Nezakonita privođenja i prekršajne prijave! Policija gubi sudske sporove, sve plaćaju građani

Nezakonita privođenja i prekršajne prijave! Policija gubi sudske sporove, sve plaćaju građani

Policijska represija prema članovma grupa Pravda za Davida se pokazala nezakonitom. Ko će plaćati greške MUP-a?! Tokom prvih šest mjeseci na području Policijske uprave Banjaluka narušavanje javnog reda i mira povećano za 232,2 odsto u odnosu na uporedni period prošle godine. Ove podatke su iznijeli pripadnici MUP-a prezentujući rad Policijske uprave Banjaluka. 

Zanimljivo je da se većina ovih prekršaja odnosi na kršenje propisa o ograničavanju kretanja na određenom prostoru. Veliki dio ovih djela koja je evidentirala policija Republike Srpske na području Banjaluke se pripisuje članovima i aktivistima grupe Pravda za Davida, koje su za gotovo svakodnevno progonili policajci u ovo vrijeme.

Stotine prijava protiv aktivista za narušavanje javnog reda i mira je ispisala banjalučka policija. Pri tome, na desetine građana je privođeno. Hapšeni su najistaknutiji članovi Pravde za Davida, simpatizeri, slučajni prolaznici pa čak i bakice koje je privodilo po 15 policajaca. A rezultat ove svakodnevne represije su samo sudski procesi koji su doveli do dugotrajnih istraga bez rezultata, obustava istraga i sudskih procesa. 

I to sve zbog zloupotrebe policije zarad obračuna sa grupom građana. Za sada još uvijek niko nije odgovarao za takvo korištenje ovog resursa. Takođe, ovakvim postupanjem MUP-a bačena je velika ljaga na policiju RS i stvoreno ogromno nepovjerenje građana prema onima koji bi trebali da ih štite. Da zlo bude veće, sve ovo će na kraju platiti upravo ti građani kroz mnogobrojne izgubljene presude, a kako stvari sad izgledaju, biće ih veoma mnogo. 

Do sada je policija izgubila veliki broj sudskih sporova zbog nezakonitog privođenja građana i nezakonitih pisanja prekršajnih naloga. Prema posljednjim podacima koje imamo, samo protiv aktivista i simpatizera Pravde za Davida je policija napisala stotine prekršajnih naloga, a većina je do sad odbačena. Naravno, svi troškovi će biti plaćeni iz budžeta. A u kojoj fazi su svi postupci koje je inicirala policija RS pisanjem prekršajnih naloga protiv aktivista Pravde za Davida pogledajte u sljedećoj tabeli:

Iz ovoga je vidljivo da su sva ona spektakularna privođenja, većinom nedužnih građana, uznemiravanja aktivista od strane policije, pritisaka i tjeranja sa javnih površina bila nepotrebna i nezakonita.
Ono što je najgore jeste da se sve to natavlja dešavati, uprkos sve većem broju sudskih potvrda da ovakvo postupanje policije je naprihvatljivo.

Foto naslovna: tuzlanski.ba
Izvor: 6yka.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks