Nevjerovatno! Policija tvrdi da nije bilo žalbi na raciju polovinom decembra u Banjaluci (Foto/Dok.)


Nevjerovatno! Policija tvrdi da nije bilo žalbi na raciju polovinom decembra u Banjaluci (Foto/Dok.)

Iz Policijske uprave Banjaluka tvrde da nisu imali prijava niti žalbi na raciju koja se dogodila polovinom decembra prošle godine, stoji u odgovoru koji su iz PU Banjaluka dostavili redakciji portala Gerila.

Nakon skoro tri sedmice čekanja na odgovor iz PU Banjaluka su nas informisali da su “policijski službenici PU Banjaluka u saradnji pripadnicima jedinice Žandarmerije, 17/18.12.2022. godine, vršili operativno taktičku mjeru i radnju – racija, po sačinjenom Planu PS Banja Luka-Centar”.

Dalje se navodi da je za plan i realizaciju racije “određen stepen tajnosti u skladu sa Pravilnikom o zaštiti tajnih podataka u MUP Republike Srpske, kao i da nisu zaprimili prijave niti žalbe ni od vlasnika, niti od građana, a koje se odnose na rad i postupanje policijskih službenika prilikom realizacije navedene akcije”.

Podsjećamo, banjalučka advokatica i borac za ljudska prava, napisala je na svom FB profilu status u kojem je opisala postupke pripadnika MUP RS u navedenoj raciji sprovedenoj u Banjaluci od strane pripadnika MUP RS.

Kako je istakla Kisin Zagajac, pojedini pripadnici MUP RS su grubo prekršili neka od osnovnih pljudskih prava i termin “racija” okarakterisala kao operativno-taktička radnja sa ciljem zastrašivanja, iživljavanja i gaženja i ljudi ali i ljudskih prava.

Ona je dodala da su navedenog vikenda policijski službenici izvršili upad u 10 ugostiteljskih objekata u BL, pretresli i izmaltretirali na hiljade građana i našli kod dva građanina količinu droge za jedno konzumiranje, a sve da bi se napisala “dva prekršaja po 700 KM propisane novčane kazne, uspjeh racije 1.400 KM za državnu kasu”.

“Za tih 1.400 KM nanesena je materijalna šteta vlasnicima objekata barem 10x veća. Nematerijalna šteta u vidu izazvanog straha, tjelesnih povreda, nezakonitog lišenja slobode i uskraćivanje osnovnih ljudskih prava (x 1000 građana) nekoliko stotina hiljada maraka. Isplativo, a bogami i taktički odrađena, svaka čast! Iako su sadistički porivi žandarmerije koštali državnu kasu ko svetog Petra kajgana, nije sve ni u parama. Svojim očima sam gledala kako djevojka pada u nesvijest od straha, kako dečko dobija neku vrstu psihičkog sloma/napada od izazvanog šoka zbog izliva bijesa i histerične galame maskiranih gusara koju upadaju u sred noći sa pušketinama kao da je ratno stanje u najmanju ruku. Ko će rehabilitovati traumu koju su na stotine naših sugrađana pretrpjeli? Sve zbog manijačke potrebe da se policija iživljava nad nedužnim ljudima umjesto da normalno i u skladu sa zakonom rade svoj posao?”, postavila je pitanje Jovana.

Ona je navela da su pripadnici MUP RS ovakvim ponašanjem prekršili Zakon i to po više osnova: Nezakonito pretresanje lica bez sudske naredbe (suprotno uslovima propisanim ZKPom i ZP), Nezakonito lišenje slobode , Nezakonito zadržavanje bez omogućavanja osnovnih prava zagarantovanih zakonom, Prinudno poturanje papirologije gdje se iznuđuje potpis da su gore prekršena prava ispoštovana.

“Lično mi je najteže pao momenat kada sam zbog uperene dvije pušketine prema meni bila onemogućena da obavim svoj poziv i pomognem dvojici momaka koje su maltretirali pored mene. Kada su izignorisali i pribili uza zid mene, koja sam biflala članove zakona i sva prava koja znam da imam kako li su tek prošli neuki građani? Da ne pričam o količini brige i šoka porodice jer ne dobijete pravo na poziv a puste vas u 6 ujutro…”, zaključila je tada Kisin Zagajac.

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter