MUP RS-a daje više od 1,8 miliona KM bez PDV-a za najam automobila a za 54 mjeseca aute vraća?


MUP RS-a daje više od 1,8 miliona KM bez PDV-a za najam automobila a za 54 mjeseca aute vraća?

Kakvom logikom se vodio novi ministar unutrašnjih poslova RS Siniša Karan kada je odlučio vozila nabaviti putem operativnog leasinga, vjerovatno je samo njemu poznato

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske unajmilo je od leasing kuće 25 automobila. U naredna 54 mjeseca za ovu uslugu platit će više od 1,8 miliona KM bez PDV-a, a po isteku roka automobile vratiti. I nikom ništa. Tačnije MUP-u ništa, a ponuđač dobija nazad svoja vozila.

Ovu javnu nabavku Ministarstvo nije uvrstilo u godišnji plan, nego je naknadno donijelo odluku. Planiranje je, inače, prva faza u procesu javnih nabavki i cilj je da ugovorni organi transparentno izlože šta namjeravaju nabaviti, kada i za koliko novca.

Nije neuobičajeno da se tokom godine jave određene potrebe za nekim proizvodima ili uslugama, pa je zakonom predviđeno da se može donijeti izmjena plana. Međutim, malo je vjerovatno da su se u Ministarstvu iznenada sjetili da im treba 25 vozila. A čak i da jesu, odluku o izmjeni plana nabavki morali su objaviti na zvaničnom Portalu javnih nabavki. Ali nisu. Rubrika prazna.

Foto: Screenshot/Nema podataka na portalu Javnih nabavki

Mnogo posla za institucije

MUPRS-a je u potpunosti ignorisao tu zakonsku obavezu i izmjene objavio samo na svojoj internetskoj stranici, zbog čega bi mogao prekršajno odgovarati. Naravno, ukoliko institucije budu radile svoj posao, a imale bi pune ruke posla jer rezultati monitoringa portala PratimoTendere pokazali su da je približno svaki treći ugovorni organ imao određenih problema kada je riječ o planiranju javnih nabavki u 2023. godini.

“Sve izmjene i dopune plana javnih nabavki ugovorno tijelo objavljuje na Portalu javnih nabavki, u skladu s članom 17. stav (7) Zakona o javnim nabavkama. Plan nabavki za određenu budžetsku godinu sadrži javne nabavke koje ugovorno tijelo planira pokrenuti i provesti u toj konkretnoj godini za koju se plan donosi. Ugovorno tijelo može prekršajno odgovarati ukoliko ne ispuni zakonske odredbe u vezi s donošenjem i objavom plana nabavki”, rekli su Fokusu u Agenciji za javne nabavke BiH.

Osim što je nezakonita, ova nabavka sporna je i po pitanju finansijske opravdanosti. Kakvom logikom se vodio novi ministar unutrašnjih poslova RS Siniša Karan kada je odlučio vozila nabaviti putem operativnog leasinga, vjerovatno je samo njemu poznato. Doduše, tu praksu je naslijedio od svog prethodnika, jer znamo da je 2019. godine za najam stotinu automobila dato više od pet miliona maraka.

Podijeljena tržišta

MUPRS-a raspisao je 16. februara ove godine tender za nabavku 25 novih putničkih automobila putem operativnog leasinga na period od 54 mjeseca. Procijenjena vrijednost nabavke bila je 1.845.000 KM bez PDV-a, a kriterij za dodjelu ugovora najniža cijena. Na ovaj tender javio se samo jedan ponuđač, Porshe Leasing, s ponudom svega nešto manje od 3.000 KM nižom od procijenjene vrijednosti. Ugovor je potpisan 28. aprila.

Faksimil: Novi ugovor

“S obzirom da je jedna ponuda, da nema žalbi i slično, velika je vjerovatnoća da je na sceni tzv. ”koluzija”, odnosno prethodni dogovor ponuđača da se jedni drugima ne miješaju u unaprijed dogovoreni posao i/ili da podijele tržište”, kaže urednik portala PratimoTendere Slobodan Golubović.

S Porshe Leasingom MUP je već sklapao ugovore i uvijek je bio jedini ponuđač. Drugi mu se nisu miješali u posao.

Nabavka putem leasinga ima svoje dobre strane jer korisnik plaća proizvod u mjesečnim ratama, a ne odjednom. Znači, ne mora imati keš niti se kreditno zadužiti. Međutim, postoje dvije vrste leasinga, operativni i finansijski. U prvom slučaju riječ je o najmu vozila na određeni period, bez mogućnosti otkupa. Nešto slično kao rent-a-car usluga. Ugovorom se ne predviđa otkup i osnovni smisao jeste korištenje predmeta leasinga, a ne vlasništvo nad njim. U drugom slučaju, mjesečnom ratom se, ustvari, isplaćuje vozilo i isplatom posljednje korisnik postaje i vlasnik.

MUPRS-a ipak se odlučio za prvu, prema našim izvorima, nepovoljniju opciju, a i zdrava logika na to upućuje. Za najam svakog od automobila i njegovo održavanje Ministarstvo će platiti u prosjeku po više od 73.000 KM ili po 1.360 KM mjesečno po automobilu u naredne četiri i po godine. Ukupno 1.842.034 KM bez PDV-a.

Po isteku ugovora automobile će vratiti dobavljaču, a sigurno su ih za isti novac mogli kupiti i zadržati u svom vlasništvu, te nakon nekoliko godina kao polovne prodati i biti u plusu.

Zašto ne finansijski leasing?

Prema podacima iz tendera, o čemu je pisao Capital, traženo je da minimalno devet vozila bude bijele boje, a ostalih 16 metaliksive. Zatražili su, između ostalog, i da vozila imaju petoro vrata, tekstilna sjedišta, automatski klima-uređaj, automatski mijenjač, smart link, utičnicu od 12 v u prtljažniku, benzin motor, te disk kočnice.

Ekonomista iz Banje Luke Zoran Pavlović smatra da je bilo racionalnije automobile nabaviti putem finansijskog leasinga.

“Poslije pet godina će ostati barem 50 posto vrijednosti vozila, a oni su ih uzeli u najam i onda će ih vratiti bez da im išta ostane. Ne razumijem kako je to ekonomski racionalno. Volio bih da pitam bilo kojeg privatnika da li bi išao u takav aranžman. Matematika može biti samo u tome da Ministarstvo neće ili ne želi da se kreditno zaduži za kupovinu vozila, ali ne razumijem zašto nisu išli na finansijski leasing. U tom slučaju bi im ostali automobili”, kaže Pavlović za Fokus.

Fokus/Infografika

Davalac usluge, u ovom slučaju Porsche Leasing, ima dvostruki dobitak. Prvi put od MUP-a RS-a, a onda i nakon eventualne prodaje vraćenih vozila.

“Pretpostavljam da su davaoci leasinga izračunali da će nakon ugovornog perioda vozila biti potpuno isplaćena, pa sve što dobiju njihovom daljnjom prodajom bit će im čista zarada”, ocjenjuje ekonomski analitičar.

Presudilo skladištenje guma?!

Od MUP-a Republike Srpske zatražili smo pojašnjenje zašto je njihov izbor bio operativni leasing.

“Ministarstvo, u skladu s odgovarajućim odlukama Vlade RS-a, koristi sve pogodnosti koje podrazumijeva usluga operativnog leasinga, a koje se odnose na efikasnost korištenja vozila i sredstava, posebno uzevši u obzir obim koji usluga uključuje (kasko osiguranje bez učešća, osiguranje od autoodgovornosti za cijeli period, tehnički pregled i sve pripadajuće takse za registraciju, redovno održavanje prema planu proizvođača, po dva seta novih zimskih i ljetnih pneumatika, uz zamjenu, montažu i skladištenje guma i dr)”, naveli su u odgovoru.

I drugi javni organi odlučuju se za operativni leasing, ali obično u slučajevima kada nabavljaju znatno manji broj vozila. Jedino je MUPRS-a široke ruke i Porsche Leasingu usmjerava milione. Analizom ugovora koje je ta kompanija sklapala s ostalim ministarstvima u BiH, a koji su objavljeni na Portalu javnih nabavki, uvidjeli smo da se u svim slučajevima, osim kada je u pitanju MUPRS-a, radilo o finansijskom leasingu.

Foto: Screenshot/Ugovori s Porsche Leasingom

Vrijedi još jednom podsjetiti da je MUPRS-a 2019. godine uzeo u najam 100 vozila i dva luksuzno opremljena automobila za koje će do kraja četvorogodišnjeg ugovora platiti ukupno oko pet miliona KM bez uračunatog PDV-a. Tender je bio podijeljen na četiri lota i za sve lotove stigla je samo jedna ponuda, i to ona koju je dostavio Porsche Leasing. U MUP-u su nam potvrdili da je ovaj ugovor još na snazi “tako da je status vozila nabavljenih po ovom ugovoru isti“.

Trenutno je u toku još jedna tenderska procedura MUP-a RS-a za kupovinu četiri luksuzna automobila procijenjene ukupne vrijednosti od skoro 500.000 KM bez PDV-a.

Foto naslovna: SRNA
Izvor: fokus.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter