Nastavlja se propast američkih banaka: Pada i četvrta američka banka?


Nastavlja se propast američkih banaka: Pada i četvrta američka banka?

Američka regionalna banka PacWest Bancorp sa sjedištem u Los Anđelesu razmatra strateške mogućnosti, uključujući potencijalnu prodaju ili dokapitalizaciju.

Banka se nada da će izbjeći sudbinu drugih banaka koje su preuzeli američki regulatori proaktivnim iznalaženjem rješenja za jačanje svojih finansija. Ti napori su uslijedili nakon što je banka krajem marta prikupila 1,4 milijarde dolara od investicijske kompanije Atlas SP Partners.

PacWest spada među 100 vodećih banaka u SAD-u, a ima podružnice u Kaliforniji, kao i u Daramu u Sjevernoj Karolini i u Denveru u Koloradu. Prema prošlonedeljnoj objavi poslovnih rezultata u prvom tromesečju, depoziti su joj se stabilizovali nakon što su neki klijenti povukli svoj novac.

Najnovije najave iz PacWesta podstakle su međutim oštar pad cijena njenih dionica i dionica nekoliko drugih američkih regionalnih zajmodavaca u trgovanju nakon jučerašnjeg zatvaranja američkih berzi, prenosi Indeks.

Regionalna banka Western Alliance Bancorp pokušala je juče uveče da ohrabri tržišta, poručivši kako ne beleži neuobičajena kretanja vezana uz depozite i da joj je likvidnost dovoljna.

Taj regionalni zajmodavac sa sjedištem u Feniksu objavio je da “potvrđuje svoju finansijsku snagu, kao i svoje smjernice rasta depozita kao odgovor na nedavne događaje u bankarskoj industriji.

Portparol PacWesta odbio je da komentariše.

Pad cijena dionica banaka, uključujući 52-postotni pad cene PacWesta i 23-postotni Western Alliancea, naglašava koliko ulagači i dalje nisu uvjereni da je stanje regionalnih banaka dobro, uprkos naporima regulatora da okončaju bankovnu krizu koja je započela kolapsom banke Silicijumske doline i Signačer banke u martu.

Previranja u bankarskom sektoru nastupila su nakon relativno mirnog razdoblja i mogla bi da smanje dostupnost kredita širom Amerike i da naštete rastu ekonomije.

“Povjerenje u neku finansijsku instituciju gradi se decenijama, a uništi se u nekoliko dana. Kao i kod svakog domino-efekta, sledeća najslabija banka počinje da se klima”, napisao je investitor Bil Akman u tvitu. Pozvao je regulatore da uvedu široku garanciju za depozite.

Dionice PacWesta izgubile su gotovo 90 odsto svoje vrijednosti od početka krize regionalnih banaka 8. marta.

Ostali regionalni zajmodavci, čije su dionice bile pod pritiskom ove nedjelje, takođe su bilježile pad cijena – dionice Zion Bancorpa, First Horizona i Comerice zabilježile su pad cijena za više od sedam odsto, a fonda SPDR S&P Regional Banking ETF za pet odsto.

Kriza u američkim regionalnim bankama započela je u martu, kada je navala klijenata na banku Silicijumske doline podstaknuta društvenim mrežama dovela do njenog naglog zatvaranja i podstakla štediše širom regionalnih banaka da sigurnost potraže u najvećim institucijama. Ti su problemi primorali regulatore da uvedu hitne mjere. Činilo se da se situacija na tržištu smirila krajem prošlog mjeseca.

Prošlog vikenda, međutim, Prva republička banka doživela je kolaps nakon masovnog povlačenja depozita i prodata je JPMorgan Chase & Co na aukciji koju je tokom vikenda provela Savezna agencija za osiguranje depozita (FDIC).

Iako je Prva republička banka, banka za imućne sa sjedištem u Kaliforniji, bila treća u nizu banka koja je propala od marta, regulatori su se nadali da će njena prodaja JP Morganu okončati krizu.

Umjesto toga, ta transakcija je obnovila strahove na tržištu. Neki ulagači su upozorili da kriza nije gotova, a hedge fondovi se klade da bi druge banke takođe mogle doći na red.

Izvor: capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter