Napreduje privredno razaranje Podrinja i Birča privatizacijom -Alumine- Goci ušao u Odbor povjerilaca FG -Birač-


Napreduje privredno razaranje Podrinja i Birča privatizacijom -Alumine- Goci ušao u Odbor povjerilaca FG -Birač-

Priprema se teren za ubrzano zatvaranje stečaja. „Pavgord“ iz Foče danas je i zvanično dobio svoje predstavnike u Odboru povjerilaca FG „Birač“ u stečaju, a u ovom preduzeću užurbano rade na tome da se stečaj što prije okonča.

U Bijeljini je danas održana konstitutivna sjednica Odbora povjerilaca FG „Birač“ na kojoj su umjesto predstavnika Ministarstva finansija RS i Poreske uprave RS u Odbor imenovani predstavnici „Pavgorda“ i to vlasnik Gordan Pavlović i Srđan Karać.

Ovu informaciju za CAPITAL je potvrdio predsjednik uprave „Alumine“ Zoran Stevanović.

„Novi predsjednik je Vaso Stanojević. On je do sada bio član. A novi članovi su Gordan Pavlović i Srđan Karać“, rekao je Stevanović.

Podsjećamo, „Pavgord“ je prošle godine za 43 miliona KM od Vlade Republike Srpske kupio potraživanja institucija RS od Fabrike glinice čime je postao njen najveći pojedinačni povjerilac.

Istovremeno, ovo preduzeće sa FG „Birač“ godinama vodi sudske sporove, između ostalog, i najvažniji spor od 155 miliona KM, pa se postavlja pitanja u kom pravcu će sada ići odluke organa fabrike u vezi sa ovim sporom.

Pravni zastupnik „Pavgorda“ Miloš Stevanović za CAPITAL je rekao da je interes i konačni cilj ovog preduzeća da se stečaj što prije završi i da će sve aktivnosti koje budu sprovodili ići u tom pravcu.

„Druga stvar koja je i važnija od zatvaranja stečajnog postupka je da se sačuva proces proizvodnje, da se poveća obim  proizvodnje i sačuvaju sva radna mjesta. Kada su u pitanju sporovi, ono što je sigurno je da će Odbor povjerilaca donositi i kvalitetne odluke kako bi se smanjili troškovi i kako bi se putem suda sve završilo na zakonit način“, istakao je Stevanović.

Na pitanje CAPITAL-a kada bi, po njegovoj procjeni stečaj mogao biti okončan, Stevanović je rekao da je ovo najkompleksniji stečaj u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini i da će za to trebati nekoliko mjeseci.

„Sa dinamikom i brzinom u koju svi zajedno ubacujemo biće to dosta brzo nadamo se“, istakao je Stevanović.

Ukupno priznata potraživanja povjerilaca od FG „Birač“ iznose 90 miliona KM, a od toga skoro polovinu čine potraživanja „Pavgorda“.

Stečaj u Fabrici glinice „Birač“ otvoren je u aprilu 2013. godine nakon što su litvanski vlasnici nekažnjeno izvlačili stotine miliona maraka i uništili ovo preduzeće, a zatim pobjegli.

Piše: M. Ljubojević
Foto naslovna: Alumina
Izvor: capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter