Najveća nagodba u istoriji Amerike o seksualnom zlostavljanju


Najveća nagodba u istoriji Amerike o seksualnom zlostavljanju

Udruženje američkih izviđača postiglo je sporazum o poravnanju u vrijednosti od 850 miliona dolara sa advokatima koji predstavljaju oko 60.000 žrtava seksualnog zlostavljanja djece.

Kako prenosi AP, ovo će biti najveće poranjanje u istoriji SAD, koje uključuje slučajeve seksualnog zlostavljanja.

Udruženje se izvinilo žrtvama i podnijelo zahtjev za proglašavanje bankrota prošle godine, navodeći da će osnovati fond za isplatu nadoknada žrtvama seksualnog zlostavljanja, dodaje Bi-Bi-Si.

List Los Anđeles Tajms objelodanio je 2012. godine oko 5.000 fajlova, u kojima su detaljno iznijete optužbe protiv starješina izviđača i vođa odreda, koji se smatraju “neprihvatljivim dobrovoljcima”.

Većina slučajeva nije prijavljena policiji.

U saopštenju udruženje staro 111 godina navelo je da je najnoviji sporazum dio “aktuelnih napora da se postigne globalno rješenje kojim će pravično biti obeštećeni preživjeli i obezbjeđena budućnost udruženja”.

Nagodbu tek treba da odobri sudija, ali bi mogao da se suoči s protivljenjem osiguravajućih kuća, koje će morati da plate više miliona dolara.

Prema drugom sporazumu, koji bi trebalo da bude podnijet u petak, lokalni savjeti udruženja izviđača bi trebalo da uplate 600 miliona dolara u fond za poravnanje.

Izvor: srpskainfo.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter