Muzička misterija: Zašto je nestao najpoznatiji jugoslovenski kantautor? Zbog čega je odbio duet sa svjetskim pjevačem?


Muzička misterija: Zašto je nestao najpoznatiji jugoslovenski kantautor? Zbog čega je odbio duet sa svjetskim pjevačem?

Pričalo se kako je nestao bez traga, da je postao monah, da se osamio na planini… Neki su tako tvrdili da je postao pastir, a drugi da je u međuvremenu preminuo. No, nikada se nije vratio.
Miladin Šobić nikada nije bio velika zvezda, a svi su ga voleli. Sa scene se povukao naglo, posle porodične tragedije, i tek povremeno se setimo ovog originalnog kantautora.

Miladin Šobić, kantautor rodom iz Nikšića i s prebivalištem u Sarajevu 18. 4. 1982. godine, objavio je za Diskoton svoj drugi i zadnji studijski album pod nazivom “Umjesto gluposti“.
U svom prepoznatljivom ironičnom stilu album je “posvetio nikome i onima drugima”.

 

Svih deset songova, koliko se pojavilo na ovom izdanju napisao je Šobić, a aranžirao ih je i album producirao Gabor Lenđel, klavijaturista Teške industrije. On je bio i jedini poznati instrumentalist na snimanju, dok su ostatak ekipe činili lokalni subotički muzičari.

Poseban uspeh imale su pesme “Đon“, “Umjesto gluposti“, “Cipele nove” i “Svetozara Markovića 39“.

 

Iako nikada nije postao velika estradna zvezda u nekadašnjoj zemlji, Šobić je sa samo dva albuma ostavio veliki trag na kantautorskoj sceni. Njegovu jedinstvenu ljubavnu liriku neretko su bojili stihovi s pritajenim cinizmom ("A zar nije štos životu razbit’ nos, da osjeti on tvoj đon, tvoj đon"), urbanim duhom, studentskim buntom i dosta sete ("Vučem noge i očev kaput nimalo nov, svojoj duši tražim krov, svojoj duši tražim dom").

Na sceni je imao harizmu zbog koje njegove kolege na zajedničkim nastupima nikada nisu voleli nastupati posle njega. No, sam nikada nije žudeo da bude slavan i zbog toga je imao manji broj poklonika nego što je zavredeo, ali su zato bili odani i Šobić je za njih ostao jedan od kultnih likova ovdašnje muzike.

 

Životna priča Miladin Šobića, koji je rođen 1956. godine u Nikšiću, obiluje obratima. Kao srednjoškolac počeo je pisati pesme i presudan je bio njegov odlazak u Dubrovnik, na studije turizma. Studentski život bio mu je velika inspiracija, pa 1975. godine objavljuje prvu pesmu ”To sam ja”, koja dobija status himne dubrovačkih studenata. Na muzičkom festivalu Omladina koji se tradicionalno održavao u Subotici, osvojio je drugo mesto s pesmom ”Daj nam neba”, a onda se preselio u Sarajevo, gde je i ostvario najveća dela svoje karijere.

U saradnji sa klavijaturistom Gaborom Lenđelom, za sarajevski Diskoton snimio je 1980. godine prvi album ”Ožiljak”. U vreme izlaska drugog albuma ”Umjesto gluposti” bio je na vrhuncu, a onda nestao sa scene.

Šeherezada, sestra Miladina Šobića, otprilike u vreme izlaska drugog albuma teško se razbolela i on je zaustavio sve svoje aktivnosti. Ostaće legendarna priča o tome da mu je ponuđeno snimanje dueta sa slavnim Lajonelom Ričijem i da je Šobić odbio dok mu sestra ne ozdravi. Nažalost, ubrzo je preminula.

Kantautor je već bio snimio pesme za svoj treći album, koji je pod nazivom “Barutana ljubavi” čekao na objavu. Ni on se nikada nije pojavio. Puno kasnije neke od neobjavljenih pesama procurile su na internet, a jedan od njih je, “Ašik Ajša” stekao je kultni status među Šobićevim fanovima.

 

U godinama koje su sledile sporadično su se mogle čuti škrte informacije iz njegovog života koji je nastavio da vodi u rodnom Nikšiću. Pričalo se kako je nestao bez traga, da je postao monah, da se osamio na planini… Neki su tako tvrdili da je postao pastir, a drugi da je u međuvremenu preminuo. No, nikada se nije vratio. Porodična tragedija trajno je prekinula njegovu, dotad, sjajnu karijeru. Informacija koja je medijima potvrđena od strane Šobićevog rođaka Vanje Radovanovića jeste da je 2013. godine Šobić doživio moždani udar, koji mu je onemogućio komunikaciju.

Zadnjih godina su se pojavljivale i priče o Miladinovom povratku, no on se ne događa i teško da hoće ikada. Na veliku žalost onih koji i posle 35 godina vole njegove pesme.

Vanja je medijima rekao da je tačno da je Miladin u bolnici i dodao i da se muzičar dobro oporavlja. Dodao je i da Miladin stvara, no u tišini, izvan očiju javnosti. Dobio je 2017. godine u Crnoj Gori i status istaknutog kulturnog stvaratelja, a on se na dodeli i pojavio.

 

Uprkos tome, misterija Miladina Šobića živi i dalje. Jednostavnost njegovog izražaja i činjenica da iza njegovog nestanka plovi aura tajne, učinili su ga privlačnim i popularnim i kasnijim generacijama.

 

Piše: B.Z.
Foto naslovna: Blic
Video: YouTube
Izvor: glas.ba/alo.rs