Nije im dovoljna bolest: Pacijenti UKC RS-a na 40 stepeni bez klime i otvaranja prozora


Nije im dovoljna bolest: Pacijenti UKC RS-a na 40 stepeni bez klime i otvaranja prozora

"Duša me boli kad moram majku da ostavim gore, najradije bi je liječila kod kuće"

Ovih dana temeperatura vazduha dostiže i do 40 stepeni, a prema tvrdnjama pacijenata Univerzitetski klinički centar Republike Srpske još uvijek nije riješio probleme sa klima uređajima.

Pacijanti se žale na nehumane uslove, visoku temperaturu i nemogućnost otvaranje prozora, koji su blokirani prije nekoliko godina zbog toga što su pacijanti iskakali iz soba.

Iz UKC godinama pišu da se svi pacijenti u ovoj zdravstvenoj ustanovi liječe po najvišim medicinskim standardima i da nikad ni jednom nije pogoršano zdravstveno stanje ili ugrožen život zbog navodno visokih temperatura u sobama.

– Želimo da istaknemo da su prostorije UKC-a, gdje je velika frekvencija ljudi, prostorije gdje su skupi aparati, većina operacionih sala, intenzivna i poluintenzivna njega, odnosno prostorije gdje su teški pacijenti opremljeni sa klima uređajima – navedeno je ranije u saopštenju, piše BLink.

Iako je, kako kažu, da su neke prostorije opremljene klimom, i dalje je, dakle, veliki broj prostorija bez klima uređaja, u kojima je trenutno, prema riječima pacijanata, pravi pakao.

“Meni se slošilo”

Pacijenti, ali i njihove porodice danima se žale na visoke temperature, a u pojedinim dijelovima UKC dodatni problem pravi i to što se prozori ne mogu otvoriti.

– Majka mi već četiri dana leži u sobi koja nema klimu. Nema ni vazduha. Ima ih četiri u sobi i žale se na nenormalne vrućine, a prozore ne mogu da otvore. Meni se slošilo kada sam joj bila u posjeti, a kako je tek njima koji imaju zdravstvane probleme. Dođe mi da je ostavim kod kuće i sama liječim, duša me boli kad moram da je ostavim gore – tvrdi sagovornica.

Kaže da nije jedina, i da se svi žale na pakao koji dožive samo prilikom posjete.

– Ja sam mlada pa se ne osjećam najbolje, a mogu zamisliti tek kako je onkološkim pacijentima u sobi na +40 – dodaje ona.

„Ovo je nehumano šta rade boslenim ljudima”, “Kod direktora u kancelariji sigurno ima klima”, „dokle više da dodatno pate pacijente“ samo su neki od komentara koje ovih dana možemo pročitati na društvenim mrežama.

Foto naslovna: UKC RS
Izvor: aloonline.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter