Nakon što su avioprevoznici najavili uvođenje novih linija: Aerodrom Tuzla sustiže Sarajevo, može li ga prestići?


Nakon što su avioprevoznici najavili uvođenje novih linija: Aerodrom Tuzla sustiže Sarajevo, može li ga prestići?

U decembru je na Aerodromu Sarajevo bilo oko 67 hiljada putnika, što je za oko 4,5 posto manje u odnosu na decembar 2021. kada ih je bilo preko 70 hiljada.

Aerodrom Sarajevo u decembru je zabilježio pad putnika u odnosu na isti mjesec prošle godine, a Aerodrom Tuzla rast od nevjerovatnih 104 posto.

Aerodrom Sarajevo je završio 2022. godinu sa rekordnim brojem putnika od 1.377.348.  Aerodrom je oborio rekord i u broju avio operacija koji je iznosio 15.453.

Nažalost odlaskom WizzAira ove brojke će biti teško dostići tokom ove godine, čak ukoliko i neka kompanija otvori bazu na aerodromu tokom ove godine.

Nakon što je WizzAir ugasio bazu na ovom aerodromu, najprije je došlo do zaustavljanja rasta, a u decembru je prvi put ostvareno manje putnika u odnosu na isti mjesec prošle godine, što se vidi iz podataka koje je objavio flyingbosnian.blogspot.

U decembru je na Aerodromu Sarajevo bilo oko 67 hiljada putnika, što je za oko 4,5 posto manje u odnosu na decembar 2021. kada ih je bilo preko 70 hiljada, što znači da ovaj aerodrom sada ide silaznom putanjom.

S druge strane, kroz Međunarodni aerodrom Tuzla tokom mjeseca decembra prošlo je 52.151 putnika, što predstavlja najveći broj opsluženih putnika u ovom zimskom mjesecu odkako je aerodrom počeo sa radom.

U poređenju sa decembrom prošle godine aerodrom bilježi rast putnika od čak 104 posto ili 26.665 putnika više.

Ovaj aerodrom se u decembru kao nikada do sad približio sarajevskom i čak bi ga mogao prestići ako se ovaj trend nastavi i ove godine. Pogotovo ako imamo na umu da su i WizzAir i Ryanair najavili dalje povećanje operacija iz Tuzle.

Cijelu 2022. godinu Aerodrom Tuzla završava sa brojkom od 474.336 putnika, što predstavlja povećanje od 59 posto ili 175.324 putnika više u odnosu na godinu prije.

Izvor: biznisinfo.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter