Naše pare a oni rade samo za vlast -Nepristrasna i izbalansirana- predizborna kampanja na RTRS-u


Naše pare a oni rade samo za vlast -Nepristrasna i izbalansirana- predizborna kampanja na RTRS-u

“Informativni programi treba da ponude gledaocima i slušaocima sadržaje sa dovoljno činjenica i na uravnotežen način, tako da oni mogu formirati sopstveno mišljenje”, navodi se, između ostalog, u Uređivačkim principima Јavnog radiotelevizijskog sistema. RTRS, kao nominalno javni radiotelevizijski sistem, ovu tezu iz Uređivačkih principa tumači na sebi svojstven način, tako što gdje god može “uglavi” vladajuće i njihove aktivnosti, i to u sred predizborne kampanje.

Pored neuravnoteženog i neizbalansiranog predstavljanja političkih kandidata u rubrici Izbori 2022, RTRS predstavnike vlasti promoviše i kroz druge rubrike, prije svega u vijestima.

Što se rubrike Izbori 2022 tiče, ako pogledamo samo posljednja tri dana, možemo vidjeti da su predstavnici vlasti i opozicije bili neravnomjerno zastupljeni.

Tako su se 15. septembra od 11 tekstova objavljenih u ovoj rubrici samo tri odnosila na opoziciju. Naravno, bez Nenada Nešića, jer on je “treći put”. Ostali tekstovi su bili o predstavnicima vlasti – dvije Dodikove izjave, izjave Nedeljka Čubrilovića, Željke Cvijanović, Petra Đokića, i Dragana Čavića, kao i vijest o potpisivanju sporazuma predstavnika vladajuće koalicije.

Sledeći dan ista priča. Od sedam tekstova objavljenih 16. septembra, samo dva su o predstavnicima opozicije – dvije izjave Mirka Šarovića. Ostalo su izjave Milorada Dodika, Željke Cvijanović i Nenada Stevandića, kao i izvještaji o posjeti Milorada Dodika Tesliću i aktivnostima članova SNSD-a.

Juče, 17. septembra, od sedam tekstova samo se jedan ticao opozicije, i to je bila izjava Gorana Tubaka, predsjednika PDP-a u Čelincu, koji navodi da neće podržati Mirkia Šarovića. Ostalo su tekstovi o predstavnicima vlasti: dva puta o Dodiku i Đokiću i jednom o Stevandiću, kao i saopštenje DEMOS-a.

U posljednja tri dana, od ukupno 25 objavljenih tekstova u rubrici Izbori 2022, samo pet ih je bilo afirmativno o opoziciji, dok je jedan tekst o opoziciji kritikovao istu tu opoziciju. Dakle, samo petina objavljenih tekstova je promovisala opoziciju. Uzevši u obzir da vladajuće stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske čine 62,65%, odnosno imaju 52 mjesta, dok opozicija ima 31 mjesto, (zajedno sa poslanicima koalicije Zajedno za BiH i nezavisnim poslanicima), očigledno je da su predstavnici opozicije podzastupljeni, odnosno diskriminisani – u parlamentu imaju 37,35% poslaničkih mjesta, a na RTRS-u su u posljednja tri dana imali samo 20% afirmativnih tekstova.

Kada ovome dodamo tekstove iz rubrike Vijesti, više je nego očigledno da predstavnici opozicije u RS nemaju ravnomjeran i ravnopravan tretman na RTRS-u.

Od 72 objavljena teksta  u rubrici Vijesti iz Republike Srpske 17. septembra, nijedan nije bio afirmativan po opoziciju. Štaviše, pored političke promocije kandidata iz vladajuće strukture, objavljeno je i nekoliko tekstova u kojima se optužuje opozicija, i to bez mogućnosti odgovora, što predstavlja više nego pristrasno i neuravnoteženo izvještavanje. Juče su, inače, počeli sinhronizovani napadi predstavnika vlasti uz pomoć RTRS-a upereni protiv opozicije, konkretno Jelene Trivić, koja je eksplicitno optužena za izdaju. Na kandidata opozicije za predsjednika Republike Srpske obrušili su redom svi lideri stranaka iz vlasti, ali i ostali “dežurni čuvari poretka”.

RTRS je po ko zna koji put pokazao da, što eksplicitno, što implicitno, isključivo podržava predstavnike vlasti u Republici Srpskoj, dok opoziciju ne samo da diskriminiše, nego i optužuje, zajedno sa vladajućim, da su “domaći izdajnici i strani plaćenici”.

Odnos RTRS-a prema vladajućima, prema kojima iskazuju neskrivene simpatije, i opoziciji, koju proskribuju kad god stignu, odavno je opšte mjesto. Uređivački principi su samo mrtvo slovo na papiru. Umjesto teze da “informativni programi treba da ponude gledaocima i slušaocima sadržaje sa dovoljno činjenica i na uravnotežen način, tako da oni mogu formirati sopstveno mišljenje”, trebalo bi navesti da “informativni programi treba da ponude gledaocima i slušaocima sadržaje koji afirmišu vlast a opoziciju predstavljaju na neuravnotežen i neobjektivan način, tako da oni mogu formirati “sopstveno” mišljenje koje podržava vladajuću strukturu”.

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter