Najniže penzije su u -boljem- entitetu za 60.000 penzionera 242 a u FBiH za 196.000 penzionera 410 KM


Najniže penzije su u -boljem- entitetu za 60.000 penzionera 242 a u FBiH za 196.000 penzionera 410 KM

- Ova vlast je upravo svojom promašenom politikom investiranja uništila i standard naših penzionera. Oni su nas zaduživali, kupovali skupe objekte, avione, helikoptere i limuzine, pa bi se onda sjetili da penzije treba da rastu za 2,5% što je u skladu sa zakonom, kaže Radović.

Milan Radović, zamjenik predsjednika SDS i doktor ekonomskih nauka tvrdi da aktuelna vlast ponižava penzionere: 
 
- Mi nećemo davati penzionerima ponižavajuću jednokratnu pomoć od 100 КM, i to pred izbore, mi ćemo im vratiti dostojanstvo sa nivoom penzija koje oni zaslužuju, i to je sastavni dio našeg programa. Vlast na čelu sa SNSD-om se opet pred izbore odlučila da podijeli penzionerima 100 КM, ubjeđujući ih da moraju biti srećni jer je isplata penzija stabilna. Međutim, penzioneri moraju da znaju da je isplata penzija zakonska obaveza i da su oni prioritet u isplati iz budžeta! U Republici Srpskoj  ima 273.000  korisnika prava penzije. Poražavajući je podatak da je prosječna penzija u Republici Srpskoj 475 КM, ili 43% prosječne plate, ili oko 20% potrošačke korpe, navodi Radović i dodaje:

- Ako se ovome doda i podatak da čak 60.000 penzionera prima minimalnu penziju od 242 КM, onda je više nego jasno da je vlast penzionere dovela na ivicu egzistencije i da oni za svoj minuli rad ne mogu da sastave kraj sa krajem.

On podsjeća da je u FBiH najniža penzija, koju prima 196.000   penzionera, 410 КM i ističe:

- Ukupan iznos za isplatu penzija u Republici Srpskoj iznosi milijardu i 360 miliona maraka. Naš plan podrazumijeva prije svega rast minimalne penzije na nivo od 400 КM i kontinuirani rast penzija od 10% godišnje.

Zato su nam neophodna sredstva od oko 200 miliona КM godišnje, i to je samo 5% budžetskih sredstava. Dr Radović kaže da će  taj novac obezbijediti uštedama u budžetu i skidanjem nepotrebnih i skupih investicija:

- Ova vlast je upravo svojom promašenom  politikom investiranja uništila i standard naših penzionera. Oni su nas zaduživali, kupovali skupe objekte, avione, helikoptere i limuzine,  pa bi se onda sjetili da penzije  treba da rastu za 2,5% što je  u skladu sa zakonom. Samo na te nepotrebne kupovine  vlast je u prošloj godini potrošila 600 miliona КM,  a u ovoj će da potroše oko 650 miliona КM, objašnjava Radović i dodaje:

- Ako se tome doda 760 miliona КM koje su namijenili da potroše za dionicu autoputa Brčko-Vukosavlje (a da javnost nije vidjela isplativost tog projekta),  to je oko 2 milijarde КM našeg novca. Mi ćemo da povećamo domaću proizvodnju, strane i domaće investicije,  kako bismo povećali broj zaposlenih i obezbijedili da umjesto jedan radnik izdržava jednog penzionera, kako je to danas, dva radnika izdržavaju jednog penzionera, zaključio je Radović.

Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter