Miodrag Rajković: Bijeljina i njene garaže – Lokacija prva (Foto)


Miodrag Rajković: Bijeljina i njene garaže – Lokacija prva (Foto)

Moje priželjkivano “talasanje”, kada su u pitanju saobraćajni problemi Bijeljine, je definitivno počelo, broj reakcija je neočekivan i ja sam već sada svoju misiju ispunio. Realno sagledavanje svih saobraćajnih problema, kojih na žalost ima na pretek i koji će na kraju najvjerovatnije biti pretočeni, ako ne u knjigu onda sigurno u jednu skriptu. Bio bi to skup svih bijeljinskih saobraćajnih problema, sakupljanih godinama a popisanih 2022. godine, na jednom mjestu.

Čitaoci ovih tekstova ozbiljno shvataju konstatovane probleme, realno reaguju, komentarišu i uključuju se sa svojim viđenjima i prijedlozima i to je to “talasanje”koje sam priželjkivao.

Prije nego što započnemo sa novom temom pomenućemo nešto o čemu je već pisano ranije.

Moj prvi tekst na portalu Infomedia Balkan pod naslovom “NJEGOVO VELIČANSTVO  STABLO” je pored tog naslova, koji je imao i svoje dvosmisleno značenje, sadržavao činjenicu da će stablo tamo stajati ko zna još koliko, ali ono što je bitnije je da su zato primjetne neke druge promjene.

U navedenom tekstu, konstatovano je da je prosto nemoguće vidjeti saobraćajnog policajca u samom gradskom jezgru a evo u proteklih desetak dana patrola saobraćajne policije je, gotovo stalno, prisutna na kraju Ulice Srpske Vojske sa službenim vozilom. U patroli su dva, ponekad čak i tri policajca i to je lijepo ali…tu, na tom mjestu, ispod velike lipe koja ovih dana već pruža odličnu  hladovinu, jednostavno na toj lokaciji, zasigurno nema potrebe za dvojicom policajaca, niti je na tom mjestu potreban patrolni auto. Sem, u koliko ne postoji eventualna potreba, za brzim djelovanjem prilikom nekih uviđaja kod saobraćajnih nezgoda, što bi bilo jedino opravdanje.

Hvala Bogu, policija nam je, mnogo bolje opremljena sa vozilima ali suština “problema” nisu vozila nego potreba da u samom gradu, na raskrsnicama, kružnim tokovima imamo saobraćajnog policajca, obučenog, iskusnog i “opremljenog” jedino pištaljkom, te da  se ta pištaljka čuje što češće jer njen zvuk nam daje do znanja da tu neko reguliše saobraćaj, a to znači i da je tu pretpostavka da će gužva biti manja, da će vozila brže prolaziti raskrsnice i to je ono što nam je neophodno.

Ovo što sam napisao nije nikakvo “pametovanje” nego sušta potreba, jer sam pored mog saobraćajnog fakulteta imao tu sreću da davne 1980. godine, kao vodnik stažista u vojnoj policiji, pratim veliki broj vojnih konvoja koji su u to doba u Banja Luci mogli dovoditi saobraćaj do kolapsa. Međutim i tada a sada pogotovo, je svakom dobro obučenom ali “hrabrom” policajcu bila potrebna ta “skupa” sprava, zvana pištaljka koju, na žalost, na našim prostorima izgleda  samo fudbalske sudije odlično “upotrebljavaju”. 

Znači, promjena već ima ali nisu to one prave, neophodne i najsvrsishodnije, ali, Bože moj, živ čovjek sve dočeka. Mora se polako, jer kod nas, izgleda, brže teško i da može?

Foto: Infomedia Balkan

Prva varijanta lokacije željene bijeljinske garaže, sticajem nekih okolnosti, je ona u Ulici 27. marta, najmanje površine od sve četiri predložene lokacije, a pod katastarskim brojevima k.č. 3381 i 3378/2. Ukupna površina ove lokacije je 1931m2, međutim, upravo zato bi možda mogla i najmanje da košta, mada to ne mora da znači, sve zavisi u koliko nivoa bi se gradila?

Foto: Infomedia Balkan

Neko od čitalaca će reći pa to je lokacija sadašnjeg “malog” buvljaka a na njemu zaradu stiče ona najsiromašnija kategorija naših sugrađana. I to je tačno, ali isto tako je to mjesto kada taj buvljak radi (utorak i petak), mjesto gdje imamo veliki broj pogrešno parkiranih vozila, ručnih raznih kolica, bicikala, mnogo izložene robe po trotoarima i tu je, nablaže rečeno, opšti haos pomenutim danima. Praktično i taj buvljak bi trebao da ima svoju garažu?!

Foto: Infomedia Balkan

Sa druge strane, u sklopu Agrotržnog centra “Knez Ivo od Semberije” imamo sasvim dovoljno prostora za takvu i slične djelatnosti i tamo već dugo funkcioniše prodaja skoro svih vrsta polovne i nove robe. Zbog toga bi moj predlog bio da se “mali buvljak” što prije preseli na pomenutu lokaciju, uz obezbjeđenje povoljnih uslova za sve prodavce i to bez obzira da li će ova lokacija koju pominjemo, nekad biti garaža ili će to neko mnogo ranije “označiti” kao dobru lokaciju za izgradnju nekog novog poslovno-stambenog objekta!?

Foto: Infomedia Balkan

Pomenuto zemljište je vlasništvo Grada Bijeljina. Šta to znači? To je veoma bitan podatak, jer budućem eventualnom investitoru, koncesionaru i svakom drugom graditelju omogućava sledeće. Naš gradonačelnik sa svojim saradnicima može da pripremi i razradi ovaj prijedog, sagleda sve uslove i potencijalne probleme i ako zaista postoji želja za realizacijom izgradnje garaže na bilo kojoj od predložene četiri lokacije, postupak je prilično jednostavan, da kažem izvodljiv. Zašto?

Foto: Infomedia Balkan

Grad Bijeljina to zemljište može, recimo budućem koncesionaru, dati na korištenje od 99 godina, obezbijediti mu građevinsku dozvolu a prije toga svom preduzeću koje se zove “Direkcija za izgradnju i razvoj grada” povjeriti zadatak da uradi idejno rješenje, zatim projekat i da obezbijedi poželjan obavezan nadzor i sve to iznese kao do detalja razrađen prijedlog, odbornicima Skupštine grada Bijeljina. Odbornici bi trebali bez, na žalost, uobičajenih problema na relaciji skupštinska većina - naš gradonačelnik, da to podrže, pa maker i uz neke eventualne izmjene. Naravno, mnogo šta se sve mora dogovoriti sa eventualnim koncesionarom ili bilo kojim drugim investitorom. Onda ćemo tek moći konstatovati da se nešto konkretno radi na temi zvanoj “prva bijeljinska garaža”? Zasigurno, sve ono što Grad Bijeljina ponudi, uloži ili pokloni, višestruko će se vratiti, ali ne za mjesec, ili godinu. Najvažnija dobit će biti što će gradski saobraćaj odmah “prodisati”.

Foto: Infomedia Balkan

Ono što raduje je da se navedena lokacija nalazi u uglu dvije dvosmjerne ulice, već pomenute Ulice 27. marta, koja već ima veoma veliku frekvenciju saobraćaja i sporedne Zorana Radmilovića, što omogućava više potencijalnih izvedbi ulaza i izlaza iz buduće garaže, a to opet prestavlja veoma bitan element prilikom izrade idejnog rješenja.

Realno je i za očekivati da će neko konstatovati da je ta lokacija udaljena od centra grada. Međutim, ako nam je gradski park centar grada a činjenica je da jeste, onda je udaljenost od 700 metara za grad sa sadašnjim stepenom razvoja Bijeljine veoma prihvatljiva. Šta mislite šta razdaljina od 700 metara znači za jednu Tuzlu ili za jedan Novi Sad? Ko nam je kriv što niko nije istrajao na zaživljavanju gradskog saobraćaja. Do tada imamo taxi vozila na raspolaganju a gotovo sva su novija, udobna i opremljena u smislu telefonske uvezanosti preko svojih dispečerskih službi. A ako nam baš ništa od ovoga ne odgovara, onda neće nam naškoditi ni da malo “protegnemo noge lagane”, pa na vrijeme krenemo da na vrijeme stignemo na željenu lokaciju i završimo potrebni posao. Na vrijeme krenemo od garaže, do centra grada!

Očigledno je da više nije lako živjeti ni u gradu?! (Nastaviće se)

Za Infomedia Balkan 
Piše: Miodrag Rajković, ing.drumskog saobraćaja
Foto naslovna: Infomedia Balkan
Izvor: www.infomediabalkan.com/Infomedia Balkan

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter