Nova opasnost - Droga -krokodil- na ulicama Srbije


Nova opasnost - Droga -krokodil- na ulicama Srbije

Centar za bezbjednost, istrage i odbranu DBA upozorio je danas da se droga poznata kao “krokodil” nalazi na ulicama Srbije i istakao da je veća edukacija ne samo djece već i roditelja i nastavnog osoblja najbolji vid prevencije u borbi protiv narkomanije.

U saopštenju, Centar DBA podsjeća da je nedavno šesnaestogodišnjakinja koja se predozirala “krokodilom” spasena od smrti zahvaljujući brzoj reakciji ljekara iz Surdulice i Vranja, dok u Odžacima doktori nisu mogli ništa da učine da spasu djevojčicu (17) koja se predozirala tom vrstom opijata.

Upozoravaju da je “krokodil” ili, medicinski, desomorfin, veoma opasna droga, koja je nekoliko puta jeftinija od kokaina, a dolazi iz “domaće radinosti" mješanjem kodeina, benzina, razrjedjivača i hlorovodonične kiseline”.

– Unošenjem u organizam, dolazi do raspadanja tkiva. Životni vijek onih koji se navuku na ovaj supstitut kokaina nije duži od dvije godine. Ukoliko neko i uspije da se skine sa ‘krokodila’, često ostaje sa posljedicama unakaženosti zbog dejstva ove droge – navodi Centar DBA.

Ističu da mladi sve češće imaju kontakt s drogama iako je veći dio njih upućen u njihovu štetnost, a na to se odlučuju, kako navode, iz dva razloga – zanima ih dejstvo ili ih pritiska društvo.

Centar DBA navodi i da se nerijetko dešava da se “navuku na određenu drogu, a da roditelji to ne primijete na vrijeme”.

Smatraju da policija svoj posao posljednjih nekoliko godina radi odlično, a da o tome govore i rezultati koje postižu čime pokazuju da je država odlučna da se obračuna sa narko dilerima i kartelima.

– Samo u prošloj godini zaplijenjeno je skoro 7,5 tona narkotika. Sklanjanjem droga sa ulice, zadaje se jak udar narko-kartelima jer im se na taj način uskraćuje i mogućnost daljeg regrutovanja novih dilera – navodi se u saopštenju.

Međutim, smatraju da ono što dodatno nedostaje u borbi protiv narkomanije jeste prevencija, dodajući da se malo radi na prevenciji iako je MUP prije nekoliko godina uveo i edukacije po školama.

– Centar DBA smatra da osim djece, treba da edukujemo i roditelje i nastavno osoblje. Što više edukacija, tribina, aktivnije uključivanje srednjoškolaca, roditelja i nastavnog osoblja, najbolji je vid borbe protiv narkomanije koje mi kao društvo možemo da iznesemo i pomognemo omladini, ali i policiji u njihovom radu – zaključak je Centra.

Izvor: Tanjug

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks