Miodrag Rajković: Saobraćajni lavirint - Ulica Vojvode Stepe, problemi i rješenja (Foto)


Miodrag Rajković: Saobraćajni lavirint - Ulica Vojvode Stepe, problemi i rješenja (Foto)

Ulica Vojvode Stepe i njene specifičnosti - Ulica koja nosi ime slavnog vojskovođe, i koja se nalazi u širem centru grada poznata je po mnogo čemu ali ima svoje nelogičnosti a ako hoćemo pošteno i nepravilnosti te zahtijeva određeno “uštimavanje” i to u prvom redu pravilno postavljanje, ispisivanje ili nanošenje horizontalne i druge signalizacije a onda i promjenu lokacije parking prostora u drugom dijelu ove ulice i zbog toga ću navedeno “uštimavanje” pojasniti u ovom, novom tekstu.

Da ne bi bilo nesporazuma, problem garaža u Bijeljini je evidentiran, komentari su brojni, nadležni se polako “bude iz sna” i zato do sledećeg teksta vezanog za ovu temu, moramo ići malo brže sa “obradom” drugih problema koji čekaju “zaslužen tretman” tako da se garaže polako “krčkaju na tihoj vatri” a teme se nižu dalje….

No, prije nego počnem o centralnom problemu – ulici Vojvode Stepe, kad sam već najavio da je ta ulica poznata po mnogo čemu, red je da i napišem po čemu je sve poznata. U prvom redu, na početku te ulice smještena je Policijska stanica broj 2. Policijske Uprave Bijeljina. Odmah do nje je osnovna škola “Vuk Karadžić” a neposredno uz školsko dvorište nalazi se ulica koja to i nije te se prije može reći da je prolaz do stambenih zgrada izgrađenih početkom prošlog vijeka, te prolaz do sportske dvorane i na sreću, izlazi na ulicu Jovana Dučića što realno obećava da jednog dana može biti jedna prohodna, dvosmjerna ulica a povezaću je i sa jednom od pogodnih lokacija za buduće garaže. Ovaj “prolaz” zahtjeva jedan opširan tekst i ja je smatram jednom od spornih tačaka (lokacija) u Bijeljini.

 Koji je osnovni problem? 

Kad već pišem o pomenutoj i još jednoj od “spornih” jednosmjernih ulica u našem gradu, odmah preko puta škole smještena je katolička crkva “Prečistog srca Marijana” a posle crkve, ako želite ka hotelu “Ima dana” ili u centar grada, morate skrenuti lijevo, prije toga ćete se, naravno prestrojiti iako nema horizontalne signalizacije, koja će vas uputiti na tu radnju, međutim,  taj  nedostatak daje mogućnost ostalim vozačima koji žele pravo, ka ulici Srpske Dobrovoljačke Garde, da iz lijeve kolovozne trake nastave pravo i meni se više puta desilo, da u zadnjem trenutku izbjegnem bliski dodir sa tim vozačima a sve to dok sam u desnoj kolovoznoj traci, jer je ona svakako i “planirana”za kretanje pravo, ali, eto i to nije označeno….

Međutim, nije to i jedini problem. Ako idete pravo, iz desne kolovozne trake, imate neposredno posle raskrsnice red parkiranih vozila, koji su pri tome (ni krivi ni dužni), jer je tako neko planirao i shodno tome i označio mjesta za parkiranje. E, zbog tih parkiranih vozila u desnoj kolovoznoj traci, vi praktično u samoj raskrsnici morate preći u lijevu kolovoznu traku i tako nastaje potencijalni, već opisani ,“bliski dodir” sa vozilima koja idu pravo a dolaze iz lijeve kolovozne trake i u ovoj situaciji, kad nema potrebne signalizacije, nemate osnova da se bunite, ljutite, tražite intervenciju policije i slično. 

Šta je još problem?

U obje kolovozne trake, na mjestu gdje je trebalo da se uradi horizontalna signalizacija u vidu strelica, urađene su oznake za obližnju, već pomenutu osnovnu školu i to kada ste već istu prošli, što je poseban paradoks? Obzirom da je riječ o jednosmjernoj ulici, te oznake su ispisane i ispred same Policijske stanice Bijeljina 2. a između označena dva pješačka prelaza (trenutno se ne mogu lako uočiti), mada je i to kasno obzirom da se vozila vrlo često kreću brže nego što treba i bez razlike da li dolaze iz centra grada ili iz pravca Popova i Amajlija, na vrijeme ih treba upozoriti da uskoro nailaze na objekat osnovne škole. Dakle, horizontalna pa i vertikalna signalizacija treba biti postavljena i u ulicama Karađorđevoj i Kneza Ive od Semberije, ali neposredno prije nego što se one uključe u ulicu Vojvode Stepe.

Pitam, kako i čemu učimo nove vozače koji vrše obuku za sticanje vozačke dozvole kad se kreću sa svojim instruktorima kroz ovu ulicu, bez horizontalne signalizacije i na šta upozoravaju policajci, koji su često u blizini raskrsnice u kojoj se ne zna da li se treba prestrojavati, a onda i nije čudo da nam sve manje vozači pale pokazivače pravca kretanja, tzv. žmigavce i na taj propust niko ne reaguje ali i o tome ću nekom drugom prilikom.

Pošto smo još uvijek u ulici Vojvode Stepe, idemo dalje do kraja ulice, ali i do kraja ovog teksta i iznošenja još jednog problema iz drugog dijela te ulice a koji je evidentiran poodavno. Na žalost niko ne pokušava da bilo šta promijeni na bolje iako te promjene, što je u ovom trenutku najbitnije, ne zahtijevaju dodatne   finansijske troškove. Svjedoci smo da odmah posle skretanja prema školskoj a možemo slobodno reći i jednoj od gradskih sportskih dvorana, u desnoj kolovoznoj traci su parkirana motorna vozila i to je regularno, bar u smislu naplate parkinga. Međutim, zbog opisanog problema iz prvog dijela ovog teksta (problemi kod skretanja prema hotelu “Ima dana”), potrebno je prostor za parkiranje vozila iz desne, prebaciti u lijevu kolovoznu traku upravo kako skica pokazuje a ista je sastavni dio ovog teksta.

Zašto ova promjena?

Kao prvo, desna kolovozna traka je predviđena za kretanje vozila koja idu pravo, odnosno do kraja ove ulice. E ako je već tako, lakše  je i bezbjednije da vozila ne mijenjaju kolovozne trake jer već idu pravo. Za vozače koji žele da tu parkiraju vozila neće  biti dodatnih napora, jer je svejedno da li se u jednosmjernoj ulici parkirate u lijevu ili desnu kolovoznu traku.

Kao drugo, pošto su u ulici sa desne strane izgrađene, pored već postojećih i nove stambene zgrade do kojih je lakše prići iz desne kolovozne trake nego iz lijeve i “preko” parkiranih vozila.

Kao treće, kada se jednom, napokon, ispiše pravilna horizontalna signalizacija sa strelicama lijevo, pravo ili pravo i desno, neće se dešavati da vozač, koji se već prestrojio za skretanje lijevo, produži pravo, jer će mu u toj liniji, sa lijeve strane, biti parkirana vozila! 

Nadam se da je sve napisano dovoljno jasno, iako je nekad to teško, pa treba biti opširno?! Nadam se da će se mnogi složiti sa iznesenim nepravilnostima i da ćemo u Ulici Vojvode Stepe, nakon ovih promjena, imati bolje regulisan saobraćaj, bar onoliko koliko to propisi nalažu.

I NA KRAJU, uzgred, jedna molbica za sve vozače koji imaju potrebu da se parkiraju a posebno u jednosmjernim ulicama da, prvo uključe sva četiri žmigavca, polako zaustave svoje vozilo pored odabranog parking prostora, ubace u rikverc ( pri čemu se na vozilu pale rikverc svjetla) i vozači koji su iza vas, bez obzira da li se “žure” ili ne će shvatiti vašu želju i namjeru. Da ne zaboravim, oni iskusniji i sposobniji vozači će možda uspješno parkirati svoje vozilo i ulaskom prednjim krajem u označeni parking prostor ali lično, nikome to ne bih savjetovao, jer su parking prostori “kratki”, vaše vozilo eventualno nešto duže te vam je jedina varijanta da se jednim, prednjim točkom penjete na trotoar čime se lako oštećuje pneumatik a nisu nemoguće i druge vrste oštećenja.
Nadam  se da i vozači instruktori svoje kandidate obučavaju ovom metodom i postupkom parkiranja, međutim, ne viđam te uključene žmigavce a oni najavljuju vašu planiranu radnju i neće se dešavati da se odmah po vašem zaustavljanju iza vas neposredno “naređa” više vozila tik jedan uz drugi a onda to znači i da će onaj prvi iza vas, previše prići vama i automatski će vam biti onemogućeno parkiranje i obično slijede sirene, psovke i slična reagovanja? JEDINI LIJEK ZA OVAKVE SLUČAJEVE SU UKLJUČENA SVA ČETIRI ŽMIGAVCA na samom početku izvođenja vaše radnje parkiranja!

Srećno u saobraćaju! (Nastaviće se..)

Za Infomedia Balkan 
Piše: Miodrag Rajković, ing.drumskog saobraćaja
Foto naslovna: Infomedia Balkan
Izvor: www.infomediabalkan.com/Infomedia Balkan

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter