Nastavljeno suđenje za Bobar banku, svjedočio bivši direktor

Nastavljeno suđenje za Bobar banku, svjedočio bivši direktor

Bivši izvršni direktor Sektora za plasmane u Investiciono – razvojnoj banci (IRB) Republike Srpske Nikica Vranješ svjedočio je u Okružnom sudu u Bijeljini gdje je nastavljeno suđenje bivšem članu Nadzornog odbora Bobar banke Dragi Đukanoviću.

Đukanović se sa još 15 osoba tereti za organizovani kriminal i zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja čime je veliki broj institucija, ustanova, preduzeća i drugih subjekata i građana BiH oštećen za 122,5 miliona KM.

Đukanoviću se zbog bolesti sudi u izdvojenom postupku u Okružnom sudu u Bijeljini.

Vranješ je na sudu izjavio da je od 2008. godine radio kao kreditni referent, a kasnije i kao izvršni direktor Sektora za plasmane u IRB-u.

Iako se nije mogao sjetiti godine u kojoj je to urađeno, Vranješ je izjavio da je jednom prilikom dokapitalizovana Bobar banka emisijom akcija.

“Mislim da je to bila 2013. ili 2014. godina. Bilo je još zahtjeva za dokapitalizaciju u godinama nakon velike finansijske krize 2008. godine. Inače, IRB je imao jednu širu funkciju održavanja privredne aktivnosti, u cilju zaštite poslovanja i poboljšanja likvidnosti privrednih subjekata. Veliki broj firmi je bio nelikvidan. Gledali smo jedan širi opseg i odobravali smo kredite radi poboljšanja likvidnosti, jer bi u protivnom mnoga preduzeća nakon tri do četiri mjeseca bila ugašena”, rekao je Vranješ.

Vranješ je dodao da je Bobar banka u 2014. godini redovno izmirivala svoje obaveze po kreditu.

Na pitanje Đukanovićevog advokata Zorana Perića da li su kod procjene rada banke korišteni nečiji izvještaji, Vranješ je odgovorio da je Bobar banka imala dozvolu za rad od Agencije za bankarstvo, te da je Centar za rizike IRB-a koristio kvartalne izvještaje o poslovanju svih banaka, pa tako i Bobar banke.

Nastavak suđenja zakazan je za 25. avgust, kada će biti saslušan svjedok Ljubiša Petrović.

U ovom predmetu optuženi su: Darko Jeremić, Petar Cacanović, Dragan Radumilo, Ana Mirosavljević, Dragica Tomić, Sonja Kurtuma, Saša Tomić, Zdravko Dubov, Igor Prodanović, Goran Ignjatović, Pajo Panić, Jefa Bošković, Batrić Đurišić, Slavica Injac i Snježana Vujnić.

Oni se terete da su kao grupa ostvarili nadzor nad cjelokupnim poslovanjem Bobar banke, te omogućili davanje višemilionskih kredita bez adekvatnih sredstava osiguranja, koji su nezakonito dodjeljivani povezanim pravnim licima u okviru Bobar grupacije, a čija naplata realno nije bila moguća niti je povrat kredita adekvatno osiguran. Na taj način doveli su do finansijskog sloma banke.

Suđenje optuženima počelo je u Sarajevu 10. jula 2017. godine, a predmet je razdvojen za nekoliko optuženih.

Izvor: capital.ba

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks