Napokon je rekao istinu! U Republici Srpskoj, vlasništvu Milorada Dodika, svako je kriv dok se ne dokaže suprotno!


Napokon je rekao istinu! U Republici Srpskoj, vlasništvu Milorada Dodika, svako je kriv dok se ne dokaže suprotno!

Pravo osumnjičenog, odnosno optuženog, da se pretpostavlja njegova nevinost, jedan je od temeljnih uslova za ostvarenje prava na pravičan krivični postupak. Pretpostavka nevinosti, u suštini, znači da se prema nekoj osobi koja se tereti za krivično djelo mora postupati kao da nije počinila krivično djelo, sve dok nezavisan i nepristran sud pravosnažnom presudom ne utvrdi krivicu te osobe. Bar tako tvrdi pravna teorija.

Onda se ljeta gospodnjeg 2022. u “pravnoj galaksiji” ukazao Milorad Dodik i pravnu teoriju okrenuo naopačke tvrdeći da je neko kriv dok se ne dokaže da nije!

Govoreći o radu tužioca u Prijedoru u slučaju istrage ubistva policijskog službenika Radenka Bašića, Milorad Dodik je ocijenio da je “taj tužilac u sprezi sa kriminalcima, te da treba da dokaže da nije”!

“Ako je mogao na tvrdnje policije da se radi o licu koje je umiješano, sa iznesenim argumentima, da ga oslobodi istog dana kada ga je policija ‘pokupila’ u samoj zgradi tužilaštva i odvela kod drugog tužioca koji je odredio pritvor, o čemu se onda radi? Zašto taj tužilac u Prijedoru nije reagovao?”, zapitao se Dodik.

Dakle, da ponovimo i naglasimo. Milorad Dodik je izjavio da je tužilac u sprezi sa kriminalcima i da tek treba da se dokaže da nije!

Na stranu što je Dodik ovom izjavom izvršio neviđen pritisak na pravosudne organe, konstatacija da je neko kriv i da tek treba da se dokaže da nije, baca potpuno novo svjetlo na pravnu nauku i praksu u Republici Srpskoj.

Sudije, tužioci, advokati, profesori prava, svi oni će morati ponovo da izučavaju pravnu nauku i da nauče da je u Republici Srpskoj Milorada Dodika svako kriv dok se ne dokaže suprotno!

Foto naslovna: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter