Njemačka štampa: Vučić je bespomoćan

Njemačka štampa: Vučić je bespomoćan

Protesti u Srbiji „nisu riskantni samo za Vučića, već za sve. Jer od besne demonstracije građanskog nepoverenja prema vlastima na kraju bi mogao da profitira najopasniji protivnik: virus“, piše nemačka štampa. „I treći dan zaredom su na ulice u Srbiji izašle hiljade ljudi. Ovog puta su demonstracije protiv šefa države ostale mirne. Uprkos tome, poruka je nedvosmislena“, piše na portalu uglednog nedeljnika Špigel.

U tekstu se navodi da su demonstranti sedeli pred parlamentom u Beogradu i da je na jednom od transparenata pisalo: „Vučić je opasniji od kovida“. „Protest se rasplamsao zbog četvorodnevne zabrane kretanja koju je najavio Vučić, i koja je trebalo da traje od petka do ponedeljka. U četvrtak je Vlada ipak napravila zaokret, i precrtala planove o zabrani kretanja. Umesto toga je najavljena zabrana okupljanja više od deset osoba – čime su pogođeni i protesti“, piše Špigel u ovom izveštaju na osnovu materijala svetskih agencija.

„Premijerka Ana Brnabić negirala je da odustajanje od zabrane kretanja ima veze sa demonstracijama. Vlada je, kako je rekla, došla do zaključka da će stanovništvo pre slediti blaže mere protiv korone. Broj novih smrtnih slučajeva u vezi sa pandemijom nedavno je dostigao rekord u ovoj balkanskoj državi“, piše u tekstu, gde se zaključuje: „Kritičari prebacuju Vučiću da je brzinski popustio ograničenja zbog korone pred parlamentarne izbore 21. juna i tako olakšao izbijanje drugog talasa zaraze. Predsednikova Srpska napredna stranka je iz izbora izašla kao ubedljiva pobednica. Doduše, više partija je bojkotovalo glasanje. Opozicija prebacuje Vučiću sve autoritarniji način vladavine.“

Minhenski list Zidojče cajtung u članku – objavljenom pred sinoćnji mirni protest – beleži da u Srbiji „ponovo besni virus, a istovremeno ključa i narodni bes“. „Deluje da je bes usmeren na više od pukih mera za borbu protiv pandemije. Jer demonstracije su nastavljene i pošto je Vučić povukao zabranu kretanja kojom je pretio. Na ulicama se traži njegova ostavka, priča se o najžešćoj pobuni otkako je Vučić preuzeo moć.“ Zidojče citira oštre reči vladajućih političara, te Vučićeve optužbe da iza protesta stoje strane službe. „Iza jakih reči se izgleda krije bespomoćnost – u ophođenju prema demonstrantima, ali još i više prema virusu“, zaključuje list.

U kratkom komentaru koji je takođe objavio Zidojče cajtung zaključuje se da je promenljiva politika vlasti doprinela širenju virusa: „To nije bila odgovorna politika, već populizam opasan po zdravlje. Ne čudi onda što su mnogi građani izgubili poverenje da rukovodstvo zemlje sa dužnom pažnjom kormilari kroz krizu. No to nije riskantno samo za Vučića, već za sve. Jer od besne demonstracije građanskog nepoverenja prema vlastima na kraju bi mogao da profitira najopasniji protivnik: virus.“

Berlinski Morgenpost donosi pregled novih „žarišta“ korone, a tu listu predvodi Srbija, iza koje slede Severna Makedonija i Hrvatska. Nepovoljnom razvoju je u Srbiji „doprinela i politika koja je dopustila masovne priredbe poput fudbalskih utakmica sa 15.000 navijača u Beogradu“. Dodaje se da je „nekonsekventna“ politika predsednika Vučića tokom pandemije izazvala nemire u Beogradu.

Izvor: dw.com (Dojče Vele)

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks