Narode, ovo vam je glavni tužilac u Prijedoru? Afera -Potkivanje- tužioca Mladena Mitrovića (Foto)


Narode, ovo vam je glavni tužilac u Prijedoru? Afera -Potkivanje- tužioca Mladena Mitrovića (Foto)

OJT Prijedor prije dvije godine dobilo je dokumentaciju iz Njemačke o lažnom hirurgu Stanku Baći, no predmet skuplja prašinu u ladici glavnog tužioca Mladena Mitrovića. Očekivano obzirom na više desetina hiljada maraka mita koje je nadri hirurg dao Mitroviću, no kako zataškati mrtve pacijente?!

Tekstom Ko drugom istragu "kopa" sam u nju upada objasnio sam kako je tužilačka bitanga Mladen Mitrović preko tri godine protiv mene vodila teško nezakonitu istragu zbog teksta da prijedorski inspektori prodaju drogu, "gepekuju" građane i godinama djeluju u organizovanom kriminalu. Dok je intenzivno istraživao moje izvore, sa druge strane, vajni tužilac UZIMAO JE MITO u desetinama hiljada maraka za zataškavanje teških krivičnih djela i korupcije. 

Iz te vizure najavio sam aferu "Potkivanje tužioca Mitrovića" i objelodanjivanje rezultata mojih novinarskih istraga. Kad se već međusobno istražujemo valja razjasniti koji je u tim stvarima uspješniji. Imam više različitih zataškanih krivičnih predmeta sa desetinama hiljada maraka mita, a za početak sam odabrao javnosti odavno poznatu aferu prijedorskog prevaranta dr Stanka Baće. Karakteristično za mene "udaram u glavu" sa novim i nepoznatim detaljima ovog kriminala.

Moram priznati da su čitaoci svojim komentarima (vidi foto ispod) na tekst IDEMO DO KRAJA: Javno demoliranje pravosudno-policijske narko mafije zaintrigirali me i naveli na provjeravanje njihovih navoda. Tako smo zajedničkim snagama došli su saznanja koja ovoj godinama zataškavanoj aferi daju nove i vrlo problematične dimenzije. Sad su prevare, falsifikovanja i zataškavanja postala sekundarna obzirom na izgubljene ljudske živote!

Komentari čitalaca prilično su razgovjetni, pa sami možete prosuditi njihove navode. Naknadne provjere potvrđuju istovjetnost podataka sa slučajem mladog prijedorskog doktora Stanka Baće od čijih prevara i falsifikata godinama "peru ruke" institucije tri države - BiH, Srbije i Njemačke. Od bolnica i medicinskih fakulteta, pa do nadležnih ministarstava, inspekcijskih organa i šta znam kakvih institucija.

Potpuno neupućene moram podsjetiti da je 2013. godine dr Stanko Baćo iz prijedorske Opšte bolnice upućen na specijalizaciju hirurgije u Baograd. Pored redovne plate i raznih naknada (npr. za odvojeni život) bolnica je plaćala i stručna usavršavanja medicinskim ustanovama Srbije. U svakom slučaju govorimo o potrošenom budžetskom novcu mjerljivom u stotinama hiljada maraka.

No, ovaj "specijalizant" smišlja PREVARU rijetko viđenu čak i na ovim našim prevarantskim prostorima. Ubrzo po započinjanju specijalizacije Baćo napušta Beograd i odlazi na privremeni rad u Njemačku. Po danas nespornim dokazima od 11. marta 2013. do 31. jula 2014. godine bio je zaposlen u bolnici gradića Majena kod Koblenca. Na radnom mjestu asistenta hirurga.

Prema mnoštvu poruka doktora Baće iz tog perioda, koje je objavio portal Capital.ba u tekstu Hirurg specijalizaciju u Srbiji završio tezgareći u Njemačkoj ovaj prevarant platom (bez prekovremenog rada i ino) u njemačkoj bolnici prelazio je 2.500 eura, a cilj mu je bio uštediti 100.000 KM. Imate link, pa sami možete pročitati koliki fond dokaza je objelodanio ovaj naš uticajni istraživački medij, te sa kakvim vidovima zataškavanja afere su suočavani novinari. 

U konačnici Mladen Mitrović obrušio se na novinare zbog "vršenje pritiska na tužilaštvo i njega lično", a šta možete vidjeti klikom na tekst Umjesto da završi istragu o Baći, tužilaštvo optužuje novinara za pritisak iz jula 2021. godine. Ovim dolazimo do informacija iz moje privatne istrage i navoda čitalaca sa gornje fotografije, kao nadgradnje ranijih saznanja o kriminalu koji je po parametrima struke davno morao rezultirati OPTUŽNICOM i suđenjem.

Neviđenu bitangu Mladena Mitrovića "pritisak medija" mučio je iz razloga što je pola godine ranije dobio tražene podatke iz Njemačke, odnosno formalne dokaze počinjenih krivičnih djela od strane prijedorskog lažnog hirurga. Govorimo o činjenicama i dokazima da je Stanko Baćo umjesto izvršenja radnih i stručnih obaveza u Beogradu bio zaposlen u njemačkoj bolnici, a usljed čega naprosto nije mogao završiti specijalizaciju. Pa time i da je dokumentacija iz Beograda krivotvorena ili LAŽNA. Na dva mjesta istovremeno naprosto fizički nije mogao biti.

Na podnaslovnoj fotografiji vidite uokvirenog doktora Baću sa kolegama iz bolnice u Majenu, gdje sam družini dodao i Mitrovićevu volovsku glavu. U daljim tekstovima na ovu temu objaviću i neke nove javnosti nepoznate dokaze počinjenih krivičnih djela, a sad nam se valja fokusirati na suštinu i saznanja do kojih sam došao privatnom istragom. Ili, pošto sam registrovani novinar, novinarsko istraživačkim radom.

Prema prikupljenim saznanjima januara 2021. godine u OJT Prijedor stigla je dokumentacija iz Njemačke koja dokazno potkrepljuje počinjena krivična djela, a u činjeničnom smislu utvrđuje gdje je doktor Baćo doista boravio i radio - umjesto krivotvorina iz Beograda. Pola godine prije obraćanja novinara portala Capital.ba lopuža na mjestu glavnog tužioca imala je potrebne dokaze za donošenje naredbe o sprovođenju istrage. Je li naradba donesena Mitrović će morati objasniti u istrazi koja njega tretira kao osumnjičenog. 

Znači, dvije godine su prošle od dobijanja potrebnih dokaza iz Njemačke, šta mu je prethodno služilo kao izgovor za odlaganje formalne istrage. Sad valja razjasniti šta je na planu istrage i dokazivanja urađeno tokom dvogodišnjeg perioda. Po navodima čitalaca to čini prijedorski tužilac Lj.M. u svjedočenju protiv svog šefa. Imam potvrdu informacije da je tužilac Ljubo Macanović svojevremeno zadužio ovaj predmet od koleginice koja je otišla na porodiljsko bolovanje!

Iz kojih motiva bi Mladen Mitrović mogao ovakvim odugovlačenjem ili opstruranjem pomagati doktoru Baći u izbjegavanju krivičnog gonjenja i odgovornosti? Osim motiva koji čitalac navodi kao "20.000+10.000€". Mislim da ne možemo govoriti o mitu od 30.000 eura, kako se ovde sugeriše, a posebice pošto se u bolnici pogovara o dvostruko manjoj cifri, no još ćemo se baviti tom temom.

Kako sam podnaslovno ukazao dugogodišnje zataškavanje predmetne afere donosi nove i mnogo ozbiljnije probleme. Nedavno se doktor Baćo medijski pohvalio operativnim zahvatima odstranjivanja "gigantske kile" i to metodama nepoznatim medicinskim naukama na globalnom nivou. Obzirom da specijalizaciju hirurgije dokazano nije pohađao, pa tako ni usvojio elementarna znanja, može se upuštati u "avanture" nad pacijentima.

Prije operacija kile sa kraja godine, kojima se ovako medijski i "stručno" diči, doktor Baćo obavio je vrlo problematične zahvate i sa pogubnim posljedicama po pacijente. Ovih dana rukovodstvo Opšte bolnice Prijedor preznojava se oko traženja podataka o operaciji kile nad pacijentom H.H. - koji je sedmicu poslije toga podlegao. Podatke su krajem prošle godine zatražili iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i Inspektorata RS, a po osnovu sumnji da je nestručno izvedena operacija rezultirala smrtnim ishodom. Pored ovog slučaja valja razjasniti još nekoliko Baćinih "hirurških inovacija".

Ukoliko prijedorsko tužilaštvo sa ovakvim glavnim tužiocem bude vodilo istrage povodom smrtnih stradanja i teških ugrožavanja pacijenata vidimo kakvom se ishodu možemo nadati. Računam da će doktor Baćo prodajom stana doći do novca za nova "POTKIVANJA" Mitrovića, pa da predmeti stoje u za njega posebno odvojenoj ladici i - uobičajeno skupljaju prašinu. Poput ovoga sa lažnom specijalizacijom.

No, javno sam obećao tu bitangu protjerati iz pravosuđa i sumnjam da će stvari teći u pravcu novih zataškavanja. Ponavljam: nije Mitrović moćniji od svog zaštitnika Milana Tegeltije, a zna se kako se okončao moj obračun sa tim pravosudnim LAŽNJAKOM. 

Kada je Tegeltija stopirao disciplinski postupak VSTS-a protiv Mitrovića zbog teških kršenja zakona i prava u lažnoj i montiranoj istrazi protiv mene za onaj "pokušaj ubistva" načelnika Dalibora Ivanića javno sam mu obećao okršaj i nisam se zaustavio dok ga nisam prinudio na ostavku u Osnovnom sudu Banja Luka. Posljednji čin njegovog progona iz pravosuđa. Sa Mitrovićem imam sasvim drugačije naume i uglavnom se svode na zasluženo ROBIJANJE. 

U prostorijama za zadržavanje PU Prijedor svojom krvi na zidu napisao sam "PRAVDA" i to kao poruku Mladenu Mitroviću - nakon što je spriječio zaprimanje prijave o mom protivpravnom lišenju slobode i životnom ugrožavanju. Zato odlično znam koliko ovoj neviđenoj bitangi malo znače ljudski životi, pa sve do pretvaranja tragedija u desetine hiljada maraka mita.

Doktor Stanko Baćo izveo je višestruke prevare u domenu radnog odnosa i stručnog usavršavanja, te brojna falsifikovanja isprava, odnosno teška krivična djela iz KORISTOLJUBLJA. No, materijalna šteta po budžet i njegova lična korist ovde su sekundarne prirode obzirom da je stotine pacijenata prijedorske bolnice operisao "hirurg" koji nepobitno nema specijalizaciju za takav vid medicinskih zahvata. Mahanje krivotvorenim papirima bitno se razlikuje od realizacije programa specijalizacije, odnosno sticanja potrebnih znanja i vještina.

Ponavljam, smrt pacijenta H.H. istražuju resorno ministarstvo i zdravstveni inspektori, no rukovodstvo prijedorske bolnice mnogo više zabavljeno je prikrivanjem sopstvenih propusta, negoli utvrđivanjem činjenica i istine. Ukoliko to nešto znači mogu se pozivati na odgovornost Mladena Mitrovića koji je zakonski bio dužan informisati rukovodstvo bolnice o njemačkoj dokumentaciji dobijenoj prije DVIJE GODINE. Bar po saznanjima iz moje privatne istrage. Nastaviće se...

Piše: Borislav Radovanović
Izvor: radovanovicborislav.blogspot.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter