Nakon -Pravda za Davida- meta Lukačeve policije opozicija iz Banjaluke (Video)

Nakon -Pravda za Davida- meta Lukačeve policije opozicija iz Banjaluke (Video)

Ipak, ni ova pres konferencija opozicije nije prošla bez prisustva policije. Po završetku pres konferencije na otvorenom, na Trgu Krajine, policajci su legitimisali sve prisutne jer, kako su rekli, nisu imali odobrenje za postavljanje "štanda".

Nakon što su članovi grupe "Pravda za Davida" prije nekoliko dana uhapšeni na Trgu Krajine zbog održavanja pres konferencije, reagovala je i gradska i republička opozicija. Poručili su da trg pripada svakom građaninu Republike Srpske i da niko nema pravo da hapsi bez razloga. -Niko ne može biti uznemiravan zbog onog što misli i kaže, bez obzira da li se radi o pojedincu, pokretu ili stranci. Ukoliko zaista živimo u demokratskoj državi, onda bi trebalo da svaki građanin ima pravo da kaže svoje mišljenje, a da pritom ne bude uhapšen ili kažnjen zato što misli drugačije nego većina, poručuje narodni poslanik Draško Stanivuković. „Ovdje ne stajemo na stranu bilo kog pojedinca ili čovjeka nego na suštinskim principima, ono što smo vidjelil prije nekoliko dana u Banjaluci je nešto što osuđujemo što je nedopustivo, evo danas snimamo konferenciju koja je razlika između nas i članova pokreta Pravda koji su imali pres, nikakva i ne smije biti", kazao je Stanivuković i dodao: "Pozivamo vlast Banjaluke, ministartsva unutrašnjih poslova i ministra Dragana Lukača da odustanu jer mi ispod ovog ne možemo da idemo i zato smo danas slobodni i da imamo pravo da izrazimo našu misao jer je trg ponovo naš i uvijek će biti“.

Gotovo isti stav ima i gradska opozicija. Kažu da je najvažnije da svaki građanin ima zagarantovano pravo slobode izražavanja mišljenja, bez obzira na lična, politička i druga uvjerenja. "Pronađite ubice, a nemojte tjerati s trga", kazao je odbornik SDS u gradskoj skupštini Aleksandar Petković, koji je rekao da je ova vlast zabranila ne samo okupljanja, nego i život... – Kao neko ko voli ovaj grad i kao neko ko se ovdje rodio poručujem da ne mogu više tako da se ponašaju. Ne samo da zabranili okupljanje, nego su zabranili i život ljudima koji su otišli odavde – rekao je Petković. "Potpisali smo da prihvatamo da vrše represiju nad nama tog trenutka kad smo se ućutali kad smo pristali na to da neko zato što nam nije simpatičan bude kažnjen, a mi ne možemo. Moja poruka je da jedino sistem u kojem smo svi jednaki i isti gdje su pravila ista za sve može da nam donese boljitak i opstanak na ovim prostorima, ne samo nas nego i naše djece što je još važnije“, kaže nezavisne odbornica u gradskoj skupštini Mirna Savić Banjac.

Međutim, ni ova pres konferencija nije prošla bez prisustva policije. Po završetku obraćanja, policajci su legitimisali sve prisutne jer, kako su rekli, nisu imali odobrenje za postavljanje štanda.

Podsjetimo da je devet članova grupe Pravda za Davida uhapšeno 7. jula na Trgu Krajine jer su htjeli da održe pres konferenciju povodom godišnjice od velikog okupljanja građana zbog neriješenog ubistva Davida Dragičevića. Svi su pušteni na slobodu ali su podnijeli krivične prijave Okružnom javnom tužilaštvu protiv policijskih službenika zbog sumnje da su ih, kako tvrde, protivpravno lišili slobode.

 

Izvor: rtvbn.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks