Mladen Stojanović: Mićinih petnaest minuta


Mladen Stojanović: Mićinih petnaest minuta

Gledam Miću Mićića kako u nedjelju ulazi u hram Sv. Pantelejmona pa se sjetih Hristovih riječi: ,,Nisam došao da spasem pravednike nego grešnike". Možda je i Mićo negdje čuo ove riječi, pa je potražio oproštaj od novoformiranih grijehova. Budući da iz pouzdanih izvora znam da je po opredjeljenju ateista, najvjerovatnije da mu je Gospodnje riječi prenio Peđa Jović, čiji je otac sveštenik u penziji, svojevremeno vrlo poštovan među pobožnim narodom Semberije. Istina, očigledno je neke pouke zaboravio da prenese sinu, recimo one koje se tiču lojalnosti i nepotkupljivosti.

Zaboravnost (čitaj sklerotičnost) izgleda je nasljedna bolest, jer je Jović očigledno zaboravio upoznati Mićića sa istinom da je za oproštaj potrebno neprestano pokajanje koje će oživjeti i obodriti dušu izranjavanu grijesima. Mićo se naime u crkvi zadržao samo 15-ak minuta. Ne ulazim u Božije sudove, ali se bojim da 15 minuta neće pomoći. Bog i duše bilo je tog nedjeljnog jutra u crkvi Sv. Pantelejmona još nekih zanimljivih likova.

Recimo, onih sa kupljenim diplomama, pa onih koji su švercovali "Samba" keks u rezervoaru, krali kasetofone iz automobila, pa obijali sušare i završavali visoke škole po Bogatiću. Nema dileme da se i čovjekoljubivi Hristos tog prazničnog jutra iznenadio nepreglednoj masi pokajnika. Šta li je ove moje izgubljene ovčice dovelo danas na poklonjenje svetom Pantelejmonu? Premudri Hristos stoga zalazi u srce svakog grešnika da pronađe iskru pokajanja, da se obraduje svakoj izgubljenoj duši. Šta je tamo vidio, ne znam. Mićino srce teško da je pronašao. Daleko bilo da je zbog zatamnjenosti grijesima, nego zbog pomenutih 15 minuta. Jednostavno tehnički je bilo nemoguće da ga pronađe u pomenutom vremenskom okviru. Crkva je tog jutra, velim, bila puna.

Da ne zaboravim priznati da sam takođe grešan. Mnogo. Istina, ne prodajem obraz za pusti novac, a nije da ponuda manjka. Sušare sam sa svojim ocem u vrijeme svinjokolja punio, komšijske nisam praznio. Diplomu nisam kupio jer sam odlučio da budem student generacije. Grešan sam i što ne prihvatam novo kategorisanje da lopovluk nije sposobnost i da izdaja nije mudrost.

Makijaveli kaže da politika nema nikakav odnos sa moralnim principima. Njegovo učenje Mićić je doveo do savršenstva. Cijenim da čuveni italijanski filozof ni sanjao nije da će u Semberiji imati takvog sljedbenika. Mićić revnuje nad Makijavelijevim mislima, ne pitajući ni za vrijeme ni za mjesto. Čak i na dan Sv. Pantelejmona.

Zato mu na poklon napisah i jednu pjesmicu.

Oj Mićo, pregaoče stari
tebi se dive semberski ratari,
što za budućnost ne treba da brinu
jer su redom svi na bensedinu.

Biće para biće projekata
dok je tvojih vrsnih arhitekata
dok je tvojih dugih nokata
biće bogme i raznih objekata.

S tobom nam je budućnost svijetla
jer ti imaš svoga pijetla,
što nam oglašava pobjede sjajne
proistekle iz tvoje blagajne.

Sve imamo što nam treba
s tobom Mićo sigurnost vreba
obuzima nas mila euforija
dok miris širi tvoja deponija.

I vazduha nadisat se može
zimi najčešće, najslađi demagože
I vozom se provozati traže
ako nije kakve sabotaže.

I prugu nam do Dvorova dovezi,
asfaltom da se dive i Kinezi.
Šta je Mićo u tvojoj genezi
te nas voliš k'o da smo Englezi?

Savezi su tvoji snažni
mi smo Mićo stoga nevažni.
Koalicije se tvoje množe
vječna ti pamet i hvala ti Bože.

S ljubavlju, Mladen Stojanović, direktor RTV Slobomir.

Piše: Mladen Stojanović
Foto naslovna: Mladen Stojanović/hercegovina.in
Izvor: rtvslobomir.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks