Nova Liga šampiona od 2024. po ukusu bogatih - 100 utakmica više


Nova Liga šampiona od 2024. po ukusu bogatih - 100 utakmica više

Usred "potresa" koji je izazvalo osnivanje i brzi "nokaut" Superlige, UEFA je saopštila kako će izgledati reformisana Liga šamiona od 2024/2025.

UEFA je prije nekoliko mjeseci najavila novi format svog elitnog takmičenja koji je umnogome uslovljen željama najbogatijih klubova iz najjačih svjetskih liga.

Ključna promjena je povećanje broja učesnika sa 32 na 36 timova, što će svakoj ekipi donijeti četiri utakmice više u prvoj fazi nego u aktuelnom obliku.

Superliga je više nego bura u čaši vode

Kvalifikacije će i dalje biti otvorenog tipa, a učešće klubova zavisiće od plasmana u nacionalnom prvenstvu u prethodnim sezonama.

Što se tiče dodatna četiri mjesta u Ligi šampiona, ona će biti popunjavana na osnovu tri različita kriterijuma:

* 1 - mjesto za trećeplasirani tim iz zemlje koja je peta na UEFA rang-listi.

* 2 - šampionu prvenstva s najvećim koeficijentom među šampionima koji se nije plasirao direktno u Lige šampiona.

* 3 i 4 - za dva kluba s najvećim koeficijentom koji se nisu automatski kvalifikovali u grupnu fazu LŠ, već u kvalifikacije za Ligu šampiona, Ligu Evrope ili Ligu konferencija (ove sezone to bi bili Arsenal i Totenhem).

"Grupna faza"

Više nećemo imati takozvanu grupnu fazu, već ligaški dio sezone.

Takmičenje više neće imati osam grupa po četiri tima, već će svi biti u jednom ligaškom obliku takmičenja, ali neće igrati svako sa svakim.

U ligaškom dijelu sezone svaki tim će se sastati sa deset različitih protivnika, s kojima će igrati po jednu utakmicu kod kuće i u gostima.

To će omogićiti svakom timu okršaje sa širokim spektrom protivnika, a navijačima da vide međusobne duele najvećih klubova mnogo prije nokaut faze.

Novi format bi trebalo da donese i mnogo veću neizvjesnost u borbi za plej of do posljednjeg minuta posljednjeg kola.

Nokaut faza

Osam najbolje plasiranih timova iz prve faze će se plasirati direktno u osminu finala, dok će ekipe 9-24. pozicije igrati plej-of.

Timovi plasirani od devetog do16. mjesta će biti nosioci, što znači da će im rivali biti ekipe od 17. do 24 mjesta.

Ekipe koje budu ispod 25. mjesta u prvoj fazi biće eliminisane, bez pristupa Ligi Evrope.

Od osmine finala sistem takmičenja ostaje isti kao i u aktuelnom formatu.

Nova Liga šampiona će tako svakom učesniku garantovati najmanje deset utakmica, što će značajno povećati prihode klubova.

Ukratko, novi format će donijeti 100 utakmica više tokom sezone LŠ, što automatski znači više novca od TV prava i prodaje ulaznica, a što donosi i mnogo više novca i UEFA i klubovima.

Ovaj format bi trebalo prije svega da udovolji najvećim klubovima i omogući im veće prihode, dok istovremeno LŠ neće zatvoriti vrata manjim klubovima, kao što bi to bio slučaj sa Superligom.

Međutim, nisu svi zadovoljni ovim planom UEFA.

"Ne možemo da čekamo tri godine. Moramo to uraditi sada. Novac dolazi od takmičenja u kojem gledamo jake utakmice. Morate ugovarati mečeve koji imaju težinu kao kad se susretnu Federer i Nadal. Želimo da igramo najbolje utakmice i time nikoga ne isključujemo", rekao je predsjednik Reala Florentino Peres, prvi čovjek i najveći zagovornik novoformirane Superlige Evrope (ESL).

Izvor: B92.net/Infomedia Balkan

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter