Moguće je formiranje vlasti bez SNSD-a i HDZ-a

Moguće je formiranje vlasti bez SNSD-a i HDZ-a

Politička analitičarka Ivana Marić smatra da je moguće da se nova vlast na nivou BiH napravi bez SNSD-a i HDZ-a ukoliko, kako kaže, Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović uskoro ne postignu dogovor o formiranju Savjeta ministara.

U intervjuu za Insajder Marićeva, između ostalog, tvrdi da su skoro devetomjesečni neuspješni pokušaji lidera SNSD-a, SDA i HDZ-a da naprave vlast pokazali da među njima postoji ogromno nepovjerenje.

- Očigledno je da ne postoji nikakvo povjerenje između SDA, SNSD-a i HDZ-a i da su oni sami svjesni da vlast mogu formirati jedino preko međusobnih ucjena, a ne iskrenog dogovora - kaže Marićeva.

INSAJDER: Bakir Izetbegović nedavno je izjavio da će vlast na nivou BiH i u Federaciji BiH biti formirana za tri do četiri mjeseca. Vjerujete li da je to krajnji rok?

MARIĆ: Indikativno je to da je predsjedniku SDA, izgleda, puno važnije formiranje vlasti na kantonalnim nivoima nego na nivou BiH i Federacije. Stranke koje je primio u koaliciju, a koje mu ne trebaju za formiranje vlasti na višim nivoima kao što su SBB i DF, jako su mu potrebne za promjenu vlasti u Kantonu Sarajevo. SDA mnogo više energije troši na promjenu Vlade koja je formirana u Sarajevu nego da formira vlast na državnom i federalnom nivou. S druge strane, narodu se plasiraju izmišljene priče o tome da je razlog za neformiranje Savjeta ministara nepristajanje SNSD-a na MAP, iako je Dodik na to već prećutno pristao. Očigledno je da svi oni imaju neke svoje uskostranačke interese koje kriju od građana. 

INSAJDER: Novoizabani predsjednik SDS-a Mirko Šarović izjavio je da ne isključuje mogućnost nekih drugih kombinacija za formiranje vlasti na nivou BiH, odnosno da će njegova stranka otvoriti pregovore o toj temi ukoliko SNSD, SDA i HDZ ne postignu dogovor.

MARIĆ: Pošto te tri stranke već devet mjeseci ne uspjevaju da formiraju vlast mislim da je sasvim legitimna Šarovićeva izjava da se to pokuša na neki drugi način, odnosno da se iz vlasti isključe oni koji blokiraju njeno formiranje i da se napravi neki novi blok. Zaista je šteta što nemamo više političara kao što je Mirko Šarović, koji pokušavaju izvući najbolje od onog što se može napraviti i koji ne skreću pažnu na ono što ne funkcioniše.

INSAJDER: Da li je realna mogućnost formiranja vlasti u Sarajevu bez SNSD-a, budući da je upravo zahvaljujući podršci SDA ta stranka dobila četiri delegata u Domu naroda parlamenta BiH?

MARIĆ: U BiH je sve moguće. Tačno je da je SDA sama sebi napravila klopku time što je omogućila SNSD-u kontrolu u Domu naroda. Međutim, s obzirom na to da ne mogu da se dogovore o formiranju Savjeta ministara, da djeluje da su sve dalje od dogovora, da se plaše jedni drugih i da posebno SDA strahuje od koalicije SNSD-HDZ, jer znaju da tu ne mogu izvući bolji kraj, sve je moguće. Pa čak i to da se vlast formira bez SNSD-a i HDZ-a.

INSAJDER: Austrijanac Johan Satler izabran je za novog šefa Delegacije EU. Da li će njegovim dolaskom doći do promjena u politici EU prema BiH?

MARIĆ: Od Satlera se mnogo očekuje. Onoliko koliko sam o njemu uspjela da saznam, radi se o drugoj vrsti političara. Izuzetno je aktivan i od njega možemo očekivati mnogo više nego što je pravljenje kafe i kolača kako bi se građanima povećale akcize na gorivo.

INSAJDER: Šta možemo očekivati od Satlera?

MARIĆ: Na svojoj prethodnoj dužnosti u Albaniji bio je dosta aktivan i sigurno možemo očekivati više razgovora i pregovora s domaćim političarima, više komunikacije i lobiranja za BiH u EU. Mislim da bi zbog toga mogao da bude mnogo pozitivniji i produktivniji za građane BiH od svog prethodnika.

INSAJDER: Izvještaj njemačkog pravnog stručnjaka Rajnharda Pribea o stanju u pravosuđu BiH trebalo bi da bude završen u septembru. Šta očekujete od tog izvještaja?

MARIĆ: Kao prvo, mislim da Pribeov izvještaj dolazi u pravo vrijeme, jer da se to dogodilo prije nekoliko godina ili čak mjeseci, ne bi imalo toliko odjeka. Vidimo da u posljednje vrijeme međunarodna zajednica vrši pozitivan pritisak na pravosuđe da treba da radi svoj posao. Neki to koristite da kažu da je taj pritisak negativan, ali očigledno je da pravosuđe u BiH ne radi svoj posao i da su dio organizovane mafije koju predvode političari. Zbog toga sam sigurna da će međunarodna zajednica iskoristiti Pribeov izvješaj i ono na šta se tamo ukaže da nije dobro kako bi intenzivirali pritiske da se to promijeni. Nadam se da će u BiH biti dovoljno onih koji će shvatiti značaj pravosuđa i da ćemo napokon početi da funkcionišemo kao pravna država, a ne država korumpiranih političara i njima bliskih ljudi.

 

Izvor: insajder.in