Naredne godine snimanje filma -Djeca Kozare- (Video)


Naredne godine snimanje filma -Djeca Kozare- (Video)

Filmski projekat „Djeca Kozare" predstavljen je danas medijima u Kulturnom centru Banski Dvor u Banjaluci. Prema najavama reditelja Lordana Zafranovića početak snimanja filma predviđeno je za proljeće 2022., a nastavak na jesen, jer projekat zahtijeva takav vremenski raspon.

Snimanje filma „Djeca Kozare" trebalo bi da počne na proljeće naredne godine, a s obzirom da se radnja priče proteže kroz period od 4 godine, snimanje će biti obavljeno u dva navrata.

Režiser Lordan Zafranović je naglasio da mu je nužno snimiti ovaj film jer se mnogo godina bavi ovom temom.

Ja sam naišao u Jasenovac krajem 70 – ih godina kada sam slučajno snimao dokumentarac sa česima i ono što sam tamo doživio je bilo toliko šokantno zbog čega sam se nakon 7 dana odlučio da sav svoj talent i iskustvo usmjerim prema analizi tog zla, kaže Zafranović ističući da mu nije bilo jasno da su to zlo činili ljudi iz njegove okoline.

„Ta količina zla i način na koji je to izvedeno, pojedinačno i masovno, jednostavno nije moglo ostati, bar kad sam ja u pitanju, bez ekranizacije. Htio sam samo da kažem da će se gro filma snimati ovdje u okolici i da će ovdje biti angažiran čitav niz ljudi", poručuje Zafranović.

Postoji otpor da se ta istina na umjetničko – renesansni način obradi i prikaže cijelom svijetu, navodi Zafranović.

„Moj cilj je da napravimo istinit film na temelju istinitih stvari koje su se tamo mračno dešavale, tih godina u NDH, i da ih uputimo ne samo gledaocima sa kojima živimo danas nego i za budućnost, što je jako važno", ističe proslavljeni autor Zafranović.

Producent Miroslav Mogorović kaže da mu je podrška od strane institucija Republike Srpske, gdje se radnja filma najviše i odvija, od izuzetnog značaja.

„Naš planirani budžet negdje između 1,5 i 1,8 miliona evra. U Hrvatskoj se prijavljujemo za sufinansiranje filmova na sledećem konkursu koji je u aprilu mjesecu. Takođe planiramo da se prijavimo za podršku u Češkoj preko kompanije našeg partnera za sufinansiranje ovdje i nakon toga da se prijavimo za sufinansiranje na Fondu saveta Evrope i time zatvorimo našu konstrukciju", kaže Mogorović.

Premijera filma „Djeca Kozare" planirana je za 2023. godinu.

VIDEO:

 

Izvor: rtvbn

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter