Ni on sebi više ne vjeruje: Godinama -šuplja priča- Nezavisnost Republike Srpske opet na čekanju?


Ni on sebi više ne vjeruje: Godinama -šuplja priča- Nezavisnost Republike Srpske opet na čekanju?

Milorad Dodik je prije par dana poručio da će Republika Srpska, ukoliko dođe do usvajanja rezolucije o Srebrenici pred Generalnom skupštinom UN, napustiti odlučivanje u BiH i svoj status regulisati tako da samostalno nastavi dalje. Danas je rekao da će Republika Srpska, ako ne izađe nakon usvajanja rezolucije, iz BiH izaći jednog dana.

Promjena narativa, posebno kada su u pitanju prijetnje, nije ništa neuobičajeno kada je riječ o Miloradu Dodiku. Predsjednik Republike Srpske s vremena na vrijeme izjavi nešto ili čak i zaprijeti, da bi nakon izvjesnog vremena ili povukao to što je rekao ili novom izjavom relativizovao prethodno izrečeno.

Posljednji primjer je njegova najava, odnosno prijetnja da će Republika Srpska proglasiti nezavisnost ukoliko u Generalnoj skupštini UN bude usvojena rezolucija o genocidu u Srebrenici.

Nakon sastanka sa zvaničnicima iz Srbije prošle sedmice, Dodik je poručio da rezolucija o Srebrenici, koja bi trebalo da se nađe pred Generalnom skupštinom UN, predstavlja rušenje mogućnosti da se živi u BiH.

“Sve ću učiniti da do tog 5. maja, kada je Vaskršnji Sabor, ubijedim predsjednika Vučića da podrži sve odluke koje Srpska namjerava da donese. Ukoliko dođe do odlučivanja rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a, Republika Srpska ne vidi nikakav smisao da ostane u BiH kao njen sastavni dio, te će svoj status regulisati tako, da samostalno krene dalje”, rekao je tom prilikom Dodik.

Samo nekoliko dana kasnije, Dodik je “malo” ublažio retoriku.

Povodom Posebne sjednice Narodne skupštine RS na kojoj poslanici raspravljaju o zaključnom izvještaju Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine, kao i uoči mitinga “Srpska te zove”, Dodik je gostujući u Dnevniku 1 na RTRS izjavio da će Republika Srpska, ako ne izađe nakon usvajanja rezolucije, iz BiH izaći jednog dana.

 

“Mi želimo da kažemo nemojte ljudi to da radite. Ako uradite, nemojte očekivati da ćemo vam mi ostati u Bosni. Ako ne izađemo 3. maja, izaći ćemo jednog dana”, rekao je Dodik.

Dakle, od prijetnje da će odmah izaći nakon usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici, Dodik je sada izjavio da ako Republika Srpska ne izađe odmah sledeći dan nakon rezolucije, da će izaći “jednog dana”. Time je nezavisnost Republike Srpske opet “stavio na čekanje”. Kao i cijeli narod koji godinama sluša ideje o nezavisnosti.

Piše: Mladen Bubonjić
Foto naslovna: Gerila
Video: RTRS vijesti
Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter