Nakon skandala, šta možemo očekivati od novog saziva NSRS uspostavljenog na izbornoj krađi? (Video)

Nakon skandala, šta možemo očekivati od novog saziva NSRS uspostavljenog na izbornoj krađi? (Video)

Jedanaesti saziv Narodne skupštine Republike Srpske nastavio je praksu zakazivanja posebnih sjednica koje očigledno imaju prioritet nad usvajanjima zakona, budžeta, ekonomskih politika.

S obzirom na to da je konstituisanje sadašnjeg Parlamenta Srpske obilježio svojevrsan rijaliti program i u najmanju ruku nedoličan govor predsjedavajuće Nataše Radulović, novoizabrani predsjednik Nenad Stevandić, poručuje da očekuje nešto mirnije more u budućem radu.

"Ja priželjkujem neku dosadniju fazu u radu Skupštine. Bilo bi dobro da odbori puno stvari riješe mimo NSRS. Kod nas se naviklo da sve bude u plenumu, ali odbori su ti koji bi trebalo da rješavaju mnoge stvari. Vidjećemo kako će to sve izgledati. Ja priželjkujem manje prepucavanja, ali o tom potom", kaže Nenad Stevandić, predsjednik NSRS.

Što se tiče rada opozicionih poslanika, sve oči su uprte su u Listu za pravdu i red Nebojše Vukanovića.

"Treba reći da je to gomila poslušnika koja će slijepo slušati i raditi ono što uzurpator kaže. On će biti i svaki ministar, sve, sazivaće posebne sjednice uz pomoć Željke Cvijanović, izazivaće krize", poručuje Nebojša Vukanović, šef Kluba poslanika Liste za pravdu i red u NSRS.

Vukota Govedarica se nakon četvorogodišnje pauze vratio u poslaničke klupe, i to kao šef Kluba poslanika SDS – a. Kaže da ima velika očekivanja od novih imena.

"U Klubu Srpske demokratske stranke dominantno su nova imena, mlađi ljudi koji prvu put ulaze uz ovu političku arenu. Naš posao je da ih uvedemo da se jako brzo aklimatizuju i da budu dobri narodni poslanici. Da budu glas naroda i da govore ono što se od njih očekuje, a to je da SDS bude konstruktivna politička partija u ovom Parlamentu", kaže Vukota Govedarica, šef Kluba poslanika SDS - a u NSRS.

Stručna javnost poručuje da je izvor problema u samoj postavci najvišeg zakonodavnog tijela u Republici Srpskoj, odnosno to što je Narodna skupština postala poluga vladajuće strukture, umjesto da bude mjesto konstruktivne rasprave i mjesto koje će donositi zakone za što bolji životni standard građana.

"Kad god bude bilo potrebe za posebnom sjednicom, kada procijene vladajući, odnosno kada budu pitanja nacionalne ugroženosti, kako god to formulisali. Dosad je to Dodik sazivao, sada će Željka Cvijanović, naravno pod palicom Milorada Dodika. Tako da možemo očekivati sličan scenario. Takođe opozicija koja će da kritikuje i napušta sjednice. Ne vjerujem da će se išta značajnije promijeniti", poručuje komunikolog Mladen Bubonjić.

Građani su ravnodušni. Kažu da očekivanja i nemaju.

Deseti saziv Parlamenta Srpske obilježile su tek 22 redovne i čak 35 posebnih sjednica.

Prethodni skupštinski sastav će definitivno ostati upamćen i po preletačima. U samo jednom mandatu čak trećina poslanika je promijenila stranački dres.

 

Foto naslovna: Raport
Video: BN TV/youtube.com
Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter