Nikola Tesla, sin srpskog-pravoslavnog sveštenika je bio vjernik, nije vjerovao u smrt a preminuo je na Božić


Nikola Tesla, sin srpskog-pravoslavnog sveštenika je bio vjernik, nije vjerovao u smrt a preminuo je na Božić

Nikola Tesla po mnogočemu razlikovao od svih poznatih naučnika, ali možda je najupečatljiviji njegov odnos prema metafizici i duhovnosti. Preminuo je na Božić, 7. januara 1943. godine, a ove njegove reči pamtiće se zauvek.

"Smrt ne postoji, a samim tim saznanjem, nestaje i strah od iste. I zapamtite: nijedan čovek koji je postojao nije umro. Pretvorili su se u svetlost i kao takvi postoje i dalje. Tajna je u tome da se te svetlosne čestice vrate u prvobitno stanje. Vraćanje u neku od prethodnih energija. Hrist i još neki znali su tu tajnu. Ja sam tragao za time kako da se očuva ljudska energija. Ona je jedan od vidova svetlosti. U Duši ponekad ravna vrhunskom nebeskom svetlu. Nisam tragao za tim radi sebe, već radi dobra svih. Verujem da će moje otkriće učiniti ljudima život lakšim i snošljivijim i usmeriti ih na duhovnost i moralnost..", govorio je Nikola Tesla.

Foto: Unknown photographer/Bridgeman Images/Profimedia

Tesla se po mnogočemu razlikovao od svih poznatih naučnika, ali možda je najupečatljiviji njegov odnos prema metafizici i duhovnosti.

Izučavanje etera (tvar koja sem materije u prostoru, po pretpostavci postoji kao sredina u kojoj se zbivaju izvesne pojave u prirodi; npr. energija koju Sunce zrači u prostor prenosi se poprečnim talasima kroz elastičnu sredinu etar, koja je netežljiva, imponderabilna) za Teslu je imalo logična objašnjenja.

Nikola je uvek tvrdio da je mentalna komponenta povezana s duhovnošću ljudskog bića i željom za saznanjem i teškim radom, omogućava nečiji napredak.

Ajnštajn je s druge strane, stalno negirao mentalnu komponentu u svojim istraživanja, njegova predavanja nisu pridavala nikakvog značenja svesti, iako je s mnogim filozofima i duhovnim učiteljima raspravljao o veri.

"Tesla je kontinuirano napadao valjanost Ajnštajnovog rada", napisao je njegov prvi biograf Džon O Nil "ismevao je verovanje da se energija može dobiti iz materije!"

- Nema energije u materiji osim one koju materija prima iz okoline, govorio je Tesla.

Smatrao je da nijedna teorija ne može "objasniti kako funkcioniše svemir bez da prizna postojanje etera i neophodne funkcije koju ima u tom fenomenu."

Savršeni naučnik

Fascinacija Teslom je zbog njegovog uma koji je bio daleko ispred vremena u kojemu je živeo, njegova istraživanja su graničila sa naučno-fantastikom, a njegova etičnost i nezainteresiranost profitom, je bila trn u oku svih onih koji su smatrali da se svako može potkupiti i kupiti.

Tesla se smatrao vernikom i poštovao je sve religije.

Ne treba zaboraviti da je odrastao u porodici predanih vernika, premda je kasnije izjavljivao da veruje u Boga koji ne pripada nijednoj veroispovesti.

"Moramo se vežbati u umerenosti i nadzoru naših čula i sklonosti u bilo kom pogledu. To sam činio mnogo godina, održavajući sebe mladim u telu i razumu. Suzdržavanje mi nije uvek bilo po ukusu, ali su moja prijatna iskustva golema nagrada", poručio je Tesla.

Foto naslovna: Profimedia
Izvor: Nportal/zena.blic.rs

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter