Njujork tajms: Zaoštravanje - NATO raspoređuje svoju dodatnu vojsku na granice sa Rusijom


Njujork tajms: Zaoštravanje - NATO raspoređuje svoju dodatnu vojsku na granice sa Rusijom

NATO se zbog situacije u Ukrajini priprema za borbene akcije na svojim granicama, piše list "Njujork tajms".

Kako navodi list, NATO prelazi sa strategije obuzdavanja pretnjom da će uslediti napad kao odgovor, na strategiju obuzdavanja zabranom, koja podrazumeva veći broj vojnika raspoređenih na granici sa Rusijom, veću integraciju vojnih planova između SAD i saveznika, veću potrošnju na odbranu, kao i više detaljnih zahteva prema saveznicima o tome kakve snage i opremu bi trebalo da imaju.

Ističe se i da je sada cilj NATO-a ne samo da aktivira svoje snage, već i da ih učini primetnijim za Rusiju. U članku se dodaje da je NATO već poslao vojsku iz raznih zemalja u osam država pored granice sa Rusijom i sada razmatra mogućnosti da ih uveća.

Kako je saopštio izvor u NATO-u, u okviru novih planova komandant objedinjenih snaga NATO u Evropi i Evropskim komandovanjem Oružanih snaga SAD Kristofer Kavoli, prvi put od perioda Hladnog rata integriše vojne planove SAD i drugih saveznika u NATO-u. Izvor je dodao da su se Amerikanci vratili u Evropu i da sada "odlučuju sa NATO-om kako će SAD štititi Evropu“, navodi se u materijalu.

Foto naslovna: EPA-EFE/Toms Kalnins
Izvor: Njujork tajms/Sputnjik/rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter