Njemački sud odobrio zabranu dizelaša

Njemački sud odobrio zabranu dizelaša

Savezni upravni sud u Lajpcigu u utorak je načelno dopustio uvođenje zabrane prometa vozilima s dizel motorima u svrhu smanjenja štetnih čestica i gasova u njemačkim gradovima.

Savezni upravni sud je time odbacio žalbu saveznih pokrajina Baden-Virtemberg i Sjeverna Rajna-Vestfalija gdje su upravni sudovi odlučili da gradovi Štutgart i Dizeldorf, u svrhu održavanja dopuštenih vrijednosti izduvnih gasova i čestica, mogu izabrati i mjere poput zabrane prometa.

Savezne pokrajine su se potom obratile Saveznom upravnom sudu u Lajpcigu tražeći razjašnjenje pitanja postoje li uopšte pravni temelji za uvođenje zabrana.

Sudije u Lajpcigu su zaključili kako nema pravnih prepreka, ali da gradovi istovremeno moraju odluku o uvođenju zabrana prometa za vozila s dizel motorima uvesti postupno, a moraju se uvesti i izuzeci na primjer za male preduzetnike.

„Zabrana ostaje posljednje sredstvo u ostvarivanju cilja postizanja dopuštenih vrijednosti azotnih oksida", navodi se u obrazloženju presude.

Odluka Saveznog upravnog suda u Lajpcigu odnosi se konkretno na Štutgart i Dizeldorf, ali i na ostalih 70 gradova u Njemačkoj gdje vrijednosti azotnih oksida višestruko premašuju dopuštene granice.

Upravo zbog visine tih vrijednosti, koje već godinama prelaze dopuštene granice, udruženje Njemačka pomoć okolini (DUH) je pokrenula tužbe u Štutgartu i Dizeldorfu, gdje su sudovi odlučili da je, u svrhu njihovog dovođenja u propisane okvire, moguće uvesti i zabrane.


Izvor: Agencije