Nevjerovatno! Tajkunizacija policije: Savjetnik ministra Karana prošle godine prihodovao 9,5 miliona KM


Nevjerovatno! Tajkunizacija policije: Savjetnik ministra Karana prošle godine prihodovao 9,5 miliona KM

Darko Ilić, savjetnik ministra Siniše Karana, preko svog poljoprivredno-prerađivačkog kombinata u Kočićevu za 2022. godinu prihodovao je aman 9,5 miliona KM. Normalno, kompanije su stečene pranjem novca od droga, reketa, mafijaških ubistava i drugog kriminala činjenog sa pozicije načelnika Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP RS.

Naslovni foto prikazuje logo i satelitski snimak firme "Industrija mesa Nova Topola" d.o.o. u mjestu Kočićevo kod Gradiške. Crvenom strelicom označeni su automobili, pa po toj kategoriji procjenite veličinu postrojenja u vlasništvu policijskog mega kriminalca, trenutno na poziciji opisanoj u tekstu DNO DNA: Monstrum Darko Ilić stručni savjetnik ministra Karana.

Firmu "IM Nova Topola" (IM skr. od industrija mesa) Ilić je osnovao novembra 2016. godine, znači dva mjeseca nakon što ga je tadašnji ministar Dragan Lukač imenovao za nečelnika Uprave za organizovani i teški kriminalitet - na kojoj je svjetskoj javnosti postao poznat poslije organizovanja otmice, mučenja i ubistva Davida Dragičevića. Nikola Ćulum koji je kritične noći po zadatku izazvao fizički sukob sa Davidom bio je zaposlenik ove Ilićeve firme.

Tim činom ministar Lukač je Ilića i zeta Nedeljka Luburu načinio najmoćnijim dvojcem u policiji Republike Srpske, da bi ih zbog masovnih protesta građana oba morao smijeniti početkom 2019. godine. Tužilaštvo BiH protiv Nedeljka Lubure FORMALNO vodi se istragu za organizovani kriminal, dok za Ilića još uvijek čekamo objelodanjivanje takvog statusa osumnjičenika. Postupak bi možebitno išao brže da Siniša Karan nije zadržao ovu kriminalčinu u Kabinetu ministra na poziciji stručnog savjetnika i time mu nastavio pružati zaštitu.

Elem, vratimo se na priču o TAJKUNU Darku Iliću. Sa 22 stalno zaposlena radnika u "IM Nova Topola" za prošlu godinu prikazao je ukupan prihod od 4.662.596 KM, no sa neto zaradom od tek 30.000 maraka, četiri puta manjom od prethodne dvije godine. Treba odgonetnuti zašto su računi svih Ilićevih kompanija trenutno u blokadi, sprema li se za bjekstvo ili doista loše posluje, no istine radi moram i taj podatak pomenuti kad mi je već poznat.

Na zvničnoj stranici kompanije stoji: "Nastali smo iz porodicne firme “D+V Agros” d.o.o. koja se na istom mjestu bavi poljoprivredom, ratarstvom i stočarstvom. Na povrsini od 400 hektara Lijevče polja gajimo pšenicu, kukuruz i ječam za ishranu svinja na vlastitoj farmi, koja se nalazi u istom mjestu.

Žitarice predajemo u skladište naše firme “Fabrika stočne hrane SITA” d.o.o. koja proizvodi visokokvalitetnu stočnu hranu za našu farmu. Naš primarni cilj je proizvodnja žive stoke na našim farmama, jer samo tako možemo našem potrošaču, preko “Industrije mesa NOVA TOPOLA” d.o.o., isporučiti kvalitetno svježe domaće meso i mesne prerađevine".

Firmu “D+V AGROS” d.o.o. (proizvodnja svinja i žitarica) Darko Ilić OSNOVAO je 2006. godine sa pozicije šefa istražitelja tadašnjeg zloglasnog Specijalnog tužilaštva RS. Pod svojim imenom je osnovao ovu kompaniju, a brata Jovana može i nadalje predstavljati odgovornim licem, no nikako titularom vlasnika. Posljednje tri godine firma bilježi pad prometa i blokade računa, tako da je 2022. godine prihodovala "samo" 1.521.526 KM - i sa minusom od nešto preko 15.000 KM.

Treću firmu u okviru ovog poljoprovredno prerađivačkog kombinata pod nazivom “Fabrika stočne hrane SITA” d.o.o. (proizvodnja stočne hrane) Ilić je osnovao marta 2017. godine radi zaokruživanja proizvodnje. Kako rekoh firma obrađuje 400 hektara zemljišta u Lijevča polju, odnosno višestruko veću površinu od sela Kočićeva u kom je registrovana. Kako sa svega SEDAM ZAPOSLENIH uspijeva odrađivati toliki posao nadležni organi bi ispitali - da smiju ući u krug firme "stručnog savjetnika" ministara Lukača i Karana. 

Kompanija "FSH Sita" godinama bilježi rast ukupnih prihoda i prošlu godinu prometovala je 3.263.842 KM, ali sa neto zaradom tri puta manjom od prethodnih godina. I ovde su računi u blokadi još od 2021. godine, ali zašto bi se Ilić razlikovao od drugih režimskih tajkuna i plaćao obaveze Republici Srpskoj? Ta tajkunska banda navikla je pljačkati "voljenu" Republiku Srpsku, a izvršavati poreske i ine obaveze nikako. 

Na sajtu primjećujem još jedan element proizvodno-prodajnog lanca pod nazivom "Kuća mesa Nova Topola", gdje plasira svježe meso i suvomesnate proizvode svoje farme i klanice, odnosno pogona prerade mesa. Ne mogu razlučiti status ove firme, ali zato vidim prodajne centre koji distribuiraju proizvode Ilićeve industrije pod parolom: "Ukusnije je kad znaš porijeklo". Iskreno, kad vizualizujem ovu reklamu nekako uvijek dođem do mašine za mljevenje mesa klana Veljka Belivuka.

Kojim kapitalom je tadašnji načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP RS osnovao pomenute firme? Tek novembra 2018. godine na ime "FSH Sita" kod IRB-a je podigao kredit od nešto iznad milion maraka, preko godinu i po od osnivanja iste i zaokruživanja poljoprivredno-industrijskog kombinata. Ponavljam, prošle godine prometovao je 9,446 miliona maraka, pa vi sad procjenite kolika je vrijednost koncerna u Kočićevu. Pita li ministar Karan svog savjetnika: odakle pare?

Godinama pišem kako su ministar Lukač i njegove udarne pesnice Ilić i Lubura sa svitom okorjelih kriminalaca u policijskim uniformama preuzeli kontrolu nad narko mafijom, sve sa likvidacijama onih koji su im se našli na putu. Odlično se u policiji znalo kakve kriminalčine su Ilić i Lubura, pa svakom sa zrnom "soli" u glavi nije teško skontati zašto ih je Lukač postavio na dvije najmoćnije pozicije u policiji. Normalno, prethodno je eliminisao sve nas koji smo nosili borbu protiv organizovanog kriminala. 

Taman prilika da ministar Karan kaže narodu je li osvjedočena bitanga Nedeljko Lubura još uvijek platom na teretu građana, a kako sam to prije dva mjeseca objasnio tekstom MAFIJAŠKA DRŽAVA ŠTITI MAFIJAŠE: Mega-kriminalac Lubura nije dobio otkaz u MUP-u!. Porodica i ja godinama trpimo posljedice torture u organizaciji Lukača, Lubure, Ilića i sve te bande kojoj sam smetao kao sposoban profesionalac. Je li se nešto promjenilo za vakta Siniše Karana?

Jeste, promjene su takve da čekamo oduzimanje i ove teško stečene porodične kuće u Ljubiji, da se nađemo na ulici. Nakon tog čina vjerujte da ću i ministra i njegove vajne savjetnike "surduknuti" kroz prozore Kabineta ministra. Po mom stavu policajci ne mogu biti tajkuni sa bogatstvima u desetinama miliona maraka, a kao društvo takvih se najbrže kotarišemo letom kroz prozor. I pošteno je da pojedinci "izlete" na ulicu kao i moja malenkost!

Odlično se zna kako su se pojedinci enormno obogatili, a onda se još godinama bezobrazno razmeću imovinom. Valjalo je oprati milione stečene od droga, ali i od reketa, ucjena, prevara, zloupoteba položaja i trgovine uticajem, pa sve do likvidacija kriminalne konkurencije i građana koji su se našli na putu njihovih bolesnih nauma. 

Tako Ilić stiče predmetni kombinat u Lijevča polju, gdje mu je svojim ogromnim posjedima sa jedne strane "komšija" Dodik, a sa druge ministar Lukač. Tačno ću im sabrati hiljade hektara koje su zaposjeli samo na tom plodnom lokalitetu - kakav stanovništvo napušta da bi bitange mogle širiti privatne posjede. Ili nekom nije jasno zašto ciljno i planski zagorčavaju živote običnim ljudima da moraju napuštati porodična ognjišta?!

Lokalne vlasti Gradiške hvale se agro-industrijskom zonom kao razvojnom šansom, pa valja kazati i ko su im glavni "investitori". Ilićevih 400 hektara je tri puta veća površina od onoga šta nude aktuelnim projektima, a zbog čega bi oduzimanje nelegalno stečene imovine od samo ove bitange donijelo neuporedivo bolje razvojne šanse. Ili ćemo se ubjeđivati da je Ilić imovinu stekao poštenim radom?!

Hoćemo li temu proširiti na lična kreditna zaduženja Darka Ilića? Može, obzirom da imam podatke i o tome kako je IRB koristio kao "revolving karticu" izdatu na ime, no par desetina hiljada maraka ne može pokriti imovinu mjerljivu u desetinama miliona KM. Razmjere objekata "IM Nova Topola" vidite na podnaslovnoj fotografiji, a neće mi biti teško otići na lice mjesta i sve to kamerom zabilježiti. Taman da produžim do Šimića i snimim plantaže lješnjaka ministra Lukača.

U konačnici moram se vratiti na blokirane račune firmi Darka Ilića i to kako je bitanga navikla pljačkati Republiku Srpsku. U izmirivanju obaveza prema budžetu očigledno je "nemaran", ali zato građani Srpske za njegova bruto primanja u Kabinetu ministra Karana svakog mjeseca izdvajaju bruto 4.200 KM - kako sam objavio u tekstu sa gornjeg linka. Je li to način vraćanja povjerenja u policiju o kakvom mantraju Siniša Karan ili Milorad Dodik? 

Ovde valja znati suštinski razlog zbog kog su izostale godinama očekivane smjene policijskih moćnika diljem Republike Srpske. Siniša Karan mogao je "prodavati maglu" u vidu lažnih obećanja, ali protek vremena razotkrio je surovu istinu. Gro visokih rukovodilaca policije je pod kontrolom tajkuna diljm entiteta i u poslovima kakve ministar naprosto nema petlje remetiti. Vremenom su se policijske bitange toliko obogatile da i njih slobodno možemo svrstati u kateforiju tajkuna. Zato i govorim o tajkunizaciji policije. 

Sa te strane Darko Ilić je tek prvi "kolega" kakvima se na sličan način planiram baviti u narednom periodu. Za pojedine moje "miljenike" prikupljam podatke, a čitaoce ovog bloga ujedno pozivam da u svojim komentarima navode njima znane informacije. Anonimnost je zajamčena, pa mogu pisati šta im drago.

Nastaviće se...

Piše: Borislav Radovanović
Izvor: radovanovicborislav.blogspot.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter