Nezavršena banjalučka teniska arena za -Srpska open- nakon 50-tak guta nove milione KM


Nezavršena banjalučka teniska arena za -Srpska open- nakon 50-tak guta nove milione KM

U izgradnju arene za teniski turnir “Srpska open” su netransparentno uloženi desetine miliona maraka javnog novca i ona trenutno zjapi prazna bez jasnog plana Grada za njegovu dalju namjenu.

Osim toga zadnje informacije pokazuju da na njoj nije završen veliki dio radova, što znači da će troškovi još rasti.

Teniski turnir je završen prije malo više od dvije sedmice i centralna arena čija gradnja je izazvala veliku polemiku u javnosti je zaključana.

To ne zabrinjava gradonačelnika Draška Stanivukovića koji kaže da Grad Banjaluka gazduje ovim objektom i da će Grad održavati infrastrukturu i donositi odluke o njegovoj budućnosti.

Znamo da imamo 5.000 metara kvadratnih prostora

Ipak nije mogao precizirati koji je to tačno plan.

“Nije nikakva tajna da smo mi onaj objekat u prvu ruku pripremili za tenis, a u drugoj ruci mi znamo da imamo 5.000 metara kvadratnih prostora. Nismo stigli da do turnira napravimo teretanu što nam je bio plan. Trebamo napraviti prostor za karate i stoni tenis, a plan je da osposobimo taj prostor za fitnes i pilates”, kazao je on ne precizirajući koliko će to sve koštati.

Dodao je da je Grad dobio inicijative da se u maju održi određeni broj manifestacija u i oko arene, a neke i na ljeto.

“Tražili smo da nam se dostave predračuni koji će pokazati koliko će koštati pokretni krov za arenu. Osim toga očekujemo da ćemo do jeseni dobiti odgovor o daljoj budućnosti turnira za 2024. godinu. Sve to su faktori koji utiču na to koji će biti naši dalji koraci”, rekao je Stanivuković.

Organizatori turnira su obećali da će javnost biti obavještena o novcu koji je uložen u ovaj turnir ali to se još uvijek nije dogodilo. Stanivuković kaže da Grad Banjaluka nema problema da javnosti položi račune.

“Potrebno je da imamo pres konfrenciju na kojoj ćemo govoriti o troškovima, da li će to organizovati Tensiki savez RS, Grad ili Vlada RS to se može odlučiti”, kazao je on i dodao da je kada je u pitanju Banjaluka računica jasna.

“Grad Banjaluka je uložio 15 miliona KM, a za sedam dana u gradu imali smo promet od 41 miliona KM”, rekao je on i dodao da se time isplatila i opravdala ova investicija.

“Nakon toga nam je ostala i dvorana i kružni tok i sve ono što je napravljeno na tom prostoru”, rekao je on.

Istrage uporedio sa muvom

Osvrnuo se i na prijavu Transparency International BiH jer nije ispoštovan Zakon o javnim nabavkama prilikom izgradnje ovog terena, kao i da Republičko tužilaštvo istražuje izgradnju ovog terena.

“Prijave su za mene slijetanje muve na rame, ja ih ne osjetim, ne bendam i ne šljivim, jer sam siguran u posao koji radim i da je to najsigurniji i najposvećeniji i ovom trenutku najbolji mogući za Grad i RS”, naveo je on i dodao da drugi trebaju raditi svoj posao”.

Kazao je da su mediji “pravili” pompozne naslove vezane za rad tužilaštva te da nije bilo pretresa.

“Dobili smo nekoliko upita da li od Agencije za javne nabavke BIH ili neke druge ustanove za nas je to redovan posao”, rekao je on.

Podsjećamo, portal CAPITAL mjesecima unazad pisao je o nepravilnostima vezanim za izgradnje teniskog kompleksa na kojem se odigrao ATP 250 turnir „Srpska open“.

U tekstovima smo upozoravali na nepostojanje neophodnih dozvola, regulacionog plana i netransparentnost izbora izvođača. Izvođače radova je birao Teniski savez RS, što je urađeno sa ciljem da se zaobiđe Zakon o javnim nabavkama.

Piše: Vesna Popović
Foto naslovna: Capital.ba
Izvor: capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter