Nakon desetina miliona KM koje je prebacio iz MUP RS kompaniji TRB Bratunac -prešao- im je i ex ministar Lukač?


Nakon desetina miliona KM koje je prebacio iz MUP RS kompaniji TRB Bratunac -prešao- im je i ex ministar Lukač?

JAVNO PRIZNANJE PLJAČKE NARODA: Lukač predsjednik upravnog odbora svoje kompanije! Samo nabavkom 8 skalamerija nazvanih "Despot" ministar Dragan Lukač je sa 10 miliona dokapitalizovao Tehnički remont Slavena Ristića. I to teškim kriminalom kakav osione bitange uopšte ne skrivaju.

Mediji danima prenose vijest da Dragan Lukač "ima novi posao", rekao bih sa dozom ushićenja - kako se siromah ne bi zlopatio sa ministarskom penzijom. Informaciju je potvrdio vlasnik i direktor kompanije Tehnički remont Bratunac Slaven Ristić navodom: "Gospodin Lukač je na tom mjestu već više od mjesec dana. Riječ je o čovjeku koji je prijatelj naše kompanije od prvog dana, koji ima veliki ugled kao ratni heroj i ministar".

Nisam upratio da se neko bavi SUKOBOM INTERESA obzirom da je Lukač kao ministar sa Ristićevom kompanijom pogađao javne nabavke u vrijednosti mjerljivoj desetinama miliona maraka. Uređene zemlje takve poslovne aranžmane zabranjuju i čak krivično gone, a ponajviše zbog medijske uzbune kakva nastaje u sličnim prilikama. 

Kod nas je valjda "normalno" da bivši ministar uđe u upravni odbor privatne firme kojoj je godinama poslovno pogodovao - sa grbače naroda. I to tri-četiri mjeseca nakon isteka mandata! Kada Ristić o Lukaču govori kao o "prijatelju naše kompanije od prvog dana" uobziruje i milion maraka DONACIJE vlade za razvoj oklopnih vozila "Despot". Priča o ovoj skalameriji od oklopnog vozila kreće poklanjanjem miliona maraka budžetskog novca Ristiću za "razvoj ideje", normalno po prijedlogu ministra Lukača.

U znak "zahvalnosti" Vladi RS poznati dobročinitelj Slaven Ristić prodavao je "Despote" po ŠEST (6) PUTA većoj cijeni od maksimuma koji bi iko platio za te rogobatije. Umjesto maksimalnih 250 000 KM po komadu Lukač je "Despote" plaćao nevjerovatnih 1,5 miliona maraka. Kako sam to prošle godine objasnio tekstom LUKAČ MIJENJA STRANAČKI DRES - ili Republika Srpska nabavlja tenkove, avione, dronove...?! povodom osnivanja Ristićeve stranke.

Apostrofirao sam da je kriminal platiti 8 skalamerija nevjerovatnih 12 miliona KM iako smo za taj novac mogli kupiti čak 34 komada BOV M16 "Miloš" proizvedenih u Srbiji, odnosno sličnih oklopnjaka drugih država. Ukazivao sam da su Lukač i Ristić samo tom nabavkom građane Republike Srpske opljačkali za bar 10 miliona maraka! 

Tada sam pitao: da li je predmetnim kriminalom ministar Lukač naših 10 miliona maraka uložio u svoju novu stranku? Danas imamo mnogo jasniju sliku, pa vidimo da je vajni ministar u stvari "investirao" u sopstvenu kompaniju. Tada kao partner iz sjene, a danas u funkciji predsjednika Upravnog odbora Tehničkog remonta Bratunac (TRB).

Ne govorimo ovde o nekakvom članu upravnog odbora kompanije i primanjima kojima se Ristić odužuje za silne milione koje mu je Lukač godinama nabacivao preko realne vrijednosti poslova. Znamo ingerencije predsjednika Upravnog odbora kakvima parira direktoru i formalnom vlasniku kompanije. Baš kao što znamo Lukačevu sklonost da svoje "investicije" lično drži pod kontrolom.

Eto da ne idemo u druge javne nabavke ministar je preko pomenutih 8 "Despota" svoju firmu dokapitalizovao sa 10 miliona KM, pa vidite stvarne razloge njegovog ovakvog upravljačkog pozicioniranja. Zato ovde nema zbora o sukobu interesa, nego moramo govoriti o teškom kriminalu ili krajnje nemoralnoj pljački naroda u koji se Lukač i Ristić zaklinju.

Na stranu što sam ovaj teški kriminal davno raskrinkao, nego moram pomenuti prethodnu pljačku iz koje je ova proistekla. Podsjećam na tekst ISTRAGA PREDMETA "POKRETNA BOLNICA" ZAVRŠENA: Objavljujem dokaze kriminala direktora Zeljkovića i lažnog humanitarca Ristića kojim sam Miodraga Bajića javno prozivao zašto ove bitange nisu uhapšene i pritvorene. Deset dana nakon objelodanivanja dokaza počinjenog kriminala i traženja hapšenja Slaven Ristić medijima saopštava da će vratiti novac avansovan za pokretnu bolnicu.

Normalno, mnogi su medijskim objavama i uzbunjivanjem javnosti doprinijeli ovakvom ishodu i vraćanju novca, no moja malenkost je još tada tvrdila kako će Lukač i Ristić to kompenzovati preko novih nabavki "Despota". I to se pokazalo tačnom pretpostavkom, pa smo umjesto 4,6 milionama maraka opljačkani za 10 miliona.

Lijepo se ministar Lukač sa naše grbače osigurao za penzionerske dane, a Ristiće je tek jedan od mnogobrojnih sa ovim "tihim partnerom". Vidite, za par mjeseci MUP mora vratiti stotinu Škoda oktavija iznajmljenih na četiri godine za nevjerovatnih 5,7 miliona maraka iako su sa PDV-om tu količinu po maloprodajnim cijenama mogli u trajno vlasništvo kupiti za 4,6 miliona. 

Sad će rentijer vraćena vozila "utopiti" za bar dva miliona, pa će to biti najskuplje naplaćene Škode u istoriji te kompanije. Taman da se vratimo na davno postavljeno pitanje: Koliki je Viškovićev tal od "iznajmljivanja" 102 Škode-oktavije?!. I koliko planira maznuti na novoj nabavci stotinu službenih vozila koja za funkcionisanje policije mora osigurati do jeseni? 

Često u tekstovima i komentarima pišem kako su me Lukač, Višković (preko novog Generalnog sekretara Predsjednika RS Jelene Pajić Baštinac) i ostala režimska bratija cijelu tu 2020. godinu ucjenjivali zaposlenjem - da prestanem pisati o njihovom kriminalu. Dok im nisam javno poručio da nema kompromisa i prihvatio nezakoniti otkaz. Elem, pritisnuti dokazima morali su uhapsiti i procesuirati Branislava Zeljkovića i druge korona-pljačkaše, pa vidite do kog nivoa sam ih demontirao, a gornji linkovi su tek promil onoga šta sam 2020. godine objelodanio.

Prednje teme pominjem zbog čestih komentara da me je "Lukač otjerao iz policije". Jeste, ali kada je dobio "mig" odozgo, odnosno kada sam kompletan SNSD gadno uzdrmao sijasetom teških afera. Lukač bi me javno objesio, a kamoli otpustio, još kada sam mu razvalio nabavku stotinu radara gdje su on i "privatni partneri" trebali zaraditi 90 miliona maraka u narednih 10 godina. Na taj udarac nadovezuju se opšte znana dešavanja oko ubistva Davida Dragičevića. 

Činjenica je da sam nakon najtežih udaraca Lukaču radio još preko dvije i po godine, tokom kojih sam pretrpio teške udarce, ali nije mi mogao prekinuti radni odnos. Tek kada mi se MUP RS zgadio da tu više povratka nije moglo biti - prihvatio sam da sa tom "službom" nemam nikakve veze. Čak ni zasluženu penziju još nisam zatražio od Republike Srpske, valjda kako bi više ostalo za Lukača i takve kriminalce.

Pazite kakav paradoks ovde imamo u pitanju. Krajem 1995. godine sa prijedorskim VII odredom Brigade specijalne policije MUP RS bio sam na zadatku obezbjeđenja izvlačenja mašina Remontnog zavoda u Hadžićima, naspram francuske Legije stranaca. Postrojenja su kao javno dobro Republike Srpske premještena u Bratunac, a onda je "državna imovina" postala privatna u kandžama Ristića. 

Aktuelnu bitku Dodikovog režima za "državnu imovinu" Srpske valja razmotriti i kroz motive pojedinaca da sačuvaju ono opljačkano od naroda, a govorimo o štetama i koristoljublju mjerljivim u milijardama. Ili kroz stranačku podjelu "narodne imovine". Govore o državnim organima i institucijama, a gdje god pogledamo vidimo samo kriminal, korupciju i bezobrazluk. I laži!

Kada čujem da su "heroj" Dragan Lukač i "humanitarac" Slaven Ristić uhapšeni zbog kriminala koji opisujem u tekstu i linkovima možebitno prihvatim komunikaciju sa institucijama Republike Srpske oko svojih prava. Ovako mi dođe kao da sa jednim razbojnicima pregovaram o pljačkama njihovih kompanjona iz iste bande. Jadno je društvo u kom policijski inspektori, pa makar i bivši, sa kriminalčinama trebaju sklapati dilove zarad ostvarivanja svojih prava.

Javno tvrdim da je vajni ministar Lukač osigurao još desetak ovakvih "penzija" kao sa Ristićem, a zaista nemam predstavu koliko desetina miliona maraka je opljačkao od Republike Srpske da bi to postigao. Bez onoga šta sam mu uspio razvaliti. Elem, ukoliko ćemo i nadalje sa ushićenjem pratiti njegova nova "zaposlenja" u suvlasničkim firmama nemamo problem sa vlašću, nego sa zdravim razumom.  

Piše: Borislav Radovanović
Izvor: radovanovicborislav.blogspot.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter