Miodrag Rajković: Ovo je rješenje za jednu od neuralgičnih saobraćajnih tačaka u Bijeljini (Foto)


Miodrag Rajković: Ovo je rješenje za jednu od neuralgičnih saobraćajnih tačaka u Bijeljini (Foto)

Bijeljina i svi učesnici u saobraćaju, imaju mnogo saobraćajnih muka u svom gradu, ali ja ću svoj apel prema odgovornima, ovog puta, posvetiti jednoj raskrsnici u strogom centru grada. Ta ulica je regulisana semaforom i zvučnim signalima za pješake (ali samo u pola raskrsnice)  u kojoj se u Ulicu Svetog Save ulivaju sa jedne strane Ulica Miloša Obilića, a sa druge Zmaj Jove Jovanovića. Upravo te dvije ulice u ovoj raskrsnici presijecaju Ulicu Svetog Save.

Kad ste ovo pročitali pomislili ste možda i na nake druge probleme koji su vezani za ovaj saobraćajni čvor, ali da vas odmah razuvjerim, ovog puta moj osvrt vezan je za jednosmjernu ulicu koja ulazi u pomenutu raskrsnicu i dio je Ulice Svetog Save koji se nastavlja od Ulice Knjeginje Milice (u kojoj se nalazi glavna pošta).

Danas, kada vrijeme mnogo više vrijedi nego ikad, morate biti srećni ako tom putanjom prođete raskrsnicu u prvom intervalu zelenog svjetla, to možete doživjeti jedino ujutru prije 6 sati ili noću posle 23 časa. U ostalim periodima dana a u već poznatim jutarnjim i popodnevnim špicevima posebno, "nećete majci" proći prije trećeg intervala?

Foto: Infomedia Balkan

Možda bi to moglo biti i ranije, ali ako se slažete, mi u gradu imamo dvije vrste vozača (u ovoj kategorizaciji), jedni isuviše žure a oni drugi, opet, "spavaju" u svojim automobilima ili u najmanju ruku zamišljaju da se voze po nekom svom dvorištu, ili u nekoj isključivo svojoj ulici. Uzgred, ovi drugi bi u nekom velikom gradu, recimo Beogradu izazvali salvu sirena, psovki i ko zna čega još i zbog toga i imamo 30 % vozača koji i ne smiju vlastitim autom otići u Beograd.
Ovo je jedna, istinita konstatacija, ali o tim različitim kategorizacijama naših vozača ću češće i više pisati u narednim mjesecima. No, da se vratimo našoj jednosmjernoj ulici koja čini dio Ulice Svetog Save čiji je ostatak ulice dvosmjeran i tu se ne može ništa komentarisati sem da je i u njoj stalni kolaps, zbog prevelikog broja vozila.

Šta je suština problema?

U pomenutom jednosmjernom dijelu Ulice Svetog Save, neposredno ispred vrtića “Čika Jova Zmaj”, cijelom dužinom, tog jednosmjernog dijela ulice, su označena parkog mjesta, a od skora jedan dio tih parkirnih mjesta rezervisan je za zaposlene u Vrtiću. Obzirom na broj zaposlenih, očigledno je da su ta tri mjesta rezervisana za direktora i njegova dva saradnika, bar tako kažu zaposleni u ovoj ustanovi. E, zbog tih ali i ostalih parking mjesta, generalno, ne možete se prestrojiti, ako skrećete lijevo prema užem centru grada, nego ćete i dalje čekati drugi ili treći interval da bi prošli raskrsnicu. Ovaj, ali i svi ostali saobraćajni problemi su se godinama gomilali kako su naši sugrađani kupovali više automobila i kako se broj stanovnika Bijeljine povećavao.

Foto: Infomedia Balkan

Prave brige izaziva saznanje da su oni koji su se trebali brinuti o ovim problemima, sada već iz generacije u generaciju, prosto svo to vrijeme “prespavali”. Najviše zamjerki se treba uputiti onima koji su imali mogućnosti da, u ovom gradu, o nečemu odlučuju, pogotovu u poslednjih 20-30 godina. Narod, odnosno vozači su ćutali, trpili, trošili nepotrebno svoje vrijeme i novac a tek danas, kada je litar dizela ili benzina oko 3 KM, većina će biti prinuđena da bar razmišlja i traži rješenje kako potrošiti što manje goriva i kako se jeftinije voziti. I ako naš mentalitet, i u ove dane skupog goriva, dokazuje da nam je auto u ličnom, porodičnom i svakom drugom prioritetu i navedena kriza se na ulicama naših gradova i ne primijeti. Zbog toga ćemo pisati i o ostalim saobraćajnim mukama našeg grada, koji po mnogo čemu i nije zaslužio ovaj epitet.

Šta je rješenje za probleme u Ulici Svetog Save a ispred vrtića “Čika Jova Zmaj”?

Foto: Infomedia Balkan

Priznajem, ovde se mora biti okrutan, jer kod iznalaženja adekvatnog rješenja, ne možemo voditi računa o pojedincima koji su godinama iza nas “spavali” i njihovim "rezultatima rada", naša misija mora biti posvećena današnjici i trenutnim mukama vozača u Bijeljini. Oni koji su izdavali dozvole, pitanje je pod kojim uslovima, za gradnje silnih objekata, koji su bez dileme svakako potrebni. Oni koji su, za sada, obezbijedili zvaničnih 850 parking mjesta u gradu koji ima "samo" 40.000 putničkih vozila, su svakako suodgovorni, ako ne i najodgovorniji za ovu situaciju. Međutim, bez obzira na sve to, ne ulazeći u oblasti koje nisu moja struka ni sfera obrazovanja i interesovanja, konkretno predlažem jedino rješenje za "našu" raskrsnicu.

Pod hitno ukinuti najmanje šest parking mjesta prije i ispred vrtića "Čika Jova Zmaj". Horizontalnom signalizacijom označiti prestrojavanje u lijevu kolovoznu traku i omogućiti vozačima koji skreću lijevo da mnogo prije prođu kroz raskrsnicu. Desna kolovozna traka ostaje za one koji nastavljaju kroz raskrsnicu Ulicom Svetog Save a oni koji skreću desno, u Ulicu Miloša Obilića, su najmanji problem, jer brzo omogućavaju vozilima koja se kreću iza njih da nastave kretanje pravo. Naravno, oni koji regulišu intervale rada semafora će biti primorani da to sve proprate i prilagode novoj situaciji, nakon koje ne vjerujem da će se za prolazak ovog semafora čekati tek treći interval. 

Foto: Infomedia Balkan

Na kraju, ona najavljena, moja blaga okrutnost u prijedlogu rješavanja iznesenog problema biće prebačena u dvorište, opet onih, koji treba da razmišljaju o saobraćaju u našem gradu. Biću slobodan da im predložim da onih ukinutih šest parking mjesta nadoknade negdje na Trgu Kralja Petra I Karađorđevića, koji je odavno trebao biti pretvoren u pješačku zonu a pristupne ulice pretvorene u parking za automobile. Sve je to trebalo uraditi, ako ne ranije, a onda sigurno kada je počelo generalno sređivanje, popločavanje i kompletiranje centralnog gradskog Trga.

Što se tiče parkiranja i parking prostora i objekata, siguran sam da je svima već jasno da je to jedan od najvećih saobraćajnih problema i sada već najavljujem tu temu kao jednu od budućih.

Za Infomedia Balkan 
Miodrag Rajković, ing.drumskog saobraćaja
Foto naslovna: Infomedia Balkan
Izvor: www.infomediabalkan.com/Infomedia Balkan

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter