Ne znamo zašto se od ponovnog brojanja pravi spektakularan događaj - Bitno je da se utvrdi volja naroda

Ne znamo zašto se od ponovnog brojanja pravi spektakularan događaj - Bitno je da se utvrdi volja naroda

Počasni predsjednik PDP-a, Mladen Ivanić, rekao je danas da ne zna zašto se od odluke Centralne izborne komisije BiH pravi spektakularan događaj. Važno je da se utvrdi stvarna volja naroda, kakva god ona bila, rekao je Ivanić.

“Odluka CIK-a da ponovo broji rezultate glasanja za predsjednika je za mene dobrodošla, logična i normalna. Uopšte ne mislim da je to nekakav spektakularan događaj, a krajnji cilj svega toga je da se utvrdi volja naroda. Mi mislimo da je tu bilo jako puno neregularnosti ali da će novo glasanje pokazati ko je u pravu, vladajući koji tvrde da je sve bilo regularno ili opozicija koja smatra da ima toliko primjedbi i da je jedino logično riješenje ponovno brojanje”, rekao je bivši a sada počasni predsjendik PDP-a.

On je kazao i da je ponovno brojanje normalna pojava u svijetu kada se utvrde određene nepravilnosti tokom ili poslije izbornog procesa. Kaže i da niko ne bi trebalo da pravi tenzije zbog odluke da se glasovi ponovo broje jer brojanje može samo da dovede do istine koja je svima u ovom trenutku najpotrebnija.

“Prijetnje da bi sve ovo moglo dovesti do sukoba unutar Republike Srpske ne dolaze od opozicije. Te prijetnje dolaze iz vladajućih struktura. Mislim da je to katastrofalno. Nikome u ovom narodu e trebaju ikakvi sukobi nego poštovanje institucija i ako se institucije budu poštovale neće biti nikakvih sukoba. Pozivam vladajuće da zaista razmisle da li je prekrdašilo mjeru plašiti ovaj narod potencijalnim sukobima”, rekao je Ivanić.

Ivanić vjeruje da će ponovno brojanje dati legitimitet izborima a da je činjenica da nikada ranije CIK nije donosio ovakve odluke dala hrabrost onima koji su kršili zakon da prekrajaju volju građana.

On je nakon pitanja novinara RTRS-a da prokomentariše pritiske prema članovima CIK-a a koji dolaze od članova PDP-a rekao da je jedine pritiske prema članovima CIK-a i to brutalne vidio od članova SNSD-a. Posebno je osudio pritisak na Vanju Bjelicu Prutinu koja je zbog etiketiranja od strane Milorada Dodika dobila policijsku zaštitu.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je zbog verbalnog napada na svoje članove podnijela krivičnu prijavu protiv predsjednika SNSD, Milorada Dodika.

CIK BiH danas počinje ponovno brojanje glasova za nivo predsjednik Republike Srpske. Takva odluka je donesena nakon brojnih opravdanih sumnji da su izbori za taj nivo, naročito, bili kontaminirani i neregularni.

Foto naslovna: PDP/Mladen Ivanić
Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter