Niko, sem BH raspikuća, neda pare svoje države: Slovenija u ratu protiv osnivanja fiktivnih firmi u BiH (Foto)


Niko, sem BH raspikuća, neda pare svoje države: Slovenija u ratu protiv osnivanja fiktivnih firmi u BiH (Foto)

– Vlada upozorava da se pod poreskom optimizacijom može kriti utaja poreza – Oglašivače pozvali da ne sarađuju sa firmama koje promovišu otvaranje firmi u BiH – Na listi sumnjivih i kontrovezni biznismen Rok Snežič

Nova Vlada u Sloveniji na čelu sa premijerom Robertom Golobom krenula je u obračun sa poreskim savjetnicima koji u ime privrednika, a u cilju manjeg oporezivanja, preduzeća otvaraju u Bosni i Hercegovini.

Vladi se nikako ne sviđa njihovo otvoreno lobiranje, te apeluju na oglašivače da izbjegavaju saradnju sa njima, jer je po njihovoj ocijeni riječ o kontroverznim praksama koje mogu štetno uticati na budžet zemlje, usput izražavajući sumnju na utaju poreza.

Na spisku onih, na koje je po ocjeni Vlade i nadležnih organa potrebno posebno obratiti pažnju je i slovenačka firma Roka Snežiča, kontroverznog biznismena, koji zbog svojih poslova ima zabranu ulaska u BiH.

U detaljnom obavještenju objavljenom na sajtu Vlade, oni upozoravaju kako je granica između poreske optimizacije koju savjetnici nude i utaje poreza, jako mala te da se pojedinac koji se odluči otvoriti firmu u BiH mora uvjeriti da ne učestvuje u utaji poreza.

“Poreski konsultanti često nas uvjeravaju da je riječ samo o poreskoj optimizaciji, ali u Finansijskoj upravi napominju da to nije slučaj. Posljedica za pojedinca i kompaniju je oporezivanje sa visokim kamatama, novčana kazna, a u određenim slučajevima može biti i krivično djelo”, upozoravaju iz Vlade Slovenije, odnosno iz Poreske uprave koja se oglasila preko njihovog sajta.

Navode da poslednjih godina poreski konsultanti nude uslugu otvaranja preduzeća u Bosni i Hercegovini, uglavnom kao sveobuhvatnu uslugu, sa izradom akta o osnivanju, ovjerom dokumenata, sudskom registracijom, otvaranjem poslovnog računa u banci, dobijanjem poreskog broja, iznajmljivanjem poslovnog prostora i uređenjem sjedišta firme, prijavom boravišta.

Pritom često ističu da je za to potrebna samo jednokratna posjeta Bosni i Hercegovini.

Kao primjer navode Roka Snežiča i njegovu firmu “Snežič davčni inženiring”, ali i upućuju i na ostale koji se reklamiraju preko sajtova www.agencijaspin.si, www.lerona.si, www.snezic.si, www.spinosa.si, www.vizija-racunovodstvo.si i www.taxofia.com.

Priznaju da su razlike u porezima primamljive, pa tako navode da se uštede ostvaruju zbog nižeg poreza na dobit koji iznosi 10 odsto, PDV-a od 17 odsto dok se dividende nisu oporezovane.

“Bitno je da kompanija zaista obavlja djelatnost i da se usluge stvarno pružaju. Ako to nije slučaj, govorimo o agresivnom poreskom planiranju, koje može dovesti i do utaje poreza. To se često dešava u slučajevima “slamnatih firmi”, odnosno praznih firmi koje nemaju bitnu imovinu ili aktivnosti, nemaju zaposlenih ili je samo jedna osoba fiktivno zaposlena, nemaju svoje kancelarije, već imaju samo poštanski sandučić (a ponekad ni to), registrovano sjedište na nepostojećim adresama ili bez dozvole vlasnika ili na “zajedničkoj adresi”. Radi se o firmama koje postoje samo na papiru, što znači da je firma registrovana, ali ne obavlja nikakvu specifičnu djelatnost, ali je glavna (i najčešće jedina) svrha postojanja kompanije poreska ušteda”, navode u Vladi Slovenije.

Inače, ukoliko se utvrdi prekršaj, poreski organ izriče plaćanje utajenog poreza, a prekršilac je dužan da plati i dodatnih sedam odsto kamate. U slučaju ispunjenosti obilježja krivičnog djela poreske utaje ili falsifikovanja isprava prema Krivičnom zakoniku, krivični postupak se vodi i pred nadležnim organima.

Snežič: Progon i diskriminacija

Rok Snežič u izjavi za CAPITAL tvrdi da premijer Golob koristi državne resurse da bi se obračunao sa njim.

Foto: Ekapija/Rok Snežič

“Golob je na oficialnom sajtu Vlade objavio da se onaj ko u BiH otvori firmu bavi utajom poreza. To je nedopuštena diskriminacija. Ovo je njegova lična borba protiv mene jer smatra da sam ga za vrijeme bivše vlade izbacio sa pozicije direktora preduzeća “Gen – i” koje se bavi električnom energijom jer je želio sebi isplati milion evra nagrade, što nije tačno. Ja sam samo javno komentarisao da je to kriminal”, kaže Snežić.

Dodaje da je njegovoj supruzi slovenačka poreska uprava zaplijenila automobil, što je po njegovoj ocjeni nastavak odmazde koja se vodi protiv njega.

To možda i ne treba da čudi, s obzirom da je Snežič reklamu o Bosni i Hercegovini kao poreskom raju postavio u neposrednoj blizini Poreske uprave, što je po ocjeni mnogih bilo klasnično guranje prsta u oko nadležnim organima.

Podsjećamo, Snežič preko dvije godine ne može da uđe u BiH, jer je u evidenciji granične policije označen kao osoba čije je prisustvo prijetnja javnom poretku i sigurnosti BiH.

On smatra da je najveće zasluge za to ima direktor Obavještajno – bezbjednosne agencije (OBA) BiH Osman Mehmedagić  – Osmica, protiv koga je Tužilaštvu BiH podnio krivičnu prijavu.

Inače o poslovima Snežiča u Republici Srpskoj CAPITAL je pisao 2020. godine u tekstu “Srpska postala offshore destinacija – Slovenci u Banjaluci otvorili 200 fantomskih firmi”.

Priča je privukla veliku pažnju domaće i strane javnosti, ali i nadležnih organa koji su u njoj vidjeli elemente pojedinih krivičnih djela poput prevare i poreske utaje.

Iako je bio predmet interesovanja istražnih organa, Snežič do sada nije optuživan niti osuđen u BiH.

Neki od primjera utaje poreza koje navodi Poreska uprava Slovenije:

Piše: Dejan Tovilović
Foto naslovna: Agencije
Izvor: capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter