Nastavlja se gradnja na Trebeviću: Može i bez dozvola, mogu strani državljani i neregistrovana firma


Nastavlja se gradnja na Trebeviću: Može i bez dozvola, mogu strani državljani i neregistrovana firma

Gradnja na Trebeviću užurbano napreduje. Čak se i zgrade bez legalne dozvole nastavljaju zidati bez ikakvih prepreka

Opština Istočni Stari Grad nezakonito je izdala dozvolu za izgradnju zgrade od šest spratova na Brusu, Trebević. Objekat se nalazi na parcelama 133/30 I 133/31, a dozvola je izdata stranom državljaninu Adnanu Zattamu. Prema domaćim zakonima građevinske dozvole ne mogu biti izdavane stranim državljanima, pa smo u resornim tijelima provjerili da li je Zattam državljanin BiH. Prema podacima iz pisarnice Generalnog sekretarijata Vijeća ministara BiH I Ministrarstva civilnih poslova BiH Zattam se ne nalazi u bazi osoba koje su stekle bh. državljanstvo. 

Foto: Odgovor iz VM BiH

Ranije smo načelnika Opštine Istočni Stari Grad Boju Gašanovića pitali da li je dodjela građevinske dozvole stranom državljaninu legalna, ali je  odgovorio da “mora provjeriti sa urbanizmom” da li je tačno da je ta dozvola izdata. Da je dozvola izdata potvrđuje I odgovor iz Opštine Istočni Stari Grad, dopisa koji je potpisao lično Gašanović.

Gašanović je tada novinarima Žurnala rekao kako će, ukoliko se nezakonitost zaista i utvrdi, ova dozvola biti poništena. Nekoliko mjeseci kasnije, dozvola ne samo da nije poništena nego objekat napreduje brže od prosjeka u okruženju.

MISTERIOZNI INVESTITOR

Investitor je NB Apartments, firma koja nije registrovana ni u jednom poslovnom registru. Iako su četiri nezavisna izvora Žurnalu potvrdila da iza NB Apartments stoji bivši zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Nermin Bjelak, odakle i inicijali NB, on je u razgovoru sa novinarima Žurnala negirao bilo kakvu povezanost sa ovom investicijom. Naši izvori ipak kažu da je Adnan Zattam opunomoćio Bjelaka da gradi u njegovo ime, što je ugovor koji je mogao biti sastavljen u bilo kom notarskom uredu. Što ne znači da je i zakonit.

Investitor na Brusu je i Predrag Nešić, brat državnog ministra sigurnosti Nenada Nešića. Njegova firma N Trade u prošloj godini imala je ukupni prihod od 8,8 miliona KM. Kao član prethodne uprave, direktor, naveden je i ministar Nenad Nešić. Radi se o 4 lamele sa 192 apartmana.

GRADNJA BEZ STUDIJE UTICAJA NA OKOLIŠ

Vizija Trebevića koju ima Opština Istočni Stari Grad je izgradnja smještajnih I hotelskih kapaciteta na Brusu, gondola od Brusa do Dobrih Voda, zatim Dobrih Voda do vrha planine, trotoari, šetnica do Roof Gardensa. 
Sa druge strane, kantonalne vlasti planiraju izgradnju kanalizacije, za koju negiraju da je pogodovanje investitorima, te zatvaraju oči na činjenicu da će izgradnja na Trebeviću uticati na Kanton Sarajevo. 
Takva je izgradnja Trebević Hillsa, za koji nikada nije javno objavljeno niti je na traženje dostupno da li je i ko sačino studiju uticaja na okoliš, pod kojim okolnostima je Opština istočni satri Grad izdala građevinsku dozvolu, te ko je stvarni vlasnik koji se skriva iza kompanije registrovane u Doveru, SAD. 

Foto: Roof Gardens

Opština istočni Stari Grad nije tražila studiju uticaja na okoliš ni za izgradnju Roof Gardensa. Urađen je elaborat Mjere zaštite životne sredine za izgradnju objekta Roof Gardens izdat od strane Rudarskog instituta Prijedor u septembru 2021. godine, a koji obuhvata mjere za zaštitu zemljišta, voda, buke, kvaliteta vazduha te uticaj projekta na kvalitet navedenog.

KO BRINE O ZAŠTIČENOM PODRUČJU?

Vlada Republike Srpske 2022. proglasila je Park prirode Trebević zaštićenim područjem. Gradnja je, kažu u nadležnim institucijama, zakonita jer je planirana ranije usvojenim regulacionim planom. Park prirode Trebević obuhvata tri opštine u Republici Srpskoj i zauzima oko 5.500 hektara zaštičenog područja. Federalni dio Trebevića proglašen je zaštićenim područjem u površini od 400 hektara. O ovom području brine Ustanova za zaštićena prirodna područja KS.

Foto: Trebević

Gradsko vijeće Sarajeva je 2023. godine jednoglasno podržalo inicijativu kojom se dijelu Darive i Trebevića ukida status zaštićenog područja. Inicijativu je u januaru uputio vijećnik Almedin Miladin iz stranke Narod I pravda. Na Trebeviću, u dijelu koji pripada teritoriji RS, uočeno je građenje određenih turističkih i ugostiteljskih sadržaja, a na području Federacije se to uslovljava rigoroznim mjerama, s ciljem očuvanja prirodnog naslijeđa u zaštićenom području Trebevića, navodi se u inicijativi. No, sve ukazuje da ta inicijativa pogoduje uskom broju ljudi, vjerovatno biznismena ili privrednika kojim bi se otvorila mogućnosti gradnje na zaštićenim područjima.

Foto: Trebević

Vlade entiteta osnovale su Međuentitetsko tijelo za okoliš, zaduženo za koordinaciju kada su u pitanju projekti iz jednog entiteta koji mogu imati uticaj na drugi entitet, kakav je i projekat Trebević Hillsa. Njegovi članovi su iz resornih entitetskih ministarstava. Ministarstvo za prostorno uređenje Republike Srpske tražilo je od Grada Istočno Sarajevo informacije o projektu Trebević Hillsa jer niko iz ovog organa nije bio uključen u fazi planiranja projekta. 
Ranije je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić za Žurnal upozorio da se radi o izrazito nestabilnom tlu, te da nisu urađene ozbiljne analize tla. Sve je detaljnije opisano u Žurnalovom filmu "Ubijanje olimpijskih planina.

Piše: Branka Mrkić
Foto naslovna: Trebević
Izvor: zurnal.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter