Nakon tri godine Izvještaj policije protiv osumnjičenog za prijetnje uredniku -BUKE- u OJ tužilaštvu BL! (Foto)


Nakon tri godine Izvještaj policije protiv osumnjičenog za prijetnje uredniku -BUKE- u OJ tužilaštvu BL! (Foto)

Policijski službenici Policijske uprave Banja Luka, 17.06.2022. godine Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka su protiv M.G. dostavili Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu „Ugrožavanje sigurnosti“.

“Naime, osumnjičeni M.G. se tereti da je 27.12.2019. godine sa svog „Facebook“ profila postavio neprimjerene komentare na „Facebook“ stranici magazina „Buka“, čime je uputio ozbiljne prijetnje po život i tijelo oštećenog A.T. te izazvao strah, uznemirenost i osjećaj nesigurnosti kod oštećenog”, saopšteno je iz Policijske uprave Banjaluka.

Inače, riječ je o Marku Galiću sa Pala koji je osumnjičen da je 2019. godine sa Facebook profila uputio ozbljne prijetnje glavnom i odgovornom uredniku portala “Buka” Aleksandru Trifunoviću.

Trifunović kaže da se nada da će činjenica da je policija uradila svoj posao uticati na smanjenje govora mržnje i prijetnji upućenih novinarima.

“Nakon tri godine policija je privela čovjeka zbog prijetnji smrću koje mi je uputio ispod mog teksta postavljenog na BUKA FB grupi. Ovu informaciju jutros sam pročitao u novinama. Iskreno, prijatno sam iznenađen, nisam očekivao ovakav epilog. Zahvalan sam policiji na završenom poslu. Prijetnja je bila ozbiljna, nadam se da će činjenica da je počinilac lociran i da je policija uradila svoj dio posla uticati bar malo na svakodnevni govor mržnje s kojim sam ja lično i BUKA, medij koji uređujem suočeni. Pogotovo sada, kada je zbog rata u Ukrajini dignuta ljestvica u ispaljivanju pretnji i pritisaka”, napisao je Trifunović u svom statusu na FB.

“Slične prijetnje dobijam vrlo često, prvu još 2002 godine zbog koje sam imao i zaštitu policije, tako je barem policija meni rekla, mada ih lično nisam nikad blizu vidio. U svom radu, a to je četvrt vijeka novinarstva, pišem i govorim istinu, kao i medij koji uređujem. Kako će ta istina da utiče na druge, ne mogu na to uticati i na kraju, i nije moj problem. Prijetnje i prozivke, uvrede, etiketiranja dobijam gotovo svakodnevno, sa takvom lakoćom otrov ispaljuju decenijama prema meni ljudi kojim se nikad nisam zamjerio, niti sam im se obraćao na sličan način. Valjda sebi izgledaju veće, ako se virtuelno ishraču po meni. A u stvari pljuju po sebi, i tu im kao i ovom čovjeku koji mi je prijetio ne znam i ne mogu pomoći”, istakao je Trifunović.

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter