Na današnji dan je postala broj jedan: Dvije godine kasnije zabijen joj je nož u leđa, a potom je pogodila i smrt oca (Foto)


Na današnji dan je postala broj jedan: Dvije godine kasnije zabijen joj je nož u leđa, a potom je pogodila i smrt oca (Foto)

Posljednji meč u karijeri odigrala je u februaru 2003. u Dubaiju, a zvanično zbogom tenisu rekla je 2008. godine.

Navršilo se 30 godina od kad je Monika Seleš prvi put postala broj jedan ženskog tenisa, 11. marta 1991. godine.

Legendarna Novosađanka, čija teniska karijera je brutalno presječena i praktično prekinuta nešto više od dvije godine kasnije, kada je poremećeni Ginter Parhe, navijač Štefi Graf, zabio nož u njena leđa. Bilo je to tokom četvrtfinala turnira u Hamburgu protiv Magdalene Maleeve.

Povrijeđena Monika tada je prebačena u najbližu lokalnu bolnicu u pratnji brata i majke.

- Prvih sedam dana nisam mogla da pomjerim ruku, ali verovala sam u to da ću se vratiti na teren i ponovno biti ona stara. Nisam bila uopšte svjesna toga šta se dogodilo u Hamburgu - pisala je u svojoj autobiografiji.

Foto: Profimedia

Za vrijeme boravka u bolnici je saznala da joj je otac Karolj, za koga je bila jako vezana, teško bolestan. Dugo se liječio, ali ni operacija ni teške hemoterapije nisu mu pomogle. Kada je Monika kasnije saznala da joj otac gubi bitku s bolešću to ju je slomilo.

- Svaki dan započinjem misleći na njega. Kako vrijeme prolazi, sve više mi nedostaje. Gde god sam putovala na takmičenja, otac je uvek bio pored mene. Kada je operisan od raka prostate i pao u postelju, bila sam pored njega. Davala mu morfij i hrabrila da izdrži, kao što je on mene bodrio na turnirima. Preminuo je u maju 1998. godine i taj gubitak boli me više od hamburške rane. Teško je kada za vrijeme meča po navici pogledate u publiku i shvatite da je ono najvažnije mjesto ostalo zauvek prazno - rekla je Monika.

Foto: Profimedia

Gubitak oca, povrede i depresija kao posljedica napada u Hamburgu, sve to je uticalo da njena karijera krene nizbrdo. Jednostavno, nikada više nije bila ona stara Monika. Istina, poslije povratka osvojila je još 21 titulu, uključujući i jedan Australijan open (1996), kao i bronzu na olimpijskim igrama (2000), ali nikad više nije bila ona stara Monika.

Posljednji meč u karijeri odigrala je u februaru 2003. u Dubaiju, a zvanično zbogom tenisu rekla je 2008. godine. Do danas je ostala najmlađa šampionka Rolan Garosa sa 16 godina i šest mjeseci i druga najmlađa gren slem šampionka poslije Martine Hingis koja je bila tri mjeseca mlađa kad je 1997. osvojila Ozi open.

Foto naslovna: AP/Zsolt Szigetvary
Izvor: jutarnji.hr/espreso.co.rs/Infomedia Balkan

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter