Nelegalno izvlačenje šljunka za kampanju Miće Mićića (Video)

Nelegalno izvlačenje šljunka za kampanju Miće Mićića (Video)

Svjesno mijenjanje toka rijeke Drine nelegalnim otvaranjem šljunkara koje bi, posebno u slučaju velikih padavina i poplava, izazvalo katastrofu u Semberiji, a sve zarad prikupljanja sredstava i potkupljivanja glasača na narednim lokalnim izborima gradonačelnika Miće Mićića, čist je kriminal koji se ne smije dozvoliti, poručili su mještani vikend-naselja u Amajlijama.

Ukoliko bi ponovo došlo do jakog protoka vode na rijeci Drini i eventualnih poplava, Bijeljina bi doživjela katastrofu, jer se u vikend-naselju u Amajlijama kod Bijeljine tok rijeke Drine mijenja na silu, kaže jedan od mještana Zoran Tomić.

Tvrdi da će do toga doći zbog eksploatacije nelegalne šljunkare na Drini, što se, kako kaže Tomić, odvija pod patronatom gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića. Prema Tomićevim riječima, to je Mićićev predizborni pokušaj podmićivanja glasača i prikupljanja sredstava, nakon gubitka starih finansijera. “Vjerovatno tu postoji politička veza sa predizbornom kampanjom gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića. Oni će nastaviti da eksploatišu šljunak i nasipaju puteve, bez da plaćaju bilo kakvu naknadu za to. Sve ovo se neće završiti na ovome. Krivične prijave će biti podnesene, trenutno protiv direktora ‘Bijeljina-puta’, koji izvodi radove, a za ostalo će se provesti istraga, ko stoji iza svega ovoga, koja stranka. Mada, mi to svi znamo, nama je jasno", tvrdi Tomić i dodaje: "Naš gradonačelnik mijenja stranke kao džepove. Sad je osnovao novu i sad se on mora finansirati. Nema para, nema starih donatora, ove stare oko sebe je rastjerao, o tome se radi. Ovo je čist kriminal kojim se pripremaju za izbore. Ovo je čisto bezvlašće, tako ulaziti u korito rijeke Drine i vaditi šljunak, to je ozbiljan kriminal”.

Mještani ovog vikend-naselja tvrde da most, koji je napravljen za prelazak kamiona do, kako kažu, ilegalne šljunkare, na tom mjestu nikad nije postojao niti se tu ikad vadio šljunak, te da se na živu Drinu koja ovuda teče ništa ne smije staviti, niti se smije pregrađivati, jer to može izazvati katastrofu, a sjećanja na 2014. su još svježa, tvrde oni. “Ovaj most je napravljen prije tri dana, a radove je izvodio ‘Bijeljina-put’. Drina, koja ovuda teče, sinoć se mučila da protekne ispod mosta. Ta voda je od radova potpuno zaprljana”, kaže dalje Tomić. “Kad oni tamo budu kopali taj šljunak, na tom mjestu će ostati rupe. Drina mijenja korito. To je strahota, ovo naselje čak može i da nestane”, strahuje mještanin vikend-naselja Haso Pašić.

“Prije neki dan kad je ovdje bila velika voda i kad je htjela da izlije, to bi sve odnijelo, jer su ispod mosta samo dva propusta, to nije ništa. Poplavilo bi nas jer je tu pritisak veliki”, objašnjava mještanin Juska Hamzić. “U vrijeme kada nam je, usljed velikih padavina, prijetila voda i kada nam je bila potrebna pomoć lokalna vlast se”, kažu mještani vikend naselja, “pravdala time da nije nadležna, a sada političke igre i predizborne potrebe pored ljudi i imovine ugrožavaju i eko-sistem”, upozoravaju oni. “Čija je ovo sad nadležnost? Kad se uzima, može, sad je njihova nadležnost. Kad je trebalo da se pomogne, da se spasu ljudi, tad ništa nije bilo. Danas ovaj ‘Bijeljina-put’, vjerovatno na čelu sa Mićom Mićićem nas ponovo razara, pregrađuje Drinu, zatvara je… Jutros, kako je voda zaprljana od cementa i svega ostalog, deset riba se prevrnulo. Znači, ovo je i ekološka katastrofa i za ribe same. Zatvaraju korito jedne rijeke, najčistije rijeke koju trenutno imamo. Čistija je od Save. Mi živimo na Savi i Drini, a ovo je čistija rijeka. Ne znam šta da vam kažem, kriminal, neviđen kriminal”, objašnjava Tomić.

Uništavanje prirode i jednog od najpoznatijih izletišta sramota je za grad Bijeljinu, ali je nasilno mijenjanje toka rijeke Drine i svjesno dovođenje u opasnost građana i njihove imovine neviđeni kriminal koji se ne smije dopustiti, poručuju mještani vikend-naselja u Amajlijama.

 
Izvor: rtvbn.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks