Najveća inflacija u regiji u BiH - 15 odsto! Gorivo – Vlast stvara novu generaciju ratnih profitera (Foto)


Najveća inflacija u regiji u BiH - 15 odsto! Gorivo – Vlast stvara novu generaciju ratnih profitera (Foto)

Nova poskupljenja na benzinskim pumpama – nekontrolisano divljanje ili realni poremećaji na tržištu? Cijene goriva na domaćim benzinskim pumpama povećane su u prosjeku za 10, ponegdje čak i 15 feninga po litru u posljednjih nekoliko dana, a prema najavama domaćih distributera, nova poskupljenja će uslijediti i u narednom periodu.

Tako se cijene dizela u Republici Srpskoj, prema aplikaciji Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske kreće od 3,07 KM po litru do 3,35 KM po litru.

Cijena benzina super 95 u Banjaluci kreće se od 2,76 KM po litru do 3,35 KM po litru.

Slične cijene su na području Federacije BiH, a distributeri nafte navode da je na povećanje cijena uticalo i poskupljenje sirove nafte na svjetskim berzama.

Dragan Trišić, predsjedavajući Grupacije za promet  nafte i naftnih derivata pri Privrednoj komori Republike Srpske izjavio je danas u Banjaluci da se očekuje i novi blagi rast cijene dizela, dok će benzin ostati na nekom sadašnjom nivou.

Kaže da iz dana u dan imamo promjene cijena na svjetskom tržištu i da su poremećaju u ovom sektoru neminovni zbog situacije u Ukrajini.

“A znamo da je odluka EU da uvede sankcije prema Rusiji zbog Ukrajine, sasvim sigurno će doći do poremećaja na nivou EU po pitanju distribucije. Iako BiH nije dio EU, moguće je da poremećaji neće zaobići i naše distributere, jer se mi snabdijevamo sa Mediterana“, naveo je Trišić.

Dodaje da zbog odluka o marži koje su donijele entitetske vlasti nema nekontrolisanih promjena cijena.

Trišić je potvrdio da je kompanija Nestro petrol u kojoj je on zaposlen, takođe, u posljednjih pet dana već tri puta korigovala cijene, te da je ključni razlog poskupljenje barela na nafte na svjetskom tržištu koje se takođe svakodnevno mijenja.

“Ako ste pratili barel, on već zadnjih 15 dana raste sa 92 na 101 dolar. Distributeri u ovom momentu rade sa minimalnim maržama. Kod kalkulacije maloprodajnih cijena, mi bukvalno klkulišemo ulaznu cijenu i operativne troškov. 15 dana raste cijena barela, ali nismo imali to na tržištu jer postoje zalihe i to je već  poznat odgovor. Ako on nastavi da raste naravno da ćemo i očekivati da svi distributeri podignu cijenu. Maloprodajne cijene će sigurno biti uvećane za taj ulazni parametar. Sigurno će doći do minimalnih korekcija u narednih 10-15 dana“, naveo je Trišić.

On je napomenuo i da je Srbija prije mjesec i po dana privremeno zaustavila izvoz dizela, da se domaće pumpe snabdijevaju preko Hrvatske, što povećava operativne troškove distribucije nafte.

Grmuša: Na djelu je stvaranje ratnih profitera

Zbog novih poskupljenja goriva na domaćim tržištima, opozicija u Republici Srpskoj traži reakciju inspekcijskih organa.

Milko Grmuša iz PDP-a kaže da kada država ćuti i ne reaguje, onda oni koji love u mutnom, dobijaju poruku da mogu da rade šta hoće i da oni to upravo rade.

„Oni imaju ekstra profit na koji ne plaćaju ekstra porez i ovo je ratno stanje i mi očigledno imamo na djelu stvaranje novih ratnih profitera. Dakle, oni taj ekstra profit stiču na muci ovog naroda“, izjavio je Grmuša.

Traži da Vlada Republike Srpske donese Uredbu o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena na području Republike Srpske kada je riječ o cijenama goriva i cijenama osnovnih životnih namirnica.

On je podsjetio da skoro sve vlade u regiji i Evropi vode bitku kako da zaštite stanovništvo od divljanja cijena, te da su u skoro svim ozbiljnim zemljama stabilizovane cijene.

„Kod nas apsolutno ne da nema zaustavljanja ili stagnacije rasta cijena, nego se ne nazire kraj povećanju na dnevnom nivou. Podsjetiću, 15 odsto imamo inflaciju u BiH, ubjedljivo najveću kada je riječ o cijeloj regiji“, dodaje Grmuša.

Foto naslovna: Infomedia Balkan
Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter