Miodrag Rajković: Na prvom i jedinom đačkom semaforu na pješačkom prelazu se u saobraćaj uključuju, automobili? (Foto)


Miodrag Rajković: Na prvom i jedinom đačkom semaforu na pješačkom prelazu se u saobraćaj uključuju, automobili? (Foto)

Ima tu negdje i nešto više od deset godina kako tadašnji zvaničnici Grada Bijeljina pustiše u upotrebu prvi a ispostavilo se i jedini đački semafor. Bili su tu prisutni i zvaničnici svih političkih partija i stranaka iz vlasti kako bi za sebe “prigrabili” koji poenčić i zahvaljujući prilozima svih domaćih televizijskih kuća koje su iste emitovale u svojim programima i sada mi je jedna od tih slika pred očima i zato mi je donekle i lakše pisati o problemu koji su nam ostavili u “amanet” a koji se vezuje za taj semafor. 

Činjenica da je tu i dan danas osnovna škola i zbog nje je i postavljen taj naš "veseli" semafor a povod i prioritet da se on prvo postavi kod osnovne škole “Knez Ivo od Semberije” je i velika frekvencija saobraćaja u ulici Neznanih junaka. Tako je bilo tada a sada su gužve ispred svih gradskih škola a i u cijelom gradu i trebalo bi nam jedno tridesetak takvih na raznim lokacijama.

No, vratimo se na temu ovog članka i odmah mogu da konstatujem da za mnogo tih saobraćajnih muka u našem gradu su krivi urbanisti, odnosno ta tzv. građevinska mafija koja se u proteklih tridesetak godina razvijala, jačala i definitivno dostigla svoj vrhunac prije jedno dvije godine i ako bih počeo da nabrajam gdje su, kada i ko je dozvolio sporne gradnje trebalo bi nam jedno desetak tekstova i htio ili ne iz oblasti saobraćaja prešao bih u sferu nekih drugih nauka.

Suština problema je što u vrijeme postavljanja ovog saobraćajnog eksponata – pomagala, preko puta škole nije bilo ni jednog stambeno – poslovnog objekta koji su tu nikli u roku od četiri do pet godina, uz svaku zgradu otvarala se po jedna nova uličica sa minijaturnim prostorima za parkiranje vozila a u prizemljima sva tri objekta pootvarani su razni privredni subjekti, od prodavnica (stovarišta pića) pa do kladionica i ništa tu ne bi bilo sporno da ispred tih prostora nisu “uklopljeni” parking prostori sa kojih se direktno izlazi na glavnu ulicu što se ne uklapa sa postojećom urbanističkom i saobraćajnom regulativom. Uostalom mnogi od vas ste bar pješke prošli ovim dijelom ulice Neznanih junaka a i naše fotografije “govore” više nego riječi tako da ste mogli uočiti da kada klinci aktiviraju zeleno svjetlo i krenu preko pješačke zebre od škole ka drugoj strani ulice, dočekaće ih automobili koji sa pomenutog parkinga izlaze (ili ulaze) na glavnu ulicu preko pješačke zebre???
Kakav komentar napisati na konstatovani problem sem da je to jedna od najvećih ludorija koje “žive” ili  kako to kaže Radašin u televizijskoj seriji “Selo gori a baba se češlja” koje tu “čuče” godinama i generalno saobraćajne muke Bijeljine čine najspecifičnijim u kontekstu svih saobraćajnih problema koje imaju drugi gradovi približne veličine i osobina.

Kako prevazići ovaj problem?

Obzirom da je problem dugogodišnji, stvorene su određene loše navike i zbog toga se mora djelovati etapno u okviru prioriteta. Ono što se prvo mora učiniti je da se pod hitno mora zatvoriti izlaz na glavnu ulicu a izlaz i ulaz vozilima na parking se mora preusmjeriti na drugu stranu?! E uvijek je bilo lako pričati ili pisati a praktične promjene na terenu je mnogo teže realizovati, za njih je skoro uvijek potreban i novac, administrativna procedura i određen vremenski period….? Prije svega toga, stručni ljudi moraju istinski poraditi na ovom problemu, ko će dobiti i kada taj ozbiljan zadatak ne zavisi od mene a ni od vas ali, kako stvari stoje, moraću uskoro u gradu postaviti jedan info pult na kome će građani potpisivati peticiju podrške rješavanju svih saobraćajnih problema uz potpuno poštovanje za sve ostale probleme koji muče naše sugrađane.

Na samom kraju, moram napomenuti da se u sklopu rješavanja problema oko đačkog semafora mora definitivno, regulisati i pitanje pristupa i parkiranja svih vozila koja imaju potrebu, po raznom osnovu da se tu lociraju uz jedan od tri pomenuta objekta i napokon jedan apel urbanistima da više nikom, ko u našem gradu želi da gradi stambeno – poslovni prostor, ne treba prihvatiti projekat bez planirane podzemne garaže u suterenu tih objekata….!? Očekivani efektni su višestruki a jedan od glavnih  je priželjkivani dodatni parking prostor.

Srećno u saobraćaju! (Nastaviće se)

Za Infomedia Balkan 
Piše: Miodrag Rajković, ing.drumskog saobraćaja
Foto naslovna: Infomedia Balkan
Izvor: www.infomediabalkan.com/Infomedia Balkan

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter