislu da će se navedene odredbe iz ZOBS-a BiH uskoro promijeniti jer i za to je potrebno nečije političko djelovanje, na žalost.

Za Infomedia Balkan 
Miodrag Rajković, ing.drumskog saobraćaja
Foto naslovna: bihamk.ba
Izvor: www.infomediabalkan.com/Infomedia Balkan

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter