Nikola Tesla je umro na današnji dan prije 77 godina


Nikola Tesla je umro na današnji dan prije 77 godina

Tesla je rođen u selu Smiljanu kod Gospića 10. jula 1856, a umro je 7. januara 1943. u New Yorku.

Poznat je po svojim izumima i patentima, te usavršavanjima elektromotora, generatora, transformatora, kao i po primjeni izmjenične električne struje. Njemu u čast 1956. jedinica za magnetno polje nazvana je tesla (T), a njegovo ime našlo se i u odabranom društvu velikana po kojima su astronomi dali imena brdima na Mjesecu.

Tesla se školovao u Gospiću, Karlovcu, Grazu i Pragu, a 1884. odlazi u Ameriku, gdje je ostvario najveći broj svojih izuma i oko 700 patenata. U SAD-u je prvo vrijeme radio s Thomasom Edisonom nakon čega je 1887. osnovao vlastiti istraživački centar. Njegov patent izmjenične struje 1888. otkupio je George Westinghouse, a na temelju izmjenične struje, sagrađena je i velika hidrocentrala na Nijagari nekoliko godina kasnije.

U naučnim krugovima kao vizionarska se ocjenjuju njegova istraživanja na polju električno nabijenih čestica, elektromagnetskih zračenja i elektrovodiča iz kojih su, kako tvrde naučnici, danas nastali moderni sistemi radiokomunikacija, televizije, robotike, daljinskog upravljanja i slično. Tako je, primjerice, prvi model daljinski upravljivog broda predstavio u proljeće 1898. godine.

Naučna javnost danas ga smatra “praocem” i modernih oružja poput krstarećih projektila, kao i američkog programa svemirskog naoružanja Rat zvijezda.

Poznat je i njegov sudski spor s italijanskim naučnikom Guglielmom Marconijem koji je uspostavio prvu radiotelegrafsku vezu između Evrope i Amerike. Marconi se predstavljao kao osnivač radiotelegrafije kopiravši Tesline izume. Nakon dugotrajnog sudskog procesa, američki sud proglasio je Marconija plagijatorom.

Osim radiotelegrafije, u dijelu naučnih krugova smatra se da je takođe nepravedno izum X-zraka pripisan Wilhelmu Conradu Röntgenu koje su po njemu dobile ime, a ne Tesli. I Marconi i Röntgen dobitnici su Nobelove nagrade koju Tesla nikad nije dobio.

Teslina rodna kuća u Smiljanu danas je muzej.

Izvor: srpskacafe.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks