Na izbore po pravilima -njemačkog turiste- SNSD će -progutati žabu-, ali mu glasači to neće zamjeriti (Foto)


Na izbore po pravilima -njemačkog turiste- SNSD će -progutati žabu-, ali mu glasači to neće zamjeriti (Foto)

Iako očekivano i dugo najavljivano, raspisivanje izbora od strane Centralne izborne komisije BiH, koji će se održati 6. oktobra, kao da je zateklo SNSD i stranke koje sa njim čine vladajuću koaliciju u Srpskoj.

Za razliku od reakcija na izjave Rame Isaka, Elmedina Konakovića ili postupke Majkla Marfija, domaće opozicije ili crnogorske vlasti, predsjednik Srpske Milorad Dodik i njegovi sljedbenici neočekivano dugo su tihovali nakon pomenute odluke CIK-a. Kada bi bili direktno upitani, odgovarali bi, poput lidera Demosa Nedeljka Čubrilovića, rečenicom da će “koalicioni partneri zauzeti zajednički stav”.

“Očekujem da to bude stav koalicije, te da ne izlazimo pojedinačno sa stavovima i prijedlozima rješenja, jer bi to dodatno unijelo zabune koje već postoje po tom pitanju”, rekao je Čubrilović.

Nejasan stav

Očekivano, sve oči su bile uprte ka lideru SNSD-a. Nakon 48 sati uslijedio je njegov komentar iz koga je ponovo ostalo nejasno hoće li se prijaviti na izbore po CIK-ovim, odnosno pravilima Kristijana Šmita, ili će čekati Usvajanje entitetskog Izbornog zakona.

“Za Republiku Srpsku su neprihvatljiva nametanja Izbornog zakona BiH. Kristijan Šmit je lažni visoki predstavnik, a i da nije – ne bi imao pravo na takva nametanja. To je usložilo situaciju u BiH do mjere da su veoma neizvjesni naši odnosi u budućnosti. Republika Srpska neće dozvoliti da se to zloupotrijebi. I ako se prijavimo na izbore – to će biti u namjeri da spriječe bilo kakve eventualne spekulacije”, rekao je Dodik.

Ono što nije rekao on, jeste Željka Cvijanović, potpredsjednica SNSD-a i srpski član Predsjedništva BiH.

“Imamo namjeru da se prijavimo na izbore i da dobro pobijedimo”, rekla je ona.

Gutanje žabe

„Dodik odustao od samostalnih izbora Republike Srpske? Ne bih ga primio u rov”, na sebi svojstven način negodovao je Rajko Vasić, nekadašnji generalni sekretar SNSD-a.

Nakon što je postalo jasno da ova kapitulacija neće proći “ispod radara” uslijedili su pokušaji pravdanja. Procedura donošenja Izbornog zakona Srpske “se otegla”, pa će, kako kažu, ipak morati na izbore izaći po aktuelnom zakonu. Međutim, tu ih je čekao novi problem. Da li je prijava na izbore uporedo i zvanično priznavanje Kristijana Šmita za visokog predstavnika.

“To jeste problem, ali ovdje se radi o borbi za samouprave, načelnike i to nije nacionalno pitanje u državnom smislu, ali jeste problem i jedna velika ‘žaba’ koju se trudimo izbjeći. Ako je ne mognemo izbjeći, mi ćemo je progutati. Da li ćemo progutati žabu ili nećemo, dogovorićemo se unutar Republike Srpske”, kazao je predsjednik Narodne skupština RS i lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić.

Podvijanje repa

“Nikakva demagogija i pokušaj vlasti da opravda svoj izlazak na izbore koje je raspisala CIK ih ne može oprati od činjenice da su podvili rep i odustali od svog izbornog zakona kojeg je gurao Dodik”, navela je predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić.

“Nastavlja se perfidno izluđivanje naroda u Republici Srpskoj. Po već ustaljenoj matrici ‘jedno govoriti u javnosti Republike Srpske, drugo dogovarati u Sarajevu’  poslednjih dana rukovodstvo SNSD sve je učinilo u dogovoru sa predstavnicima Bošnjaka da izborni zakon Republike Srpske ne ugleda svjetlost dana”, tvrdi član Predsjedništva SDS-a Đorđe Miličević.

“Stevandić i sve stranke vladajuće koalicije prijaviće se na poziv CIK BiH za učešće na lokalnim izborima. Stevandić i sve stranke vladajuće koalicije izaći će na izbore po zakonu koji je Kristijan Šmit nametnuo. Stevandić i sve stranke vladajuće koalicije još jednom pokazale su velike izjave o Izbornom zakonu Republike Srpske, njegovo usvajanje u sred noći, najava Mazalice da će MUP RS hapsiti one koji budu provodili izbore po pravilima CIK BiH i drugi zapaljivi stavovi SNSD i koalicije bili još jedna njihova prevara i još jedno poniženje NSRS”, poručio je potpredsjednik PDP-a i narodni poslanik Igor Crnadak.

Foto: Gerila

Kontinuirano obmanjivanje

Politikolog Velizar Antić podsjeća da je prije samo desetak dana vladajuća koalicija predvođena SNSD-om bila odlučna da će usvojiti Izborni zakon na nivou Republike Srpske i da ćemo ući u veliki problem jer ne bi znali po kojim pravilima igre izlazimo na izbore u oktobru.

“Međutim, iz izjava koje daju ovih dana možemo pročitati da su u suštini pristali na Šmitov Izborni zakon i da će po tim pravilima igre izaći na izbore u oktobru. Ovo znači da pored svih najava, velikih riječi i prijetnji oni, u suštini, priznaju Šmita za visokog predstavnika. Da ga zaista doživljavaju kao ‘nemačkog turistu’ ne bi trebali izaći na izbore po pravilima koje ja taj ‘turista’ objavio”, kaže naš sagovornik.

On dodaje da se sada ponavlja ono što nam se do sada desilo nebrojeno puta.

“Ponavlja nam se da vlast u Republici Srpskoj pogazi svoje izjave i najave i sve velike riječi i da poslije zatezanja situacije do usijanja dolazi hlađenje i gaženje onoga što se u prethodnom periodu najavljivalo. Koliko će i da li će građani kazniti ovu politiku i obmane koje smo doživjeli od strane vlasti u Republici Srpskoj, ne samo u ovom slučaju nego i u mnogim prethodnim sličnim situacijama, vidjećemo kako na sljedećim lokalnim a naročito na opštim izborima za dvije godine”, zaključio je Antić za Gerilu.

“Zna Mile šta radi”

Novinar Goran Dakić nema dilemu. SNSD i partije koalicije će, prema njegovim riječima, nastupiti na izborima po Šmitovim pravilima, time pogaziti sve ono oko čega su prethodnih mjeseci “galamili”, ali im to njihovo glasačko tijelo neće zamjeriti.

“Vidjeli smo to nebrojeno puta, ne vidim zašto bi to ovog puta bilo drugačije. One koji su uz vlast zbog ličnih interesa sigurno neće otjerati neprincipijelnost ili bilo šta što se tiče političkog djelovanja ljudi koje podržavaju. One koji su zavedeni i vjeruju u ono što, prije svih, lider SNSD-a govori, uvijek, ali uvijek će naći opravdanje. Na sve načine će braniti postupke predsjednika Srpske, a kada ih argumenti u potpunosti nadvladaju, onda će samo konstatovati da ‘Mile sigurno šta da radi’, i da to sigurno ima smisla, samo što mi to ne možemo dokučiti. Kada se odustaje od referenduma, ukidanja pravosuđa na nivou BiH, osnivanja Agencije za lijekove Srpske ili uskoro Izbornog zakona Srpske, onda ide uvjeravanje kako nije riječ o povlačenju i svjesnim obmanama već privremenom taktičkom povlačenju, i čekanju pogodnijih geopolitičkih okolnosti”, kaže naš sagovornik.

Foto naslovna: Gerila
Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter