Njemačke agencije u lovu na radnike - Početna plata kreće od 2.000 evra i svake godine raste

Njemačke agencije u lovu na radnike - Početna plata kreće od 2.000 evra i svake godine raste

Nije nepoznato da brojne njemačke agencije za zapošljavanje traže medicinske sestre kojima daju plate i do 3.000 evra mjesečno. Manje je, muđutim, poznat sve učestaliji trend da strane kompanije, najčešće njemačke, u vrbuju i mnoge druge kadrove poput vozača, inženjera, električara, kranista, zidara, limara, varilaca…

– Potrebni limari i električari. Potrebno iskustvo, plata 2.500 evra neto uz obezbijeđen smještaj. Tražimo i medicinske sestre i njegovatelje. Tokom nostrifikacije diplome zarada oko 1.900 evra, a nakon nostrifikacije 2.500 uz mogućnost povećanja – ovo su samo neki od desetina oglasa na koje smo naišli, sa ne mnogo truda, a koji se mogu vidjeti na brojnim internet sajtovima, često i po bilbordima.

Već na prvi pogled na sadržaj, jasno je da su u pitanju ozbiljni agenti koji nisu štedili novac da bi kandidatima za odlazak u Njemačku objasnili sve što ih može interesovati. Tako se na njihovim internet stranicama vrlo jasno mogu naći informacije o zahtjevima poslodavca, potrebnom iskustvu, školi i znanju njemačkog jezika, ali i o zaradi prije i posle nostrifikacije diplome, kao i mogućnosti rasta plate. Vrlo često su tu i odgovori na pitanja poput “gdje mogu da stanujem i koliko će to da me košta”, kao i odgovori na pitanja “kad i na koliko dugo mogu da odem na odmor”.

– Agenti su sve češće specijalizovani i za pronalaženje posla i posredovanje za inženjere, matematičare, informatičare, kao i naučnike iz oblasti prirodnih nauka, ali i za druge profesije poput zanatlija. Postoje mjesta na kojima agent detaljno predstavlja poslodavca uz objavu odgovora na sva pomenuta pitanja – kaže jedan od učesnika u priči posredovanja u zapošljavanju. Kako dodaje, “sve je to legalna priča”.

Iskustva govore da oni koji se na ovakav način zaposle u Njemačkoj uglavnom počinju sa platom do oko 2.000 evra, da baš i ne znaju dobro jezik, ali da ga većina u prvih šest mjeseci po odlasku usavrši do nivoa neophodnog za snalaženje na poslu i u životu. Neke agencije obezbjeđuju radnicima besplatan kurs jezika, a mnoge traže posjedovanje vozačke dozvole.

Pojedine ističu da brinu o cjelokupnom životu i stvaranju karijere radnika, pa tako nude i pomoć oko daljeg usavršavanja, treninga, kao i korišćenje službenih vozila.

– Bilo je jutro kada me je pozvao predstavnik jedne strane agencije tražeći da se vidimo. O meni je znao sve, kako želim da napustim posao u bolnici u Srbiji i radim kao njegovatelj bolesnika u zdravstvenoj ustanovi u inostranstvu. Znao je i da sam završila kurs njemačkog jezika nivo B1, da sam u kolektivu cjenjena kao čovjek i stručnjak, da imam porodicu – ispričala je nam je nedavno medicinska sestra koja je i otišla u Njemačku poslije tog poziva, a zatim i cijela njena porodica.

Kako je rekla tada, čovjek joj se predstavio kao srpski državljanin koji radi za agenciju koja u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni traži iskusne i dobro obučene medicinske sestre za rad u Dortmundu.

Početna plata 2.000 evra, vrlo brzo povećanje

Legalno registrovane agencije, čiji su vlasnici stranci i dalje su najbrojnije u oblasti zdravstva. Njihovi klijenti su najčešće bolnice, domovi za njegu starih i ustanove za osobe sa posebnim potrebama u inostranstvu, koji traže isključivo kvalitetne radnike.

Početne plate zavise od regije u koju odu, vrste posla i poslodavca ali su u prosjeku oko 2.000 evra. Vrlo brzo, već poslije nekoliko mjeseci se govori o povećanju i bonusima. Kako jedna od agencija navodi na sajtu, za vrijeme procesa nostrifikacije diploma zarada je 1.900 evra, ali nakon toga plata bude oko 3.000 evra.

Smeštaj

Nije, kako mnogi koji su otišli kažu, jedino razlika u plati, već i u uslovima rada. Recimo ističu da su smjene osmočasovne, a da se svaki radni sat preko toga dodatno plaća ili računa kasnije u dane za odmor, što nije bio slučaj na našim prostorima.

Većina agencija obezbijeđuje i smještaj. Obično su svom vlasništvu imaju po nekoliko dobro opremljenih stanova koje iznajmljuju po pristupačnim cijenama za prvo vrijeme boravka u toj zemlji.

Ipak, kako navode, poslije nekog vremena, kada osoba poželi da se preseli u “svoja četiri zida”, i tu priskaču u pomoć oko posredovanja i organizacije i opremanja.

Izvor: srpskainfo.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks